איזי ג'ט צופה 100 אלף נוסעים בשנה בקו תל אביב־לונדון: "המתחרים שלנו ייאלצו לוותר על טיסות"
אוליבר אוסט, הממונה על הפיתוח העסקי בחברת הטיסות המוזלות איזי ג'ט, מאמין בקו החדש בין תל אביב ללונדון. בראיון ל"כלכליסט" הוא מספר מדוע איזי ג'ט החליטה להיכנס לשוק הישראלי הצפוף דווקא בחורף, והופתע לשמוע על הדרישה הישראלית לאוכל כשר
"מדובר בהחלטה יוצאת דופן להפעיל קו חדש בחורף, אבל ישראל היא יעד תיירותי לכל השנה. מלבד זאת, מחירו הגבוה של היורו מדרבן בריטים לחפש אלטרנטיבות". כך מסביר ל"כלכליסט" אוליבר אוסט, הממונה על הפיתוח העסקי באיזי ג'ט, את ההחלטה להפעיל טיסות זולות בין תל אביב ללונדון דווקא בתקופת החורף.
"צובעים את אירופה בכתום", מתנוססת הסיסמה באתר האינטרנט העסקי של איזי ג'ט. בשנתיים האחרונות לא מדובר רק באירופה, אלא גם במדינות כמו מרוקו ומצרים. בשבוע שעבר הודיעה החברה באופן רשמי על כניסתה לשוק הישראלי ועל השקתו של קו חדש לנמל התעופה לוטון שמצפון ללונדון באמצעות שש טיסות שבועיות. המחיר אטרקטיבי: החל מכ־650 שקל (100 ליש"ט) לכל כיוון.
"גדולים מבריטיש איירווייס"
אוסט אינו מוטרד מהמשבר הכלכלי שפגע בחברות תעופה רבות. ויש לו סיבה לכך: באוקטובר 2008 עד מרץ 2009 הצליחה החברה לרשום עלייה של 2.9% במספר הנוסעים. "אנו תמיד מחפשים שווקים חדשים ויעדים חדשים להתרחב אליהם", הוא אומר, "אנו רואים את ישראל כשוק מאוד מעניין עבורנו להתרחב אליו, ותל אביב היא יעד מרכזי מנקודת מבט של חברת תעופה. אנחנו בהחלט שמחים. השוק הישראלי מהווה עבורנו פריצת דרך".
גם התחרות בקו תל אביב־לונדון לא מפחידה את אוסט. "אני חושב שהשוק יגדל, והראיה הטובה ביותר לכך היא גל ההזמנות שחווינו בימים הראשונים", מציין אוסט. "אני מסכים שלכמה מהמתחרים שלנו יהיה קשה להישאר עם מספר הטיסות שהם מפעילים כרגע, מכיוון שהתחרות תוביל לירידה במחירים. אנחנו יותר גדולים מבריטיש איירווייס, כך שאנחנו מציעים מוצר תחרותי ויכולים להתחרות מול כולם".
חברת הטיסות המוזלות "תומפסון פליי" הפסיקה את פעילותה בקו תל אביב־לונדון לאחר שנים ספורות. ייתכן שהשוק הישראלי אינו מתאים למודל הטיסות המוזלות?
"תומפסון היא לא חברת 'לואו קוסט'. היא קרובה יותר למודל של 'חברת שכר', וסובלת בשנים האחרונות מירידה בהיקף הפעילות. היא מבטלת קווים זה שנים, ולכן לא מפתיע שהם עזבו גם את האזור הזה. אנו פונים לאותו פלח שוק של נוסעי אל על ובריטיש איירווייס, כולל אנשי עסקים, ונמשוך אותם מפני שהם בוחנים את כל האפשרויות העומדות בפניהם. יתרון נוסף שלנו, בהשוואה לאל על, הוא עידוד תיירות לישראל. אנחנו חברת תעופה מובילה בבריטניה ונוכל למשוך הרבה תיירים, מטיילים שיחליטו לנסות את תל אביב רק משום שאנחנו מציעים להם אותה. אנו מצפים שב־12 החודשים הראשונים של הקו נוביל כ־100 אלף נוסעים".
מכחישים יעדים נוספים
איזי ג'ט איננה מקצה מראש מושבים, וגם לא מגישה ארוחות מלאות בזמן הטיסה. במקום זאת היא מציעה למכירה כריכים, שתייה קלה וחטיפים. לשאלה אם החברה תציע מזון כשר בקו לתל אביב, עונה אוסט כי החברה לא תכננה למכור על הקו לתל אביב מזון שונה מהמקובל ביתר טיסותיה. "אני אעביר את זה הלאה", הוא מבטיח.
כיצד תתמודדו עם הנוסע הישראלי הידוע בדרישותיו הגבוהות?
"העובדים שלנו בהחלט מיומנים להתמודד עם כך. אשר למושבים, הנוסע יכול לבחור לשלם מעט יותר כדי להיות בין הראשונים שיעלו למטוס וכך לבחור את המושב הנוח לו".
מאז שהודעתם שאתם נכנסים לשוק הישראלי, כבר דובר על כך שהמחיר הנמוך קשה להשגה, ואילו המחירים
המדורגים האחרים אינם נמוכים במידה משמעותית לעומת חברות התעופה המסורתיות.
אוסט צוחק. "אני חושב שאחד המתחרים שלנו אמר זאת, כך שזו בוודאי עמדה משוחדת. אנו מציעים טיסות בכ־100 ליש"ט, וכשבדקתי לפני כמה ימים המחיר הזה היה זמין עדיין לטיסות במשך כל החורף. מובן שלא כל הטיסות יוצעו ב־100 ליש"ט: 10%–15% מהכרטיסים יוצעו במחיר הזה, ואחר כך המחיר יעלה במספר ליש"ט ל־10%–15% הכרטיסים הנוספים, וכן הלאה".
האם יש לכם תוכניות להפעיל טיסות מישראל ליעדים נוספים?
"אין לנו תוכניות ספציפיות כרגע, אבל אנחנו בהחלט מעוניינים להרחיב את הנתיבים לישראל וממנה אם היא תתברר כיעד מוצלח כפי שאנו צופים שתהיה. בטווח הבינוני־ארוך אנו בהחלט רוצים להתרחב לעוד יעדים, אבל נכון לעכשיו לא נציע יעדים נוספים בעתיד הנראה לעין. בשנה הבאה נבחן את האפשרות להציע יעדים אחרים, וכמו כן להגדיל את התדירויות בקו הנוכחי".