שר התחבורה אישר לאל על לבצע טיסות לאילת לצד ארקיע וישראייר
זאת, ארבעה חודשים לאחר שנדחתה בקשת אל על להפעיל טיסות פנים ארציות לאילת, בטענה כי "אין עדיין מקום בתעופה הפנים ארצית למנות מובילים נוספים". ארקיע וישראייר מתכוננות לפנות למבקר המדינה
ארבעה חודשים לאחר שרשות התעופה האזרחית (רת"א) דחתה את בקשת חברת אל על להפעיל טיסות פנים ארציות לאילת, מודיע הבוקר (ב') משרד התחבורה כי החליט לאמץ את המלצות רת"א ולאשר לאל על לבצע לראשונה טיסות סדירות בין נתב"ג לאילת, לצד חברות התעופה ארקיע וישראייר.
באפריל נשלח מכתב מרת"א לאל על שבו הוסבר: "רת"א והגורמים המקצועיים במשרד התחבורה בחנו את בקשת אל על, והמסקנה היא כי אין עדיין מקום בתעופה הפנים ארצית למנות מובילים נוספים". היום כאמור, התמונה משתנה, ומשרד התחבורה הודיע כי "מועד התחלת הטיסות, התדירות וקיבולת המושבים שאל על תוכל להפעיל לאילת יקבעו לאחר עבודת מטה שתתבצע על ידי רת"א".
בתוך כך, צוין כי במקביל לאישור שניתן לאל על לטוס לאילת, בכוונת משרד התחבורה לאפשר לארקיע ולישראייר להרחיב את פעילותן הבינלאומית, אולם לא צוין לאילו יעדים.
בתחילת החודש, עוד לפני שהתקבלה כל החלטה רשמית בעניין, אמר שר התחבורה, ישראל כץ, במסיבת עיתונאים, כי "יש לאפשר לאל על לבצע טיסות פנים לאילת". לפני כשבועיים, התקיימו פגישות נפרדות בנושא במשרדי רת"א, שבהן השתתפו נציגים בכירים מאל על, ארקיע וישראייר וכן מהרשות להגבלים עסקיים. זאת, בשעה שמחוץ למבנה ערכו עובדי ארקיע הפגנה, תחת הסיסמה: "לא, לא, לא ניתן, את ארקיע לחסל", וטענו כי כניסה של אל על לקו לפעילות בקו לאילת, תביא לירידה בתנועת הנוסעים עם ארקיע, ובהמשך לפיטורי עובדים.
בשיא המאבק הצטיידו חברות התעופה ארקיע וישראייר, כל אחת בנפרד, במשרדי עורכי דין חיצוניים, וכעת נותר לראות מה יהיו צעדיהן הבאים של החברות הללו והאם, כפי שנטען בעבר, יפנו לבג"ץ. ארקיע החלה להפעיל טיסות פנים לאילת ב-1950 ומפעילה כיום בין 190 ל-230 טיסות שבועיות ליעד זה, המהוות 50% מפעילותה. ישראייר החלה לטוס לאילת ב-1997, היא מפעילה כ-150 טיסות בשבוע ליעד זה, המהוות כ-35% מפעילותה.
התכנית של אל על היא להפעיל 12 טיסות יומיות בקו מנתב"ג לאילת, במטוס מסוג בואינג 757 שבכוונת החברה להוריד מקו קצר טווח אחר שלה. בחברה ביקשו ממנהל רת"א, רום, להתחיל להפעיל את הקו לאילת כבר בערב ראש השנה, בעוד כחודש.
מאל על נמסר בתגובה: "החברה מברכת על המלצת מנהל רת"א ועל החלטת שר התחבורה לאפשר לאל על להפעיל קו סדיר פנים ארצי לאילת. אנו מקווים להתחיל להפעיל את הטיסות כבר בלוח החורף הקרוב, כדי להגביר את תיירות החורף לאילת".
יו"ר ועד עובדי ארקיע, יגאל כהן, אמר ל"כלכליסט": "פנינו למשרד התחבורה בבקשה שישמעו את עמדת העובדים, ולא נענינו. בכוונתי לכנס בהקדם את ועד העובדים ולחדש את המאבק. הפעם זו לא תהיה הפגנה של 150 איש, אלא של כל עובדי החברה".
מארקיע וישראייר נמסר בהודעה משותפת: "ההחלטה המתמיהה של משרד התחבורה תחליש את ארקיע וישראייר, שרק לאחרונה החלו להתחרות באל על בחו"ל, והתוצאה הבלתי נמנעת שלה תהיה חיזוק מונופול אל על. החלטה זו, בהיותה מנותקת מן המציאות ומכל אמת מידה מקצועית, מונעת, כפי הנראה, משיקולים פוליטיים. החיפזון בקבלת ההחלטה מעורר תהיה לגבי השיקולים שהביאו לקבלתה, טרם ביצוע עבודת ניתוח מקיפה של משמעויותיה, שכן ההחלטה לא התקבלה לאחר דיונים מקצועיים ובוודאי שלא אינטנסיביים, אלא פורסמה בריש גלי קודם לכן. רת"א שימשה במקרה זה כעלה תאנה מחורר לצרכים פוליטיים".
עוד נכתב בהודעה: "ההליכים שקדמו להחלטת השר אינם עומדים בכל אמת מידה ציבורית ובוודאי שלא משפטית או מנהלית, ולפיכך הם יועמדו לבחינה וביקורת ציבורית ומשפטית בפני המוסדות המתאימים לכך, ובין היתר מתכננות ארקיע וישראייר לפנות בנושא למשרד מבקר המדינה. צר לנו שיעילותם, נחישותם ופועלם של מי שממונים על התעופה במדינת ישראל באה לידי ביטוי רק כשמדובר בצרכים פוליטיים ולא למען ההגנה על האינטרסים של חברות התעופה הישראליות למול הזרות".
מנכ"ל אל על, חיים רומנו, אמר בתגובה: "אני לא חושב שאפשר היה לקבל החלטה אחרת, לאור השינויים שקרו בתחום התעופה במדינת ישראל בחמש השנים האחרונות. אי אפשר לאחוז במקל בשני צידיו, אחרי שנתנו לחברות הישראליות האחרות להפעיל קווים סדירים לחו"ל, זה אך טבעי שאל על תוכל לפעול גם באילת. שר התחבורה החליט החלטה שהיו צריכים להחליט מזמן, מהיום שבו נתנו לישראייר מוביל נקוב לניו יורק". לגבי האפשרות שארקיע וישראייר יפנו לבג"ץ בנושא, אמר רומנו: "שילמדו את מקרה ישראייר וניו יורק והבג"ץ שאנחנו הפסדנו בו, ויבינו שהם רק יפסידו נקודות אצל הציבור במאבק כזה".