שווה את המחיר
רביד ידועה כמנהלת דומיננטית ונחושה, ויש להניח שלאחר כמה שנים בהקפאה היא נחושה להוכיח שפרשת פסגות לא פגעה ביכולותיה
בכל עסקה שהושלמה בשנים האחרונות היו מי שטענו כי המחיר גבוה מדי. בחלק מהמקרים, בוודאי באלו שנרכשו בתקופת הבועה שניפחה פריזמה ז"ל, היתה האמירה הזו מוצדקת. אך במקרה של אלי ברקת ורכישת השליטה בבית ההשקעות דש איפקס, המחיר נראה אטרקטיבי.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
אין ספק כי ברקת קונה מותג שהתחזק במיוחד במשבר האחרון, בעיקר בזכות קופות הגמל שלו, שסיימו את 2008, אולי השנה הקשה ביותר בענף, במקום הראשון בדירוג התשואות, בשל ניהול שמרני של מנכ"ל דש קובי לוינסון, ומנכ"ל פעילות הגמל אורן חנוכה.
בחמש השנים האחרונות דש נמצאת במקום הראשון בהיקפי הצבירה נטו (הפקדות פחות משיכות), עם נכסים בסכום של כ־17.5 מיליארד שקל. נוסף על כך, היא מנהלת 8 מיליארד שקל בענף קרנות הנאמנות.
האם תג מחיר של מיליארד שקל לדש, שנסחרה ערב העסקה בשווי של כ־840 מיליון שקל, הוא גבוה מדי? התשובה, בקצרה, היא לא. ראשית, לדש יש עודף פיננסי של כ־200 מיליון שקל שיש להפחית מתג המחיר, ולכן מחירה האמיתי של דש איפקס בעסקה הוא 800 מיליון שקל.
עסקאות גמל נעשות לפי שווי של כ־3% משווי הנכסים שהן מנהלות - כ־530 מיליון שקל עבור פעילות הגמל במקרה של דש. עסקאות קרנות הנאמנות נעשות לפי תג מחיר של 2%-2.5%, ולכן יש להוסיף 200-160 מיליון שקל לשווי של דש, על בסיס נכסים בסכום של 8 מיליארד שקל. לפי אומדנים גסים אלו, פעילות הקרנות והקופות של דש שוות לבדן כ־700 מיליון שקל.
אבל לדש יש עוד פעילויות מלבד אלו, למשל 2.5 מיליארד שקל המנוהלות בחברת תעודות הסל שלה, 9 מיליארד שקל בניהול תיקים, פעילות חיתום ופעילות פנסיה זניחה, והיא נכנסת עכשיו לתחום הברוקראז'. לפי העסקה, כל אלו ביחד שווים כ־100 מיליון שקל, ועוד לא דיברנו על פרמיית שליטה של 10%-15% המשולמת בעסקאות מסוג זה.
כדי לרכוש 44%-55% מדש איפקס כפי שמוצע בעסקה, יידרש ברקת לשים על השולחן 550-450 מיליון שקל. אפשר להניח שעל מחצית מהסכום הוא יקבל אשראי בנקאי כנגד שעבוד המניות. בנוגע למחצית השנייה יש לו שתי אפשרויות: להביא הון עצמי או למנף את החברה הנרכשת, לחלק דיבידנדים בכספי המינוף ולשלם חלק נכבד מהסכום שנותר, כך שבמקרה הגרוע ביותר, מעסקה של מיליארד שקל יידרש ברקת להציג הון עצמי של 200 מיליון שקל.
המינוי של גבי רביד ליו"ר בית ההשקעות דש איפקס מסמן את העתיד שלו. רביד ידועה כמנהלת דומיננטית ונחושה, ויש להניח שלאחר כמה שנים בהקפאה מחוץ לשוק ההון היא נחושה עוד יותר להוכיח כי פרשת קרנות הנאמנות בפסגות, שבגללה נחקרה על ידי רשות ניירות ערך והושעתה מתפקידה כמנכ"לית פסגות, לא פגעה ביכולותיה. מנכ"ל אקסלנס דוד ברוך ומנכ"ל פסגות רועי ורמוס יצטרכו להסתכל מעכשיו הרבה יותר במראות האחוריות, כדי לוודא שדש איפקס אינו מתחיל לאיים עליהם.