מסתמן: החשכ"ל לא יפתח את מכרזי התדלוק לתחנות עצמאיות
עוד נודע ל"כלכליסט" כי חוק הדלקן האוניברסלי, שמטרתו לאפשר לבעלי דלקנים לתדלק בכל תחנת דלק, מתעכב בשל חוסר שיתוף פעולה מצד חברות האנרגיה
המחקר של הכנסת מנסה מזה שבעה חודשים לקבל מחברות הדלק נתונים לגבי מחירי הדלקים אותם הם רוכשים ומעבירים לתחנות הדלק, אולם לשווא.
חוק הדלקן האוניברסלי אותו מנסה לקדם ח"כ שי חרמש (קדימה) מדשדש. לפי החוק בעלי הדלקנים יוכלו לתדלק בכל תחנת דלק, כפי שבעלי כספומט יכולים למשוך כסף מכל סניפי הבנקים. לפי הערכות, מדובר בחוק שיקדם את התחרות בענף והוא יוכל לחסוך למדינה ולמתדלקים כ-2 מיליארד שקל בשנה באם תינתן בזכותו כ- 15 אגורות הנחה לליטר.
ל"כלכליסט" נודע כי החוק התעכב בחודשים האחרונים לאחר שמחלקת המחקר של הכנסת מתעכבת בהכנת דו"ח
בנושא. כמו -כן החשכ"ל, לטענת גורמים בכנסת, הפעיל לחצים לשינוי נוסח החוק בכדי לשמר את המצב הקיים בו רק שלוש חברות הדלק המרכזיות יכולות להשתתף במכרז לדלקן ברכבי שירות המדינה.
חברות האנרגיה אינן ששות לספק מידע לגבי מחירי הדלקים וההנחות שניתנות לגופים השונים. מדובר באחד מהסודות השמורים ביותר בענף כיוון שבין גוף עסקי לאחר קיימים הבדלים מהותיים בגובה הנחת התדלוק שניתנת. על פי ההערכות בענף, קרוב ל40% מתדלוקי הבנזין היום בתחנות מתבצעים באמצעות דלקנים, כאשר ההנחה שניתנת נעה בין כמה אגורות בודדות ל-40 אגורות לליטר.
בכנסת הקודמת ניסו מספר חברי כנסת לקדם הצעת חוק ליישום דלקן אוניברסלי, מה שימנע מהלקוחות לחפש אחר תחנות ספציפיות. המהלך נבלם לעת עתה על ידי חברות האנרגיה המובילות כיוון שהקמת מערך סליקה משותף, בו יקוזזו התדלוקים בין החברות, עשוי להגיע ל-100 מיליון שקל, סכום שאף חברת אנרגיה לא ששה להוציא.
בעיה נוספת היא שלא ברור כיצד יצליחו חברות האנרגיה לקזז ביניהן את ההנחות השונות שמעניקה כל חברה ללקוחותיה. הסיבה: מחיר הדלק שנמכר לתחנות שונות אינו זהה, והנחה שניתנה בצפון הארץ אינה תקפה בדרום.
ל"כלכליסט" נודע שח"כ שי חרמש פנה למחלקת המחקר והמידע של הכנסת כבר בחודש מאי בכדי לקבל דו"ח מקיף על התחרות בענף הדלק. יחד עם זאת הדו"ח עדין לא הופק מפאת הקשיים באיסוף המידע, למרות שחלפו כשבעה
חודשים מתחילת העבודה, זמן רב מאוד במושגים של מחלקת המחקר והמידע בכנסת.
בנוסף למחסור בנתונים, נתקל החוק בקשיים נוספים. חברות הדלק הקטנות קיוו כי חוק הדלקן האוניברסלי יאפשר גם להם להשתתף במכרזי המדינה, מה שהיה מגדיל את התחרות בענף ולפי הערכות מוריד את מחיר הדלק, אך ל"כלכליסט" נודע כי החשב הכללי שוקי אורן הודיע בשיחות סגורות כי הופעת הדלקן האוניברסלי כנראה לא תשנה את המצב הקיים, ולא יתאפשר לחברות הדלק הקטנות להשתתף במכרזים.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "כתיבת המכרז טרם הסתיימה. ככלל יוכלו להתמודד ספקי דלק שיעמדו בתנאי הפריסה שיקבעו במכרז. איננו נוהגים להתייחס לשאלות הנוגעות למכרז שנמצא בהליכי כתיבה".
ח"כ חרמש אמר כי "הצעת החוק הוגשה עם תחילת מושב החורף 2009. חרף מאמצינו לקבל את הנתונים, טרם הצלחנו לפצח את חידת העלויות של חברות הדלק. משיחותינו עם הגורמים הרלבנטים עולה כי כולם מברכים על ההצעה, בין אם תחנות הדלק הקטנות והגדולות ובין אם החשכ"ל ומשרדי הממשלה, אך שוללים את הרחבת החוק כך שיאפשר לחברות קטנות לצמוח ולהוות תחרות אמיתית במשק. לכן אנו מצפים כי גם אם יחוקק, יסייע החוק בשלב הראשון יותר למגזר הציבורי והעסקי, ופחות לאזרח הבודד. מתסכל להתעמת עם העובדה כי על אף ניסיונותינו
הרבים, המערכת בנויה כך שבעלי הכוח והשררה נהנים מהעוגה ראשונים, ולאזרח הקטן נשארים הפירורים".
מחלקת המחקר והמידע של הכנסת מסרה בתגובה: "מדובר בנושא מאוד מורכב ומקיף, אנו עובדים עליו במשך כמה חודשים ומקווים לסיים אותו בהקדם".
יש לציין כי בדו"ח שפרסמה מחלקת המחקר והמידע לפני כחודשיים בנושא "אי שיוויון כלכלי" נכתב כי הממשלה גורמת באופן ישיר לגידול בריכוזיות בענף הדלק. הדו"ח טען כי הרפורמה בשוק הזיקוק - פיצול של בתי הזיקוק והפרטה לשני גורמים שונים, כאשר אחד מהם הינה חברת פז המובילה את שוק הדלק – מראה כי "הממשלה העדיפה להשיא את הכנסותיה תוך הקטנת התחרותיות בשוק הדלק".
ביום רביעי הקרוב תדון ועדת הכלכלה בחוק הדלקנים, ככל הנראה במסגרת זו ייחשפו נתונים על התחרות בשוק הדלק.
בחברות האנרגיה והדלק מכחישים שנעשתה כל פנייה אליהם בעניין שוק דלקנים מצד מחלקת המחקר של הכנסת.