תוכנית נתניהו-יוגב יוצאת לדרך: 51 מיליארד שקל יושקעו ברשת רכבות וכבישים
מחר תוצג לממשלה תוכנית מקיפה לפריסת רכבות וכבישים. היעד: הגדלת מספר התושבים והקטנת שיעורי האבטלה בפריפריה. גורמים באוצר: העלות תהיה כ־80 מיליארד שקל והמדינה לא תעמוד בכך
הממשלה תשקיע במהלך העשור 51 מיליארד שקל בפריסה רחבת היקף של מסילות רכבת וכבישים חדשים לאורכה ולרוחבה של המדינה. התוכנית, המכונה "נתיבי ישראל", תוצג בפני הממשלה מחר על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר התחבורה ישראל כץ. אחד מאדריכלי התוכנית הוא יועצו הכלכלי של ראש הממשלה אורי יוגב.
מפת התחבורה החדשה - חזון נתניהו לישראל 2020
בין המטרות המוצהרות שעומדות מאחורי התוכנית: להגדיל את מספר התושבים בנגב ובגליל בכ־20%, להשוות את רמת החיים בקצוות המדינה לזו שמקובלת במרכז הארץ ולהוריד את שיעור האבטלה במקומות אלו לכ־5%, לעומת ממוצע של כ־7.5% כיום. היעד להשלמת פריסתם של הכבישים והמסילות הוא עשור, ואילו היעד להשגת המטרות החברתיות־כלכליות שעומדות מאחוריה הוא שנת 2030.
החידוש העיקרי: במעטפת
לפי התוכנית, יוכלו תושבי הצפון להגיע למרכז הארץ בשעתיים לכל היותר, ולחיפה בתוך פחות משעה. לשם כך, יוצבו מסילות רכבת בין עכו לכרמיאל; מסילה תחבר בין חדרה, עפולה ובית שאן (רכבת העמק); מסילה תחבר בין חדרה לטבריה בואכה קריית שמונה וישודרג קו תל אביב־נתניה־חיפה. בתחום הכבישים מתוכנן המשך סלילת כביש 6 עד כברי כמו גם פיצול לכיוון קריית שמונה ונהריה. דרומה משם ישודרגו כביש 65 (צומת גולני־קדרים), כביש 71 (עפולה מעבר שיח' חוסיין) וכביש 85 (עכו־עמיעד). בדרום הארץ מתוכננת מסילת רכבת בין נחל צין לאילת כמו גם חיבור צומת הנגב, שבו אמורה לקום ב־2013 קריית ההדרכה של צה"ל (עיר הבה"דים). נוסף על כך מתוכנן שדרוג כביש 31 (להבים־ערד), שדרוג כביש 7 (אשדוד־כנות) ושדרוג כביש 40 (עוקף באר שבע). יצוין שכמה מהתוכניות אינן חדשות. חלקן כבר נחשפו בעבר וחלקן, למשל כביש 65, כבר נמצאות בשלב ביצוע. גורם בכיר במשרד האוצר מסביר שהחידוש העיקרי הוא להוציא את כל התוכניות מהמגירות ולאגדן לתוכנית־אב אחת שכוללת תקצוב, קביעת יעדים וזמני ביצוע.
במקביל לתוכנית "נתיבי ישראל", ובמימון נפרד, מתכנן משרד התחבורה לקדם עוד פרויקטים, בעיקר במרכז הארץ. עם הפרויקטים אפשר למנות הוספת מסלול בכביש 4 (הכביש הישן בין תל אביב לחיפה), הרחבת כביש 2 (כביש החוף), הוספת מסלול בכביש 1 בואכה ירושלים בין שער הגיא למוצא. אליהן תצטרף מערכת BRT (אוטובוס רב־קיבולת) במספר מסלולים שכוללים את חיבור כפר סבא והרצליה; וחיבור רחובות לתל אביב; רישות באר שבע והחלת קו "סובב נתניה". בחיפה תחל לפעול המטרונית ואילו בירושלים תחובר הרכבת הקלה להר הצופים ומלחה, וכן לתלפיות והר חוצבים.
המטרה: ליצור עובדות בשטח
לאחר הצגת התוכנית מחר, תונח על שולחן הממשלה בשבועות הקרובים הצעת מחליטים מפורטת להצבעה. אחריה תוקם ועדה בין משרדית שתנהל ותפקח על הפרויקט. במקביל תוקם מינהלת פרויקט ארצית שתקדם את התכנית, בעיקר מבחינה סטטוטורית. המטרה של יוזמי התוכנית היא ליצור עובדות בשטח שיקשו על ממשלות אחרות לבטל את התכנית.
השלב הבא: החייאת תוכנית נמל אילת החדש
התוכנית מחולקת למספר תתי תחומים, עליהם יופקדו גופי הסמך של משרד התחבורה: רכבת ישראל, החברה הלאומית לדרכים (מע"צ לשעבר) וחוצה ישראל. בכך מוטלת עלות הביצוע על תקציב המדינה. זאת לאחר שבעשור החולף נעשו ניסיונות - חלק מוצלחים יותר (כביש 431) ואחרים מוצלחים פחות (הרכבת הקלה בת"א) - לשיתוף המגזר הפרטי בפרויקטי תחבורה לאומיים.
במשרד האוצר מעריכים שהמדינה תתקשה לעמוד במעמסה התקציבית למימון התכנית. מחקרים שנערכו שם מעריכים את עלות הביצוע במעל ל־80 מיליארד שקל. גורם בכיר באוצר מסביר שאין ספק בנחיצותם של פרויקטי תחבורה, אך המחלוקת היא היכן להקים אותם. לטענת האוצר, קיימת תפיסה שגויה של מחוללי הצמיחה בפריפריה ובתוכם אשליית הרכבת כיוצרת פיתוח. ממשרד האוצר נמסר בתגובה "משרד האוצר יציג את עמדתו בדיון אצל ראש הממשלה".
עוד בטרם יצאה "נתיבי ישראל" לדרך, מסמן גורם בכיר שמקורב לתוכנית את השלב הבא אחריה: החייאתה של תכנית "השער הדרומי". מדובר בפרויקט התשתיות הגדול בתולדות המדינה שכולל הקמת נמל חדש בפאתי אילת, פינוי הנמל הקיים ומתיחת מסילת רכבת משא מהנמל למרכז הארץ. ל"כלכליסט" נודע שחברת נמלי ישראל מבצעת בימים אלו בדיקת היתכנות כלכלית של הנושא.