$
דעות

קריסת היורו

יציאה זמנית של יוון מגוש היורו וחזרה לדראכמה תחזיר לה את הגמישות הפיסקאלית לה היא זקוקה

עמנואל שירבינט וארז ברית 08:3730.04.10

ראש ממשלת יוון, ג'ורג' פפנדראו, אשר נולד בארה"ב והפך ליורשה של המשפחה הפוליטית מספר אחד ביוון , עושה בימים אלו את הצעדים הראשונים לקראת פירוקה של המערכת הפוליטית אשר בזמנו עזר לאביו להקימה. פפנדראו הבן הציג תוכנית כלכלית חדשה לפתרון בעיית הגירעון התקציבי והבהיר כי יוון

לא מתכוונת יותר לחיות באופן שמכניס אותה לחובות.

 

המנהיג בן ה- 57 המכונה בקרב בני עמו "האמריקאי הקטן", הציג תוכנית שאפתנית שאמורה לא רק להוציא את יוון מהחובות, אלא לשנות את כל תרבות הפרוטקציוניזם המשפחתי והתחמקות מהחזרת חובות המקובלות כיום ביוון.

 

במהלך פגישתו בברלין עם קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הצהיר פפנדראו כי הוא מצידו עשה כל מה שיכל, ועכשיו תורה של אירופה להוכיח כי היא לא תנטוש את יוון.

 

גוש אחד או אוסף של מדינות עם גוש משותף?

 

לאחרונה יותר ויותר אנשי אקדמיה מביעים ספק בכל הקשור לרעיון העומד מאחורי האיחוד האירופי.

 

פרופסור מרטין פלדשטיין מאוניברסיטת הרווארד אמר בראיון לסוכנות בלומברג כי כל פרויקט גוש היורו פשוט "לא עובד". לדעתו פוליטיקאים מסוימים ראו בברית המטבע האירופית אמצעי להשגת ברית מדינית באיחוד האירופי.

 

המשבר ביוון חיזק את הדאגה בנושא היקף החובות של מדינות אירופאיות אחרות והראה כי השאיפות הפוליטיות של האיחוד האירופי התנגשו עם המציאות הכלכלית. כעת פרשנים טוענים כי ברית המטבע הכלכלית הוקמה ללא מדיניות פיסקאלית מתואמת.

 

האם יוון הינה רק קצה הקרחון?

 

נהיר לכל כי לא רק יוון, אלא שורה של מדינות אחרות בדרום אירופה, ובראשן ספרד ופורטוגל, ייאלצו לנקוט באמצעים מחמירים בתחום המדיניות התקציבית שלהן; אמצעים אלו עלולים שוב להוביל את המדינות הללו למצב של מיתון כלכלי ולסכן עוד יותר את יציבות הגוש האירופי וכמובן את המטבע.

 

רוברט מנדל, כלכלן מאוניברסיטת קולומביה, אשר קיבל בשנת 1999 פרס נובל על מחקר שעמד בבסיסה של ברית המטבע האירופית, אמר שאיטליה עומדת במקום השני באזור מבחינת גובה החובות שלה, ומהווה את האיום הרציני ביותר לגוש היורו. הכלכלה הרביעית בגודלה באירופה ירדה ב-0.3% ברבעון הרביעי של 2009 ואילו החוב של איטליה יגדל בשנה הנוכחית עד ל- 17% תמ"ג, מה שיעמיד אותה במקום השני והלא מכובד, אחרי יוון, ביחס החוב לתוצר.

 

הקרב הבא של האיחוד האירופי יהיה הקרב על ספרד. ממשלתה של מדינה זו סבלה מאחת הנפילות הכלכליות הרציניות ביותר באירופה ומגירעון תקציבי, אשר הגיע בשנת 2009 ל- 11.4% תמ"ג. כלכלתה של ספרד חטפה זעזוע גם מרמת האבטלה שהגיעה למימדים של 19%. ממשלת ספרד החלה בתהליך הקטנת הגירעון התקציבי וארגון מחדש של הבנקים. מטרתן של צעדים אלה היא הקטנת הגירעון לגובה של 3% תמ"ג עד לשנת 2013.

 

האירופאים מאשימים את הבנקאים בוול-סטריט "בהנדסה פיננסית" מתוחכמת וקטלנית, אשר הובילה את יוון לסף של פשיטת רגל. אולם בחינה מדוקדקת של הסטטיסטיקה הכלכלית של מדינות האיחוד האירופי בתקופה מאז התקבל היורו, מראה כי יוון היא האשמה בבעיית החובות שלה, וכי הממשלות של מדינות אירופה פשוט התעלמו מרמיסת הנורמות הכלכליות בברית המטבע. ולכן, החשיבה הכלכלית האירופית חייבת לעבור שינוי מבני עמוק. אולי יציאה זמנית של יוון מגוש היורו וחזרה לדראכמה תחזיר לה את הגמישות הפיסקאלית והמוניטארית, לה היא כל כך זקוקה, כדי לתקן את מה שהיא יצרה במו ידיה.

 

עמנואל שירבינט הוא אנליסט בבית ההשקעות טנדם קפיטל. ארז ברית הוא מנכ"ל טנדם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x