איך ליהנות מהעלאה במשכורת?
נסו לוותר על כמה מהשינויים שעשיתם ברמת החיים שלכם, לחזור לרמת הצריכה הקודמת, ולהפנות כמה שיותר מההעלאה לחשבון חיסכון
אשתי ואני קיבלנו העלאות בשכר שהסתכמו בעוד 6,000 שקל להכנסה המשפחתית. חצי שנה אחרי, אנחנו לא מאושרים. התוספת כל פעם מתמסמסת ורמת החיים שלנו לא עלתה. מה קרה? ואיך אפשר לגרום לכסף לעשות לנו טוב?
אסף ושירה גל
שלום אסף ושירה,
השאלה שלכם חשובה מאוד. זה באמת מתסכל כשיחד עם תוספת נדיבה למשכורת נולדות כל מיני הוצאות לא צפויות, עד שנדמה שלכם לא נשאר מזה כלום.
כדי לפתור את הבעיה, בואו נחשוב על גרסה קצת שונה שלה. נניח שהייתי מציע לכם לבחור בין שתי אפשרויות: העלאה של 5,000 שקל בשכר החודשי או בונוס שנתי של 60 אלף שקל. כשמציבים בפני אנשים את הבחירה הזאת, התפלגות ההעדפות היא לרוב חצי־חצי, וגם אלה וגם אלה צודקים בבחירה שלהם.
רציונלית, עדיף לקבל את הכסף בסכומים קטנים בכל חודש. כך יש יותר גמישות לאורך השנה, ואפשר לשים את הכסף בתוכנית חיסכון ולקבל ריבית קטנה, שתתבטא בכך שבסוף השנה הסכום יהיה גבוה מ־60 אלף שקל. אבל כולם גם מבינים שאם הם יקבלו את הכסף כבונוס בסוף השנה הם ישתמשו בו אחרת. כל אחד מבין שכאשר מקבלים כסף בתשלומים חודשיים, נוטים להגדיל את ההוצאות השוטפות, וכאשר מקבלים כסף בבונוס אחד גדול בסוף השנה, יותר נוטים להוציא אותו על משהו גדול: חופשה, אופנוע חדש, משהו שאינו חלק מהחיים הרגילים.
וזה מה שקרה לכם. הכסף שקיבלתם מדי חודש התפזר בין הרבה דברים קטנים ומהר מאוד נהפך למובן מאליו. הוא כנראה העלה לכם את איכות החיים פה ושם, אבל התרגלתם לכל זה בקלות כי השינוי שדברים קטנים מחוללים מורגש פחות מאירועים גדולים ויוצאי דופן.
מה עושים כדי לחזק את העוצמה שבה הכסף משפיע על החיים? הופכים לבד את ההכנסה החודשית לבונוס שנתי: נסו לוותר על כמה מהשינויים שעשיתם ברמת החיים שלכם, לחזור לרמת הצריכה הקודמת, ולהפנות כמה שיותר מההעלאה לחשבון חיסכון. בחשבון הזה השתמשו רק פעם בשנה, או כשהוא יגיע לסכום שקבעתם מראש. וכך, פעם בכמה זמן תוציאו הוצאה אחת גדולה על משהו שחשוב לכם. את ההבדל שזה יעשה תרגישו.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il