$
גולן פרידנפלד

משוגעים, רדו מהגז

מידע פנים זורם בשטף, מניות בלי פעילות ממשית מזנקות במאות אחוזים ומחזורי המסחר מרמזים על מעורבות של גורמים מפוקפקים. אז איך זה שהבורסה ורשות ני"ע לא עוצרות את ההשתוללות

מחזורי המסחר הגבוהים בשותפויות הנפט, הגז והחלום, והיעדרם של הגופים המוסדיים במשחק, מעלים את השאלה: האם מעורבים במסחר גורמים מפוקפקים עם כיסים עמוקים, שגורפים רווחים של עשרות מיליוני שקלים תוך שימוש במידע פנים?

 

מה דעתך על מניית אינפימר:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

מחזורי המסחר המשוגעים במניות ה"אולי נמצא נפט או גז אבל קודם נקנה רישיונות כי המניה תטוס בטוח", איבדו פרופורציות כבר מזמן, אך בכל יום שעובר נשבר שיא חדש. מחזור המסחר במניות הללו עומד כבר על כ־15% ממחזור המסחר הכולל בבורסה, כשאת העיקר דווקא מהוות חברות החלום, הפוטנציאל, או אלו שרק המחשבה לרכוש רישיון גז עברה במוחן. הדוגמה הטרייה היא מניית איזי אנרגיה שזינקה אתמול ב־145% ובמחזור חריג של 18 מיליון שקל, כשלצדה מככבות מניות כמו ספן ורציו שמחזורי המסחר בהן עברו מזמן את אלו של מניות הבנקים וקונצרנים גדולים אחרים. הסיבה התורנית שבגללה זינקה אתמול מניית איזי אנרגיה: בדיקת רכישת אחוזים בודדים באחד מרישיונות חיפוש הגז. בדיקה, אפילו לא רכישה.

 

ממש כמו בזמן בועת הנדל"ן שהתפתחה כאן ב־2007–2003. גם אז, די היה במשא ומתן של חברה על קרקע חקלאית ברומניה כדי להטיס את מחיר מנייתה בעשרות אחוזים ובמחזורים ערים במיוחד. במה שונה הבועה הנוכחית? ראשית, בכך שהיא מנוהלת כולה על ידי ציבור הספקולנטים הקלאסי של "בואו נעשה מכה". מרבית השוק המוסדי נמצא מחוץ למשחק כפי שכתבנו כאן לפני חודש. אלו בשורות טובות ורעות. הבשורה הטובה היא שתיקי הפנסיה שלנו נמצאים הרחק מחוץ למשחק המסוכן הזה. החדשות הרעות הן שיש כאן בכל זאת כסף גדול שסוחר בניירות האלו יום אחרי יום ומתנהל כמו עדר. כשאין ידיים חזקות (גוף מוסדי שפוי), ההתרסקות היא רק עניין של זמן והיא תהיה כואבת הרבה יותר משמחת ההמראה.

 

אפקט ההדבקה במשחק מניות החלום דומה מאוד לזה של משחק הפירמידה. בדרך כלל המידע מגיע מחבר טוב שממש עכשיו השלים שילוש של ההשקעה שלו בתוך ימים באחת ממניות ה"אולי נמצא נפט...". בהתחלה החשש כבד והספקות נערמים. גם העיתונאים לא ממש מתלהבים. אבל אז החבר מספר שהוא כבר הכפיל את ההשקעה פי חמישה, וגם זה קרה בתוך ימים. מהר מאוד שיקול הדעת והצקצוק בלשון על החבר שחלה בקדחת הנפט, נהפכים להרהור שאולי הוא צודק ואנחנו טועים. השלב הבא הוא השלב שבו הפיתוי מנצח. אלפי שקלים בודדים נזרקים למדורת הנפט הבורסאית.

 

 

כעבור כמה ימים הם שווים כפליים. כעבור שבוע הם שווים פי ארבעה. זה בדיוק השלב שבו עולה השאלה הבאה: למה לא להגדיל את ההימור ולהכפיל את הכסף עם השקעה גדולה יותר? החבר מספר כבר על סגירת המשכנתה בזכות ההשקעה בשותפויות ה"אולי נמצא נפט", והדרך להגדלה משמעותית של סכום ההשקעה ברורה. השלב האחרון הוא, כמובן, הפצת הסיפור לחבר'ה, קודם כל כי תמיד נחמד להצטייר כמו פיננסייר מתוחכם שעשה מכה, וגם כי תמיד נחמד להיות זה שבגללו התעשרו עוד כמה חברים.

 

ההבדל היחיד בין הפירמידה הזו לבין הפירמידות המוכרות כל כך משנות השמונים והתשעים הוא שהרבה יותר קל לתדלק אותה. אימייל אחד לתפוצה הנכונה או הודעה באחד מהפורומים הפופולריים, והמניה טסה לגלקסיה אחרת. כל כך פשוט, כל כך קל.

 

חלק מהביקושים הם ללא ספק תולדה של התופעה שתוארה כאן למעלה. אך עדיין, מחזורי המסחר גבוהים מדי כדי שיתודלקו על ידי כמה אלפי משקיעים פרטיים. לא מן הנמנע שמי שעומדים מאחורי הריצה המטורפת הזו של המניות הם טיפוסים מפוקפקים עם כיסים עמוקים שעונש מאסר של שנתיים בפועל על מידע פנים לא ממש מפחיד אותם.

 

אם המידע הזה נכון, נותר רק לקוות שכבר נבדק ונשלל על ידי רשות ניירות ערך. אבל גם אם הוא אינו נכון או לא מדויק, הרשות והבורסה חייבות לעצור את השיגעון המתפתח בבורסה. זוהי בדיוק שעתו של הרגולטור שאמור להתערב במצבי קיצון ולשפוך קצת מים צוננים על התבערה המתחוללת על רצפת המסחר. בינתיים הרצת המניות וזליגת מידע הפנים פוגעות באמון המשקיעים ומחזירות את הבורסה לשנים שבהן היתה שם נרדף לקזינו לוטראקי.

 

אחד הפתרונות הוא פשוט לעצור את הנפקתן של עוד ועוד שותפויות נפט מהסוג של "אולי נמצא נפט או גז אבל קודם נקנה רישיונות כי המניה תטוס בטוח". מנתוני בלומברג עולה כי השווי של חברות הגז והנפט משווי השוק הכולל כבר מתקרב לגובהו בארה"ב וגבוה משוויו בסעודיה, כווית ואיחוד האמירויות.

 

לפיכך, לא יקרה כלום אם הנפקתן של שותפויות נפט חדשות תדעך מעט בשנה שנתיים הקרובות. הבורסה עשתה את זה עם תעודות הסל הממונפות והיא יכולה לעשות את זה גם עם שותפויות הנפט. הנפקתן של התעודות הממונפות הופסקה כי הן השפיעו על המדדים. בקצב הזה, לא ירחק היום ושותפויות ה"אולי נמצא נפט ..." ייכנסו גם הן למדדים המובילים. גבעות עולם כבר בדרך למדד ת"א־100. משם, הדרך לטלטול המדדים קצרה.

 

מעגל הקסמים הזה של מניות שמכירות רק כיוון אחד - למעלה - בסופו של דבר נקטע. ככה עובדת הבורסה. רק מעטות מהשותפויות, אם בכלל, ימצאו נפט או גז. שאר המניות יקרסו וישאירו את המשקיעים בלי תשואה ובלי כספי ההשקעה שגדלו מאוד לאורך החודשים האחרונים. כל שנותר הוא להיזכר באמירה הידועה של שר האוצר לשעבר יגאל הורביץ "משוגעים, רדו מהגג" כשניסה לרסן את הוצאות הממשלה, בשינוי אחד קטן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x