ה"בטוח" החדש
אירופה בבלאגן, ארה"ב מתקשה ורק השווקים המתפתחים נותרו יציבים
זה לא סוד שהשנים האחרונות שינו בצורה משמעותית את פניה של הכלכלה הגלובלית. שינוי זה הביא גם לשינוי בחלוקת ההשקעות הגלובלית ולמרות הדומיננטיות של השווקים המפותחים לא ניתן להתעלם מהצמיחה בשווקים המתפתחים ולכספים הרבים המופנים לשם.
העובדה כי אירופה נמצאת בסיטואציה לא פשוטה וכי קיים חשש לגבי עוצמת ההתאוששות בארה"ב מביאה משקיעים רבים לגוון את השקעותיהם לכיוון מדינות שמציגות יכולת צמיחה אוטונומית שמתבססת פחות על הצמיחה בכלכלות המפותחות. לדבר השפעה מהותית על האופן בו משקיעים קובעים את חלוקת ההשקעות, ואם בעבר היו בוחרים להשקיע כמעט את כל כספם במניות במדינות מפותחות ולשם הריגוש והסיכון היו משקיעים מעט במדינות מתפתחות, הרי שהיום האבחנה כבר לא כה ברורה והגבולות של הצד ה"מסוכן" וה"בטוח" כבר לא ברורים כפי שהיו.
כיום, רעיון ההשקעה במדינות מתפתחות נוטה לקבל יחס זהה מצד המשקיעים, אך יש לזכור כי לכל מדינה סיפור שונה, כשהרעיון המרכזי הוא תהליך עיור ומעבר לכלכלה תעשייתית בה ההכנסה והצריכה עולות. סין מקבלת זרקור חזק ביותר מצד המשקיעים, אך יש לזכור כי אופייה הוא עדיין של מדינה יצואנית ולא של מדינה צרכנית. הודו לעומת זאת מתאפיינת ביצירת מעמד ביניים רחב וגדול אשר יכול להשפיע על הכלכלה המקומית בצורה משמעותית, דבר שייטיב עם סקטור החברות שמשרת את האוכלוסייה המקומית.
לא לשכוח מהסיכונים
אחת הדרכים המועדפת על ידי להשקעה בשווקים המתפתחים היא דרך ETF (קרן הדומה לתעודת סל) של EGSHARES שסימולה ECON. מטרתה, לחשוף את המשקיע למדד שנקרא Dow Jones Emerging Markets Consumer Titans Index - אינדקס המורכב מ-30 חברות גדולות ומרכזיות אשר מספקות מוצרים ושירותים לצרכן במדינות המתפתחות.
התעודה החדשה הושקה ביום שלישי האחרון וכבר נהנית ממחזור יומי ממוצע של 3.5 מיליון דולר בשני ימי מסחר בלבד - עדות לפופולריות האדירה של ההשקעה בסקטור צומח זה. דמי הניהול הנגבים בשלב זה על התעודה עומדים על 0.85%.
לא נסיים בלי הסיכונים שגלומים בהשקעה. בהיבט הטכני נזכיר כי מדובר בתעודה חדשה שגילה יומיים בלבד וכי ההיסטוריה התפעולית שלה קצרת ימים. עוד נציין כי בעוד הסיפור ארוך הטווח נהנה מכל מה שפרטנו לעיל הרי שבטווח הקצר קיימים סיכונים כדוגמת העלאות ריבית במדינות המתפתחות או תגובה של המשקיעים לאירועים שיגדילו את שנאת הסיכון כדוגמת משבר פיננסי באירופה או מיתון חוזר בארה"ב.
הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר באופנהיימר ישראל