היקיצה המאוחרת של גושן
קשה להבין את היחס האמביוולנטי שמשדרות רשות ניירות ערך והבורסה כלפי גבעות עולם
קשה להבין את היחס האמביוולנטי שמשדרות רשות ניירות ערך והבורסה כלפי גבעות עולם, כמו גם את היחס הדואלי שמפגינה החברה כלפי שיטת הדיווח שלה עצמה. ביום רביעי האחרון דיווחה גבעות כי קיבלה את הסקר ההנדסי - זה שאמור להכריע האם בקידוחיה ישנה כדאיות כלכלית.
גבעות, שעד לאותו אירוע הפליאה בדיווחים גמישים ומהירים, החליטה הפעם לשנות כיוון, לשקול בכובד ראש את הדברים, ולבסוף הודיעה כי יידרשו לה כמה ימים כדי לעבד את המידע ולדווח עליו למשקיעים. כאשר שאלנו אז את הבורסה מדוע לא עוצרים את המסחר ביחידות ההשתתפות של גבעות, קיבלנו תשובה מעניינת: מבחינת הבורסה, לא התקבל כל מידע חדש המהווה עילה להפסקת מסחר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
ואכן, בבורסה צודקים - אם היה מדובר בחברה רגילה. זה לא המקרה. בבורסה שכחו שהסקר שהתקבל בגבעות עולם הוא אולי המידע הרגיש ביותר, שעלול לחרוץ את דינה של החברה לשבט או לחסד. מדובר באחת מיחידות ההשתתפות הסחירות בבורסה, שנוהגות לזנק או לצלול בצורה מוזרה ערב הודעות חשובות.
ברשות ניירות ערך לא התרגשו מהעובדה שחומר הנפץ הזה שוכב במשרדי גבעות, ואף אחד לא שאל את עצמו האם היחסים האינטימיים של החברה עם המשקיעים שלה עלולים לסכן את העיקרון המרכזי עליו אחראית הרשות: גילוי מידע מהותי לכל המשקיעים בזמן אמת.
בגבעות כבר היו מוכנים עם הדיווח ביום שישי, אלא שמישהו ברשות התעורר והחליט שדיווח גבעות אינו מספק. גבעות מצדה חשבה דווקא שכן, והבורסה החליטה להקפיא את המסחר ביחידות ההשתתפות. מה השתנה בין יום חמישי לראשון? כלום, למעט העובדה שמישהו החליט להתעורר ולעצור את המסחר במידע הפנים שהיה עלול לדלוף (במקרה שלא דלף כבר ביום חמישי האחרון).
יש מקרים שהרגולטור צריך לזהות שמדובר במצב מיוחד, ולפעול במהירות ובגמישות כדי לטפל בעיוות המקומי. זה מה שהבורסה והרשות היו צריכות לעשות כבר ביום חמישי האחרון, ונזכרו לפעול באיחור. בכלל, הרגולטור היחיד שפעל כדי לטפל בבועת הגז שהתנפחה לה בחוסר אלגנטיות בתל אביב הוא משרד התשתיות, שאסר את המסחר ברישיונות הגז - אלו שהזניקו כאן את המניות במאות אחוזים ובמחזורים מטורפים. רשות ני"ע והעומד בראשה זוהר גושן עוד מגבשים כללי דיווח לחברות הגז. עניין של שנה־שנתיים והכל יושלם.