בלעדי ל"כלכליסט": האוצר מחדש היוזמה להטיל מס על הספקולנטים במטבע חוץ
כדי להיאבק בספקולנטים שאחראים במידה רבה להתחזקות הנמשכת בשערו של השקל, באוצר שוקלים להטיל את המס ישירות על המסחר לטווח קצר במטבע חוץ. שטייניץ: "אנחנו מקיימים דיונים במטרה לשמור על היצוא הישראלי"
משרד האוצר מתגייס למאבק הממושך שמנהל בנק ישראל לבלימת הירידה בשער הדולר. זאת לאחר שראשי המשרד גיבשו לאחרונה שתי מסקנות חשובות. הראשונה היא שזרמי ההון המתחייבים מכלל יבוא ויצוא הסחורות והשירותים של ישראל אינם מסבירים את כל ההתחזקות שנרשמת כבר זמן רב בשער השקל. המסקנה השנייה היא שנגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, אינו יכול להתמודד עם התחזקות השקל רק באמצעות רכישת עוד ועוד דולרים.
המהלך שנידון כעת בצמרת האוצר הוא למעשה חידוש יוזמה קיימת, שבה עסקה הנהלת המשרד לפני קצת יותר משנה. לפי התוכנית המתגבשת, האוצר עשוי להודיע על הטלת מס על תנועות הון שמטרתן מסחר במטבע חוץ לטווח קצר. מטרת המהלך היא להילחם בספקולנטים בשוק מטבע החוץ, שלפי הערכות אחראים במידה רבה להתחזקות הנמשכת בשערו של השקל.
בדיקה שנערכה בזמנו באוצר הראתה כי יותר ממחצית היקף המסחר היומי במט"ח נובע מפעילות ספקולטיבית. ההערכה היא שאל זרמי ההון הרגילים המגיעים לארץ חברו בשנים האחרונות כמה גופים גדולים, חלקם זרים, הסוחרים במטבע חוץ בסכומים גדולים במיוחד. בדיקות מקבילות שנערכו בבנק ישראל תומכות בממצאי האוצר ומראות כי הפעילות הספקולטיבית במטבע חוץ תומכת בהתחזקות השקל מול הדולר. זאת בשל העובדה שהתנאים הבסיסיים של המשק הישראלי, כמו העודף במאזן התשלומים ופער הריביות בין השקל לבין הדולר, תומכים בהחלשת המטבע האמריקאי. הספקולנטים פועלים בדרך כלל עם המגמה וגורמים להחרפתה. במסגרת התוכנית שמגבש האוצר נשקלת האפשרות להטיל את המס ישירות על המסחר לטווח קצר במטבע חוץ. זאת בשונה מהמס המוטל כיום על מסחר באופציות על הדולר ועל ניירות ערך הצמודים למטבע חוץ. נבדק גם האם הדבר לא מנוגד להסכמים בינלאומיים.
שר האוצר יובל שטייניץ אמר אתמול בתשובה לשאלת "כלכליסט" בנושא: "אנו מקיימים דיונים עם בנק ישראל ועם גופים אחרים, כדי לראות איך ממשיכים לשמור על התעשיות והיצוא הישראלי".