תחזית קודרת
למה בדוחות הקרובים אסור להתרשם מ"עקפה את התחזיות"
סוכנות הידיעות בלומברג פירסמה לפני ימים אחדים גרף מרתק. גרף שיש בו הרבה על מנת ללמד אותנו על הסביבה העסקית, הכלכלית וההשקעתית שאנו חווים בימים אלו. הגרף הזה מציג באופן פשוט למדי את מספר החברות בארה"ב אשר מספקות לשוק ההון תחזיות לגבי תוצאותיהן העתידיות.
על פי הנתונים ניתן ללמוד כי מספר החברות הציבוריות בארה"ב אשר נוהגות לתת תחזיות ירד לרמת שפל של שנים רבות כתוצאה מכך שחברות מרגישות חוסר בטחון לגבי סביבת המאקרו כלכלית וכן בשל העובדה כי הן מעדיפות שלא לספק תחזיות על פני האפשרות לאכזב את המשקיעים שמצפים בשקיקה ל"מעקף של התחזית". מןנתונים ניתן ללמוד כי מספר החברות הציבוריות שסיפקו תחזיות עומד בשנת 2010 על 3,994 חברות בלבד וזאת לעומת 5,788 חברות בשנת 2009. עוד נציין כי בשנת 2004 עמד מספר החברות שמספקות תחזיות על מספר של 10,530 חברות.
אחת הטענות שנשמעות בשוק הוא שהתגובה של המשקיעים על אי עמידה בתחזיות הפכה להיות כה קיצונית עד כי חברות מעדיפות שלא לתת תחזיות כלל בכדי שלא להסתכן באי עמידה בהן. טכניקה אחרת שאנו מכירים נהוגה על ידי חברות אחרות, כדוגמת חברת אפל, אשר במודע נותנות תחזיות נמוכות באופן קיצוני בכדי שלא יהיה סיכוי קל שבקלים שלא תעמודנה בתחזיות אלו.
כאשר אנו חושבים על כך ומצרפים לכל הכתוב לעיל את העובדה כי הסטטיסטיקה של החברות שמצליחות "לעקוף את התחזיות" עולה בהתמדה כבר רבעונים רבים - מעל 70% הפתעה חיובית ב 5 הרבעונים האחרונים - ניתן להבין כי חלק מהכתוב לעיל הוא גם הסיבה לכך. אם חברות רבות מאוד לא מספקות לשוק תחזיות, וניתן להניח כי אלו יהיו החברות שלא נהנות ממומנטום עסקי חזק, וחברות אחרות מספקות למשקיעים תחזיות המוטות כלפי מטה, הרי שקל מאוד להגיע למצב בו 70% מהחברות "מפתיעות את השוק לטובה".
הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל