לחלק את הנטל
חברות התקשורת מתכוונות לעתור נגד האוצר לבג"ץ בגלל הדרישה להעלאת התמלוגים, בטענה לאפליה
בעת שהציג לאת הצעת התקציב הדו־שנתי לפני כחצי שנה, הטיל שר האוצר יובל שטייניץ פצצה: שיעור התמלוגים שחברות התקשורת משלמות למדינה יעלה. זאת למרות ששיעור התמלוגים שהן משלמות מדי שנה הולך ופוחת, ועל פי המלצת ועדות ושרי אוצר ותקשורת בעבר צפויים היו התמלוגים להיות מופחתים ואף
שוויון לכל
הטיעון להיפוך ההחלטה, כפי שהשתמע מהסברי האוצר: חברות התקשורת רווחיות מאוד, ופועלות בשוק שאינו תחרותי מספיק. השאלה היא כיצד האוצר יוכל לעמוד מאחורי הטיעון המקורי שלו, לאחר שורת מהלכים בענף שהצליח שר התקשורת משה כחלון להעביר בסיוע האוצר דוגמת הכנסת מפעילים וירטואליים בשוק הסלולר והסרת חסמים למעבר בין החברות.
חלק מחברות התקשורת קיבלו פטור מגזירת האוצר: ספקיות האינטרנט והשיחות הבינלאומיות, כמו גם החברות המספקות שירותי טלפוניה על גבי הרשת. המקור להחרגה זו הוא פסק דין שהתקבל לפני כשנתיים בבג"ץ, בעתירה שהגישה חברת ברק (כיום נטוויז'ן), ובו הסכימה המדינה לדרישת ברק להמשיך בתהליך הפחתת התמלוגים ולשקול את ביטולם. במשרד האוצר כנראה מעדיפים שלא לבחון את סבלנות ענף השיחות הבינלאומיות ואספקת האינטרנט, ולפיכך הוחרגו מההוראה. אך גורם הבקיא בנבכי הרגולציה בתקשורת הישראלית מזכיר פסק דין אחר שלאחריו הפסיקה בזק לשלם תמלוגים על שירותי תמסורת לאחר שהוכיחה כי בינה לבין בזק בינלאומי, שהיתה פטורה מתשלומים אלו, אין הבדל לעניין זה. לפיכך נראה שבאוצר צריכים לחשוש מההתפלפלות משפטית שכזו.
חברות התקשורת טוענות כי האוצר מפלה אותן, וכי אם האוצר זקוק לכסף, עליו לחלק את הגזירות גם בין מגזרים אחרים. החברות אף שוקלות פנייה לבג"ץ. שר התקשורת מביע בשיחות סגורות ובמכתבים לחברות התקשורת את התנגדותו למהלך, אך באופן רשמי יסתפק ב"אי־תמיכה".
פוטו־אופ וירטואלי
היום בצהריים צפויה להתקיים במשרד התקשורת בתל אביב הגרלת המספור של בעלי הרישיון הווירטואלי. הקידומת של המפעילים, כפי שנחשף ב"כלכליסט", תהיה 055, אך בהגרלה ייקבע הסדר שבו יבחרו את הספרות הראשונות לטווח המספרים שיעניקו ללקוחות.
כל הצדדים המעורבים יודעים כי מדובר באירוע שיצטלם נפלא, אך אינו מבשר עדיין כי המשתתפים בהגרלה, ואלו הממתינים לקבלת רישיון, אכן יוכלו לספק שירות סלולרי לצרכנים הישראלים בשנת 2011.
בעוד שבוע יגיע תאריך היעד הסופי שאותו קבע שר התקשורת כתקופת המו"מ בין המפעילים הווירטואליים לחברות הסלולר, כדי להגיע להסכמה על התעריפים שישלמו המפעילים לחברות. במקרה של אי־הסכמה הנגזרת מפעילות שאינה הוגנת לכאורה מצד חברות הסלולר, יכול השר לקבוע את המחירים. בהתחשב בהקפאה של הדיון בבג"ץ בנושא דמי הקישוריות, שתוצאתו עלולה להשפיע על התעריפים שיוכל השר לקבוע בעניין המפעילים הווירטואליים, הטקס היום הנו ההצגה המעניינת פחות מההתרחשות מאחורי הקלעים שלה.