בלעדי ל"כלכליסט": תמלוגי חברות התקשורת ב־2011 יוכפלו ל־2%
משרדי האוצר והתקשורת התפשרו על מתווה להעלאת התמלוגים. ל"כלכליסט" נודע כי בניגוד לפרסומים, התמלוגים יעלו ב־2011 וב־2012 לפי תוכנית האוצר
בניגוד לפרסומים בימים האחרונים, מסתמן כי תעמוד בעינההעלאת התמלוגים של חברות התקשורת בשנתיים הבאות, לפי המתווה שקבע משרד האוצר בהצעת התקציב. על פי הסיכום המתהווה בין שר התקשורת משה כחלון לאגף התקציבים באוצר, בשנת 2011 יעלו התמלוגים ב־1% לעומת 2010 ויעמדו על 2%, ובשנת
כחלון ופקידי משרדו התנגדו להעלאת התמלוגים במתווה הנוכחי, ולאחר שיחות בין הצדדים גובשה פשרה ולפיה האוצר יוותר על דרישתו לקבוע כבר כעת תמלוגים של 2.5% ב־2013, וכי הנושא ייבחן בהמשך לאור הניסיון להגדיל את התחרותיות בענף התקשורת. הצדדים החליטו כי עמידה בקריטריונים שיגבשו להגדלת התחרות עשויה להביא בעתיד להפחתת התמלוגים ואולי אף לביטולם המוחלט.
ההחלטה תחול על חברות הסלולר, ועל בזק ו־HOT, אך לא על ספקיות האינטרנט, ספקיות השיחות הבינלאומיות וחברות המספקות שירותי טלפוניה נייחים על גבי האינטרנט. בשנת 2009 שילמו חברות התקשורת כ־243 מיליון שקל מהכנסותיהן כתמלוגים למדינה, ועל פי הערכת האוצר, המתווה הנוכחי יגדיל את הסכום שיזרום לקופת המדינה מחברות התקשורת לכ־500 מיליון שקל ב־2011, ולכ־625 מיליון שקל בשנת 2012.
חברות התקשורת צפויות כאמור לעתור לבג"ץ, בטענה שההחלטה מנוגדת להמלצות העבר על הפחתת התמלוגים ולפסיקת בג"צ בעתירה של חברת ברק (כיום נטויז'ן). בג"ץ קבע כי על המדינה לבטל את התמלוגים עד 2012 ולהציג מתווה מתאים לכך כבר ב־2010. עם זאת, הדברים הותנו בבחינה של מצב הכלכלה בישראל ובעולם.
טענה נוספת של החברות תהיה על החרגת חלק מחברות התקשורת מתשלום התמלוגים. החברות טוענות כי בג"ץ קבע בעבר כי בנושא התמלוגים יש להתייחס לכל חברות התקשורת באותה דרך.