$
גדעון בן נון

מטבעות 2011 לאן?

האמון ביורו נחלש והדולר עדיין נחשב חוף מבטחים

גדעון בן נון 10:2727.12.10

שוקי המטבע היו תנודתיים מאוד ב-2010 ויצרו מהלכים עצמתיים ביחסי המטבעות. חזרה אל המים הקרים של המשבר הפיננסי – הפעם באירופה, מלחמת מטבעות במחצית השניה ותנועות עצמתיות בעקבות הריבית המצויה במדינות שונות, כל אלה הניעו את השווקים בחדות.

 

המפתחות של 2011

 

שנת 2011 הנמצאת בפתח מציבה אתגר לא פשוט במונחים של שוקי המטבע. מאפיינים אלה יוצרים תנאים לתנודות חדות ולזרימות בין המטבעות:

 

  • הריבית הנמוכה בדולר, המהווה מטבע עיקרי בעולם
  • ריבית גבוהה במטבעות שונים, כגון דולר אוסטרלי או ראנד דרום אפריקאי
  • ירידה באמון העולם בגוש היורו וביכולתו לנהל משברים
  • מחירי הסחורות המאמירים. אלו כידוע, נסחרים בדולר
  • שאלת ההתאוששות הכלכלית בארה"ב מול תהליכים בשאר העולם
  • סיכונים ועימותים גיאופוליטיים, קוריאה היא דוגמא

 

התשובות לשאלות אלו עשויות להיות המפתח לשוקי המטבע ב-2011.

 

הדולר: הראשון בין הגדולים

 

הציר העיקרי לשוקי המטבע ב-2011 הוא הדולר מול היורו. כאן קל להבין כי היורו הולך ומאבד את אמונו של העולם, לאחר טיפול כושל במשבר הפיננסי, ויכוחים פנימיים וחוסר אחידות ברגעים הקשים. אירופה מצויה בצמצום ובצנע, בחורף כלכלי.

 

לעומתה ארה"ב הולכת ומתאוששת וצוברת בחזרה את אמונו של העולם במטבע ובכלכלתה. גם הליש"ט עשויה לאבד כוח מול הדולר, לפחות במחצית הראשונה של השנה, בטרם תיכנס לתהליך של התאוששות בעקבות הרפורמות האחרונות.

 

בגזרה הסינית, היואן הסיני אמור להתחזק אבל הוא מקובע. קשה להעריך כי היואן ינוע ביותר מ-5% השנה. גם שינוי זה יהיה ברצף של שינויים קטנים, שהרי הסינים מניידים את המטבע שלהם לאט לאט ועם רף שנתי.

 

בין הקטנים: הזדמנויות והפתעות

 

החולשה של היורו עשויה להקרין על מטבעות נוספים, אבל באופן מוגבל יחסית. מלבד היורו, קיימות כלכלות המתפתחות וצומחות בצורה נאה, בין אם כתוצאה ממשאבים ובין אם כתוצאה מעליה מאוזנת יותר, הקשורה לגוש גדול יותר כמו סין או ארה"ב.

 

הראשונים אשר יכולים להוות משקל נגד לדולר הם מטבעות של סחורות. עלית מחירי הדלק יכולה לתרום לצמיחה ולמטבע של מדינות כגון קנדה ונורבגיה. עליה במחירי המתכות מסייעת ותמשיך לסייע למדינות כגון אוסטרליה ודרום אפריקה.

 

קיימות מדינות המגדלות סחורות חקלאיות, בהן ברזיל ושוב אוסטרליה, אשר מטבעותיהן עשויים להיות אטרקטיביים.

 

לצד האטרקטיביות של מטבעות אלה על רקע הסחורות, קיימת אטרקטיביות גם עקב הריבית הגבוהה יחסית של מדינות אלה. בדרך כלל זה הולך יחד: מחירי סחורות גבוהים, אינפלציה במדינה המספקת וכתוצאה מכך, ריבית גבוהה. כל המדינות הנ"ל הן דוגמא לכך: ריבית גבוהה יש באוסטרליה, דרום אפריקה, ברזיל ובשורה ארוכה של מדינות, לא מהכלכלות הגדולות בעולם.

  

התוצאה: תנועה בשני צירים

 

תוצאת הדברים הנ"ל היא כפולה. בצד אחד אנו צפויים לראות את הדולר כמתחזק, בין הגושים הגדולים. במקביל, אנו עלולים לראות מטבעות נוספים המתחזקים מול הדולר, עקב קונסטלציה של סחורות מבוקשות וריבית גבוהה. כך נקבל שוק מט"ח מעורב, תנודתי וחסר שווי משקל.

 

לאחר שהזכרנו את כל אלה, יש להזכיר נקודה נוספת: הדולר נחשב כמטבע מפלט, דבר אשר הוכח לאחרונה שוב ושוב.

 

במידה ונראה את העולם יוצא מאיזון, בדרך כלשהי בין אם מפולת פיננסית ובין אם עימותים גיאופוליטיים, הדולר יחזור ויהיה מבוקש, מול כל המטבעות, כמטבע רזרבה. בתור שכזה, תשואת האג"ח לטווח של 10 שנים עלתה לכ-3.5% בארה"ב, כך שגם פער התשואות בינה לבין מטבעות אחרים, הצטמצם.

 

כך או אחרת, שנת 2011 עשויה להיות שנה מיוחדת בשוקי המטבע עם התחזקות הציר המרכזי לצד כוכבים חדשים, אך היא עשויה להיות שגרתית בתנודתיות ובקיצוניות העצומה המאפיינת שווקים אלה.

 

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x