$
משפט

מיכאל צ'רנוי:"וינרוט הוא כמו אבא בשבילי"

בעדותו במשפט וינרוט סיפר צ'רנוי גם על הפרסומים שהיו נגדו, בין היתר על כך שהוא מעורב בהזמנת רצח של 100 איש והשתייכות למאפיה - טענות שלדבריו הופרכו לחלוטין. תיאר כיצד החל לקבל זימונים מרשויות המס, וכי היה מודאג מעסקה למכירת רכב לאביגדור ליברמן

איתי הר-אור 11:1109.01.11

יום העדויות האחרון במשפט וינרוט: בבית המשפט המחוזי בתל אביב העיד הבוקר (א') אחד מעשירי ישראל, האוליגרך מיכאל צ'רנוי, במשפטו של עורך הדין ד"ר יעקב וינרוט המואשם יחד עם איש המס הבכיר שוקי ויטה. צ'רנוי היה לקוחו של וינרוט והובא כעד הגנה מטעמו. צ'רנוי הוא אחד מלקוחותיו של

וינרוט שסביב עניינם ניתן, כך על פי כתב האישום, שוחד מוינרוט לויטה. הטענה היא כי בעוד שוינרוט ייצג את ויטה בעניין פרטי תמורת שכר טרחה נמוך, ויטה, בתפקידו כפקיד שומה גוש דן, ערך לצ'רנוי, שהונו הוערך בכ-2 מיליארד דולר, הסכם שומה שמיטיב עם צ'רנוי, הסכם שהניב הכנסה של מיליוני שקלים עבור וינרוט.

 

צ'רנוי, שהעיד בעזרת מתורגמן, נחקר בחקירה ראשית על ידי עורכת הדין איריס ניב-סבג. צ'רנוי גולל באריכות את סיפור עליתו ארצה משנת 1994. צ'רנוי סיפר כי דרכונו נלקח ממנו בישראל ורק אחרי דיון בבית המשפט העליון הוא הושב לו. “תודה לאל שיש לנו בית משפט עליון בארץ", אמר צ'רנוי, וסיפר כי לאחר חשיפת פרשת מניות בזק, נאלץ למצוא עורכי דין אחרים. “שאלתי אנשי עסקים שימליצו לי על עורכי דין. המליצו לי על פיני רובין, רם כספי, ועו"ד וינרוט. נפגשתי עם כולם והחלטתי על וינרוט". בהמשך סיפר צ'רנוי על הפרסומים והטענות בלתי-פורמאליות שהיו נגדו, בין היתר על כך שהוא מעורב בהזמנת רצח של 100 איש, השתייכות למאפיה והשתלטות על עסקים בסחיטה באיומים, טענות אשר לדבריו הופרכו לחלוטין. בהמשך תיאר כיצד החל לקבל זימונים מרשויות המס, וכי היה מודאג מעסקה למכירת רכב לאביגדור ליברמן.

 

"פניתי למספר אנשי עסקים בארץ, שהם ימליצו לי על עורכי דין שיתאימו למטרותיי. הציגו לי עורכי דין כמו פני רובין, רמי כספי, מספר עורכי דין בירושלים, ואת וינרוט. פגשתי לפני זה כמעט את כולם, ואז את וינרוט והחלטתי לבחור בוינרוט. כעבור זמן מה חתמתי איתו על חוזה. בפגישה הראשונה הוא שאל מספר שאלות פשוטות. הוא אמר לי "מישה, תאמר לי את האמת, אתה אשם במשה?”, ואז עניתי לו שאני אשם בכך שהייתי יהודי שחי בברית המועצות".

 

בהמשך התייחס צ'רנוי גם לפרשת מניות בזק שבה הוא מואשם יחד עם איש העסקים גד זאבי: “כבודו, בערך במרץ 2001, הגיע אלי המשטרה ועצרה אותי, הקריאו נייר שמאשימים אותי בהשתלטות על בזק. שאלתי באיזה השתלטות מנסים להאשים אותי, אמרו לי שרכשת שלא כדין 20% ממניות החברה. האמת כבודו? צחקתי על זה. חשבתי שנפלה טעות. הדבר היחיד שעשיתי היה לתת הלוואה לגד זאבי".

 

"אני רציתי לשוחח עם שלטונות המס, ולהגיע איתם להסכמה שהעסקים שלי מנוהלים לפני העליה לארץ וגם שהם מנוהלים בחו"ל על ידי מנהלים. רציתי להיות איש עסקים בארץ. חשבתי שמוטב להגיע להבנה והסדר עם רשויות המס ולפתוח כאן דף חדש. אני זוכר שבפגישה הראשונה עם וינרוט שאלתי האם נכון שאפשר להגיע ולערוך הסכם עם רשויות המס. וינרוט השיב לי שיכול להיות שקיים כזה דבר אבל 'אני לא עוסק בזה', ואם אנחנו נגיע למצב שנחתם על הסכם, אנחנו ניקח את עורך הדין המומחה בענייני מס, ורואה חשבון. ואז החלטתי כן לכרות הסכם עם עו"ד וינרוט".

 

בהמשך נשאל צ'רנוי ארוכות על הסכם שכר הטרחה שכרת עם וינרוט בשנת 2003, שבו פורטו כל השרותים המשפטיים אותם ביקש צ'רנוי מוינרוט. בין היתר דובר בטיפול בענייני דרכונו של צ'רנוי, תיק השוחד באילת שבו הואשם צ'רנוי, וענייני המס. צ'רנוי סיפר כי שילם לוינרוט מראש 3 מיליון דולר, וכי הוסכם כי בענייני מס יטפל מומחה שיקבל את שכרו בנפרד. צ'רנוי סיפר כי שילם לפלדמן מיליון דולר. בהמשך סיפר שכר הטרחה ששילם לוינרוט בסך 3 מיליון דולר, הסתברו כסכום נמוך, “כמו עקיצת יתוש", לעומת העבודה שמבצע וינרוט עבורו.

 

בתום החקירה הראשית, שאלה עורכת הדין ניב-סבג את צ'רנוי: "ושאלה אחרונה. מה עורך דין וירוט היה ועדיין עבורך?". צ'רנוי ענה לשופט גלעד נויטל: "שלא תבין לא נכון, אני אומר בפני בית המשפט רק אמת. ברצוני לומר שיעקב עבורי אדם חשוב מאוד. אין לי אב, ולמרות שאנחנו בערך באותו גיל, הוא כמו אב בשבילי. הוא עזר לי להבין ולפתור הרבה מאוד בעיות שלי. עד ליום הזה, הוא עוזר לי בזה ואני אסיר תודה למר וינרוט".

 

בדיון שהתקיים ביום חמישי האחרון עלה כי לקוח עתיר ממון נוסף של וינרוט, ארקדי גאידמק, הסכים לשלם לוינרוט שכר טרחה של 10 מיליון דולר. לעומת זאת, מהדיונים עלה כי לקוחות אחרים של וינרוט, ובהם פקידים, שכירים אנשי ציבור או אנשים שידם אינם משגת, שילמו שכר טחה נמוך או לא שילמו שכר טרחה כלל. מהדיונים עלה עוד כי חלק משכר הטרחה ששילמו האוליגרכים עבור הטיפול של וינרוט הועבר לחשבונות פרטיים של וינרוט ולא לחשבון השותפות של משרד עורכי הדין.

 

שוקי ויטה מיוצג בידי עורכי הדין אלון רון ומורן כרמון. וינרוט מיוצג בידי עורכי הדין פרופ' דוד ליבאי, דן שינמן, נבות תל-צור, נוית נגב, איריס ניב סבג, דפנה ליבאי, גרשון גוטובניק, ירון קוסטליץ ועודד גזית. המדינה מיוצגת בידי עורכי הדין שרון כהנא, יפעת שטיין ורותם שגיא מפרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה).

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x