לאור ההתפתחויות באזור: ועדת הכלכלה תקיים דיון בנושא עסקת הגז עם מצרים
הערכה: הלוביסטים של יזמי הגז הישראלים ישתמשו במהומות כתירוץ לסכל את מסקנות ועדת ששינסקי. ח"כ אורון: "כל ניסיון לחבר בין הדברים הוא טעות"
ועדת הכלכלה תקיים דיון בנושא עסקת הגז עם מצרים - זאת לאור ההתפתחויות הבטחוניות באזור. ל"כלכליסט" נודע כי יו"ר ועדת הכלכלה, כרמל שאמה הכהן, החליט לערוך דיון מיוחד בנושא השלכות המהומות במצרים על זרימת הגז לישראל. הדיון ייערך ככל הנראה ביום ראשון הקרוב.
גורמים בכנסת
עסקת אספקת הגז בין מצרים לישראל נחתמה ב-2005 בתיווך משרד החוץ. העסקה כללה התחייבות של ממשלת מצרים למכור לישראל 140 BCM (מיליארד מ"ק) גז טבעי לתקופה של 20 שנה, שבעה BCM בשנה. לפי נתוני משרד התשתיות, ב-2010 התחלקה אספקת הגז למשק הישראלי בין הספק הישראלי - ים תטיס - שהיה אחראי ל60% מהכמות, כאשר שאר הגז הגיע ממצרים. הלקוח הגדול ביותר של הגז המצרי, שמועבר לישראל על ידי חברת EMG, היא חברת החשמל, שמקבלת כמות שנתית של 2.1 BCM. יצוין שקרוב ל45% מייצור החשמל בישראל מבוסס על גז ישראלי ומצרי כאחד.
שאר הלקוחות הגדולים של EMG הם החברה לישראל, שחתמה לאחרונה עסקת לקבלת 1.4 BCM גז לשנה לתקופה של 20 שנה וחברת דוראד, שמקימה תחנת כוח פרטית במתחם קצא"א באשקלון, שאמורה לקבל 0.75 BCM גז טבעי לתקופה של 17 שנה. בנוסף, לחברת EMG הסכמים נוספים עם חברות שונות במשק בהיקף של 0.55 BCM.
בסוף מרץ אמורה החברה לישראל לממש את האופציה לרכישת 1.4 BCM גז נוספים, מה שיעמיד את סך היקף החוזים של EMG בישראל על 6.3 BCM, 90% מהכמות השנתית אליה התחייבה מצרים להעביר לישראל. השותף המוכר ביותר של EMG הוא איש העסקים יוסי מימן, שמחזיק באמצעות אמפל ומרחב שבבעלותו 20.66% מ-EMG.