$
דרושים עובדים
דרושים עובדים קטן

כשעובדים מבוגרים הופכים לנטל, הממשלה צריכה להתערב

ההייטק הוא קטר הצמיחה של המשק, אבל את מחיר החדשנות הטכנולוגית משלמים העובדים המבוגרים. כלכליסט מציג את הפתרונות שיעבירו את הקטר לפסים חדשים

מאיר אורבך 18:3802.03.11

על כך שהיתרון היחסי של המשק הישראלי הוא בהון האנושי שלו, אין חולק. הנחת המוצא הזו היא שדוחפת את המשק בעשורים האחרונים לכיוון התעשייה עתירת הידע, ההייטק, על חשבון דעיכתן האטית של התעשיות המסורתיות.

 

אלא שאליה וקוץ בה. תחום ההייטק מתאפיין בהתחדשות טכנולוגית מהירה, מה שלעתים קרובות עלול לבוא על חשבונם של העובדים המבוגרים. הניסיון שהם צוברים לאורך שנות עבודתם, יגידו חלק מהמעסיקים, מאבד במהירות את הרלבנטיות בעולם של טכנולוגיות חדשות.

 

 

זו לא גזירת גורל, וניסיון רב־שנים הוא בכל זאת נכס שאין לוותר עליו. אם ישראל רוצה להמשיך להוביל את החזית הטכנולוגית, עליה להפנים שהעובדים המבוגרים הם חלק בלתי נפרד משוק העבודה. זה הזמן שמקבלי ההחלטות ייראו מה עושות מדינות אחרות בעולם, וייתנו גז על יוזמות מקומיות של משרדי ממשלה שכבר החלו לפעול בכיוון.

 

1. הסבה להוראה

משרד החינוך מציע למבוגרים שפוטרו מהייטק קריירה שנייה

בפיטורים שנרשמו בתעשיית ההייטק המקומית בשנים 2009-2008 נפגעו בעיקר העובדים המבוגרים, ששכרם בדרך כלל גבוה יותר מהעובדים הצעירים ולכן הם הראשונים ללכת במקרה של קיצוצים. במשרד החינוך זיהו את הפוטנציאל של הון אנושי זה ויזמו תוכנית לשילוב פורשי הייטק בהוראת תחומים כמו אלקטרוניקה, חשמל, מכונות, מחשבים ופיזיקה.

 

במסגרת התוכנית ההייטקיסטים לשעבר יעברו הכשרה מסודרת שתאפשר להם להיכנס למערכת החינוך כבר בתחילת שנת הלימודים הקרובה (תשע"ב). ההייטקיסטים יוחתמו על התחייבות לשנת הכשרה ולשלוש שנות עבודה נוספות. במשרד מבטיחים למורים החדשים מענקי חתימה רבעוניים שנעים בין 6,000 ל־9,000 שקל (36-24 אלף שקל מענק לשנה).

 

2. החייאת מפעלים

התמ"ת מעודד מפעלים מסורתיים להתקדם בעזרת פורשי הייטק

תוכנית חדשה שיזם משרד התמ"ת בקיץ 2010 ושנועדה לקדם את התעשייה המסורתית בישראל עשויה לסייע, כתוצר לוואי, למבוגרים שפרשו או שפוטרו מתעשיית ההייטק. במשרד מסבירים כי תעשיות מסורתיות - בתחומים כמו מזון, פלסטיקה ומתכת - משוועות למהנדסים ברמה גבוהה ומוכנים לממן את השת"פ ביניהם.

 

במסגרת התוכנית יתמוך המדען הראשי בקליטה של עד שני עובדי הייטק לחברה, בעלויות שכר כוללות למעביד של עד 300 אלף שקל לשנה לשניהם (25 אלף שקל עלות העסקה חודשית). אף שהושקה לפני יותר מחצי שנה, התוכנית טרם יצאה לפועל ובמשרד מעריכים עתה כי תושק במלואה בשנה הקרובה. מדובר ביוזמה לה שותף איגוד תעשיות התוכנה והאלקטרוניקה והיא נקראת "מסורטק".

 

3. גישור טכנולוגי

באיחוד האירופי מסייעים למבוגרים להתאקלם בעידן הפייסבוק והטוויטר

באיחוד האירופי זיהו את החסם הטכנולוגי כגורם המעכב השתלבות מבוגרים בשוק העבודה. החל משנת 2008 הקרן החברתית האירופית (Europe Social Fund) מסייעת לממן עבור מבוגרים הכשרות וקורסים להקניית התמצאות וידע בעולם הדיגיטלי. ההכשרות נועדו לאפשר לאותם קהלים לדלג למאה ה־21 ואף להרים בזכות הכישורים החדשים יוזמות עסקיות.

 

הקרן פונה לקהלים נוספים באיחוד שבהם זיהתה פערים בהיבט הטכנולוגי. כ־10 מיליון תושבים מהקהילה האירופית נעזרים מדי שנה בתוכנית זו. באתר התוכנית מתגאים בדוגמה הליטאית להצלחת היוזמה ומספרים כי כי קורס מערכות מחשוב שהופעל בליטא אפשר למבוגרים במדינה למצוא עבודה ולאחרים להתקדם במקום עבודה קיים.

 

4. מענק למעסיקים

בהונג קונג עידוד תעסוקת מבוגרים עובר דרך הכיס של המעסיקים

משרד העבודה ההונג קונגי השיק בקיץ 2009 תוכנית שפונה דווקא למעסיקים ומעודדת אותם לגייס עובדים מבוגרים. במסגרת התוכנית (Employment Programme for the Middle-aged) ניתן מענק מיוחד לחברה המעסיקה עובדים בני 40 ויותר שהיו מובטלים לפחות חודש אחד במהלך השנה שקדמה להעסקתם. המענק ניתן למשך תקופת ההכשרה של העובד החדש, כל עוד היא נמשכת עד חצי שנה. במשך תקופה זו מקבל המעסיק מהמדינה מענק חודשי של 2,000 דולר הונג קונגי, השווה לכעשירית מהמשכורת המקומית הממוצעת.

 

הממשלה גם מפעילה אתר ובו משרות פנויות של מעסיקים המעוניינים להשתתף בתוכנית ולגייס דווקא בני 40 ויותר. כיום יש באתר יותר מ־4,000 משרות פנויות למבוגרים.

 

5. לשכה ייעודית

כבר 46 שנים ארה"ב מסבסדת השמה והכשרה של מובטלים בני 50 ויותר

לפני 46 שנים הוקמה תחת משרד העבודה האמריקאי סוכנות תעסוקה למבוגרים (SCSEP) המספקת פתרון כולל לאוכלוסיית מובטלים בני 55 ויותר מרקע סוציו־אקונומי נמוך.

 

עם מימון ממשלתי שנתי של יותר מ־500 מיליון דולר הסוכנות פרסה תחנות סיוע והשמה ברחבי ארה"ב. בתחנות מקבלים המבוגרים תחת קורת גג אחת הכשרות מקצועיות מסובסדות והן משובצים לעבודה בשירותי קהילה כגון מעוני יום, ספריות, בתי חולים, בתי אבות ובתי ספר. המשרות כוללות בדרך כלל 20 שעות עבודה שבועיות בשכר מינימום. מטרת התוכנית היא לקדם את המשתתפים לעבר משרות לא מסובסדות, אחרי שקיבלו הכשרה וצברו ניסיון. כ־80 אלף מבוגרים אמריקאים משולבים בתוכנית מדי שנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x