לאן הולך הכסף של האמריקאים
המציאות לגבי בועה באג"ח הממשלתי בארה"ב רחוקה מהערכות של הרוב
ובכן, כמו במקרים רבים אחרים הטענה קצת רחוקה מהמציאות ונשענת הרבה פעמים על הערכות או שמועות חסרות בסיס שלא מגובות בנתונים. למזלנו הבנק המרכזי בארה"ב מפיץ את אחד הדוחות הטובים ביותר שמפרטים את כל יתרות/שינויים בנכסים והתחייבויות שברשות הציבור בארה"ב ושם ניתן למצוא את המידע במלואו.
ובכן, שימו לב לגרף הבא שמפרט את הרכב הנכסים של הציבור בארה"ב נכון לסוף רבעון רביעי 2010:
אז מה אנו רואים?
- לציבור האמריקאי סך נכסים של 70.7 טריליון דולר. דרך אגב מול זה יש לו התחייבויות של 13.9 טריליון דולר כך שסך הנטו של נכסיו עומד על 56.8 טריליון דולר. מרבית ההתחייבויות הן בגין משכנתאות (10.07 טריליון דולר) ומרבית השארית היא האשראי הצרכני (2.43 טריליון דולר)
- כמעט 26% מנכסיו הם נכסי נדל"ן, וזה אחרי ירידה של מעל 30% במחיר הבתים.
- מעל 11% מנכסיו של הציבור נמצאים בפיקדונות נזילים. נכון שזה נראה הרבה אך יש לזכור כי זו רמה נורמאלית המאפיינת את השנים האחרונות. סכום זה מהווה את מרבית הנכסים שמרכיבים את "כמות הכסף" שבידי הציבור.
- האג"ח הממשלתי מהווה רק כ-1.5% מנכסיו של הציבור. רק לשם השוואה נציין כי נתח זהה להחזקות הציבור באג"ח מוניציפאלי וקצת יותר ממחצית מהחזקותיו באג"ח קונצרני.
- סך החזקות האקוויטי הסחיר אגב הנן גבוהות הרבה יותר ועומדות על כ-8.5 טריליון דולר (12% מנכסי הציבור). רק כדי להמחיש את משמעות הראלי שחווה שוק המניות מאז אוגוסט 2010, נספר לכם כי מאז סוף רבעון שני 2010 ועד סוף רבעון רביעי 2010 הוסיף שוק האקוויטי לערכו סכום בלתי נתפש של קרוב ל 2 טריליון דולר (לא כולל פנסיות, ביטוחי חיים וקרנות נאמנות).
אז ייתכן והחזקות הציבור באג"ח ממשלתי לא כל כך מהותיות? יהיו שיטענו כי המידע חסר מאחר ויש לבדוק מה קורה בתחום קרנות הנאמנות שמשמשות כלי השקעה מהותי בקרב הציבור האמריקאי. אז בדקנו.
סך קרנות הנאמנות בארה"ב עומד על 7.96 טריליון דולר. מתוך זה בידי הציבור מוחזקים כ 4.7 טריליון דולר. הפרופורציה של הנכסים שבקרנות הנאמנות מתוארת בגרף הבא שבנינו מתוך נתוני הדוח:
לא ממש מסתדר עם התעמולה שהציבור נמצא בהמוניו באג"ח הממשלתי. נכון?
דרך אגב, אם נסתכל על השינוי (Flow) של החזקות קרנות הנאמנות נגלה כי סך הנכסים של אג"ח ממשלתי לא עלו כמעט בשלושת הרבעונים האחרונים של 2010. מאז רבעון ראשון כן עלו החזקות הציבור באג"ח סוכנויות, אג"ח מוניציפאלי ואג"ח קונצרני. אבל בעיקר ניתן לראות שהעלייה הייתה בהחזקות הציבור באקוויטי (דרך קרנות הנאמנות) מרמה של 2.7 טריליון דולר בסוף רבעון ראשון 2009 לרמה של 4.8 טריליון דולר בסוף רבעון רביעי 2010.
הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל