$
גילעד נס

משרד התקשורת מנתק את החברות

רבים הוזמנו לכנס של משרד התקשורת להשקת פרויקט לשיתוף מידע בינלאומי בתחום, חוץ מחברות התקשורת

גילעד נס 08:2431.03.11

משרד התקשורת פתח שלשום בכנס בירושלים באופן רשמי את פרויקט ה־Twinning שלו עם האיחוד האירופי - פרויקט המאפשר לרגולטור הישראלי ליהנות מהידע שנצבר בקרב רגולטורים במדינות אירופה במטרה ליישם את הידע בפעילותו המקומית. פרויקטים דומים מתקיימים גם במשרדי ממשלה אחרים.

 

לכנס הוזמנו עובדי משרד התקשורת, חברי ועדת חייק ועיתונאים. מי לא הוזמן? חברות התקשורת. גורמים במקצת החברות לא חסכו ב"מחמאות" למשרד התקשורת על ההתעלמות המכוונת הזאת, אחרים פשוט נאנחו והפטירו כי אינם מופתעים. "אנחנו כבר רגילים לשמוע את המשרד רק דרך אמצעי התקשורת, וידוע שכל החוכמה מצויה בתוך המשרד ואין לחלוק בה", אמר בכיר באחת החברות.

 

סימפטום מתמשך

 

לא מדובר בעלבונו של הילד שלא הוזמן למסיבת הכיתה של "המקובלים", אלא בסימפטום מתמשך של נתק בין גוף רגולטורי לבין החברות הפועלות בשוק שאותו הוא מסדיר. אין ספק שבין משרד התקשורת לבין חברות התקשורת קיימות מחלוקות עמוקות. הצורך לאזן בין רצונן של החברות להפיק רווח גדול ככל האפשר לבין רצונו של המשרד למנוע מהן לבצע זאת בדרכים לא כשרות, מביא לעתים להתלהטות היצרים, אך מידור שכזה אינו הכרחי. שיתוף פעולה וחילופי מידע הדדיים יהיו משתלמים הן למשרד התקשורת, הן לחברות התקשורת והן לציבור הלקוחות.

ד"ר אסף כהן. מוביל בישראל את פרויקט Twining ד"ר אסף כהן. מוביל בישראל את פרויקט Twining צילום: ששון תירם

 

משרד התקשורת מסביר את פעולותיו בשוק כניסיון ליישר קו עם המדיניות האירופית. מניעת הגישה של חברות התקשורת לנציגי אותה מדיניות מנחה, כשהם כבר מגיעים לישראל, נראית כניסיון להרחיק את החברות הישראליות ממידע שמשרד התקשורת אוגר לצורך "מלחמה" בהן.

 

אבל אפשר גם אחרת: בדצמבר 2009 קיימה הרשות למשפט, טכנולוגיה ומדע שבמשרד הפנים כנס דומה, גם הוא במסגרת פרוייקט Twinning, עם האיחוד האירופאי. לא רק שחברות מסחריות לא מודרו ממנו, אלא שמארגני הכנס אף זימנו את חברות התקשורת הישראליות אליו, מתוך ידיעה כי הנושאים שיידונו בו צפויים ללוות את החברות אף בפעילותן היומיומית.

 

המפקח מדליף את סודות המפוקחים

 

מי בכל זאת הוזמן לכנס? עיתונאים, בבת עינו של המשרד במאבקים המתוקשרים שהוא מנהל בשנתיים האחרונות. כמות ההדלפות מצד גורמים במשרד התקשורת לגורמים מסוימים בעיתונות כבר הפכה להתנהלות יומיומית. עבור העיתונאים מדובר כמובן בבשורה טובה, אך שערו בנפשכם כיצד יכולה חברה, המעוניינת לשמר את תוכניותיה בסוד, להתנהל מול משרד, שמקצת אנשיו אינו מהסס לפגוע בסודיות המידע המועבר אליו לטובת כותרת.

 

הנפגעות העיקריות הן החברות שהפיקוח עליהן אמור להיות צמוד יותר, ומחויבות להעביר לאישורו של משרד התקשורת בקשות טרם ביצוע מהלך כלשהו, כדוגמת בזק ו־HOT. כך שבכל פעם שבזק, שעל תעריפיה מפקח המשרד, מעבירה בקשה לאישור מבצע שבכוונתה להציע לציבור בעוד כמה חודשים, היא חוששת שהמידע יודלף לעיתונות ובאמצעותה למתחריה. לא מדובר בחשש תיאורטי - מקרים כאלה אירעו בעבר.

 

ממשרד התקשורת נמסר: "מדובר באירוע השקה של פרויקט המשותף לגופים ממלכתיים. הפרויקט הינו תהליך שבו נעשה שיתוף פעולה, למידה והיזון הדדי, בין הרגולטורים הישראליים והאירופים, ולכן לא בהכרח היה מתאים להזמין נציגי חברות תקשורת לאירוע ההשקה. לגבי שיתוף גורמים מן הענף במהלך הפרויקט, הדבר יישקל לפי נושאי הסמינרים השונים מעת לעת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x