גזי קפלן במשפט רוזנהויז: "למכור קטשופ ב-3.99 שקלים זה לרדת לזנות"
מנכ"ל אסם העיד במסגרת ההליך הפלילי נגד שופרסל והמנכ"ל אפי רוזנהויז: "אפי זעם אחרי פרסום המבצע של מגה בול, דיבר על כך שאנחנו נותנים לאחרים להרוס את המותגים שלנו"
"יש לי הרבה תשבוחות לשופרסל ודרך ניהולה, זו רשת המרכזת כוח קניה גדול ביותר בהיותה הרשת הקמעונאית הגדולה ביותר. לא יכול להיות ספק משמעותי בשוק הגדול שלא פועל ברשת שופרסל, יכולים להיות שחקנים שיספקו מוצרי נישה, אך לא ספקים משמעותיים", כך אמר גזי קפלן, מנכ"ל אסם, בעדותו הבוקר (ה') בבית המשפט המחוזי בירושלים. קפלן העיד במסגרת פרשת התביעה של הרשות להגבלים עסקיים כנגד אפי רוזנהויז, מנכ"ל שופרסל, ואלי גידור, סמנכ"ל שופרסל.
לפי כתב האישום, לאחר שרכשה שופרסל ב־2005 את רשת קלאבמרקט שקרסה, תנאי המיזוג אסרו עליה לדרוש מספק לא לספק מוצרים למתחרה או להתערב בתנאים שהוא נותן לו. לפי כתב האישום רוזנהויז נקט פעולות אגרסיביות כדי להפסיק מבצע של מגה בול. עוד נטען כי רוזנהויז יצר קשר טלפוני עם מנהלי חברות שמוצריהן נמכרו במקביל בשני המבצעים, ביניהם גזי קפלן; גדי לסין, מנכ"ל שטראוס ישראל; רוני ויינשטין, מנכ"ל תה ויסוצקי ישראל; ואיציק תמיר, מנכ"ל קוקה־קולה ישראל.
קפלן סיפר בעדותו: "לאחר פרסום מבצעי מגה בול, אפי התקשר אלי. התגובה שלו היתה מאוד זועמת, הרגשתי כעס מצידו, שנבע להשערתי מההדלפה ומהשימוש של מגה בול באותם מבצעים כמו של שופרסל. אפי דיבר בשיחה בעיקר על איך אנחנו נותנים לאחרים להרוס את המותגים שלנו, איך אנחנו מאפשרים להוריד אותנו לזנות. גם אני חושב שלמכור קטשופ ב-3.99 זה להוריד לזנות".
לדבריו של קפלן, "הסיטואציה הזו יצרה כעס ועצבים מאוד חזקים מצד שופרסל. העובדה שהיה חיקוי של אותם מוצרים 'העלתה לאפי את הסעיף', וגרמה לתגובות לא ראויות ולא נכונות".
"אפי היה מאוד נסער בשיחה. הבנתי שהוא רוצה שאפסיק את המבצע ברשת הרבוע הכחול. אחרי השיחה איתו בדקתי אם אסם מימנה את המבצעים וחס וחלילה פגעה בבעלי המניות, והבנתי שלנו אין יכולת לפעול בעניין. לנו כיצרנים אין דרך לקבוע את המחיר של הרשת הקימעונאית, ולכן אין באפשרותנו להתערב במבצעים שכאלו. בדצמבר התפרסמו המבצעים שוב, אפי התקשר, ואמרתי שלא נתערב ושאין לנו אפשרות להתערב במבצע מבחינת החוק, אני אישית כעסתי על המבצע".
קפלן הוסיף: "יומיים אחרי השיחות עם אפי קיבלנו הודעה ששופרסל הפסיקו לרכוש את קפה רד מאג (מוצר של אסם), והחליטה לקדם את הקפה של עלית. המהלך להוציא את רד מאג מהגיוון היה מאוד לא שגרתי במערכת היחסים עם שופרסל, בכל חיי אני לא זוכר הודעה חד צדדית, מבלי התדיינות, מבלי אפשרות להגן על גזר דין המוות".
"הבנתי ששופרסל הוציאה מוצרים מהגיוון גם לספקים אחרים, בשיחה עם רוני קוברובסקי (נשיא קוקה-קולה) שהזמין אותי לישיבת איגוד יצרני המזון, אמרתי שיש לפנות לממונה על הגבלים עסקיים, הואיל ובמקרה הזה שופרסל לא נתנה לספקים הזדמנות להדיין עימם ופעלה באופן חד צדדי. הפניה לממונה זו הדרך שיש לפעול במקרים מעין אלו, אני לא חושב שפניה לעיתונות במקרה הזה היתה נכונה, אני לא מסכים עם הדרך הזו, לא היום ולא אז".
"רשת קמעונאית יכולה להסתדר בלי במבה וביסלי"
בחקירתו הנגדית אמר קפלן כי לאחר המיזוג עם קלאבמרקט שופרסל הפכה להיות הרשת הקמעונאית הגדולה בישראל, למרות שהנתונים שהציג צבי אגמון , עורך דינו של רוזנהויז, הצביעו על גידול של 2% בלבד בהיקף המכירות של אסם לשופרסל לאחר המיזוג.
"רשת קמעונאית יכולה להסתדר ללא תנובה, ללא אסם וללא שטראוס עלית, בלי במבה וביסלי, ייתכן והרשת לא 'תחיה טוב', אבל ככל שתהיה לה אספקה חלופית היא תוכל להסתדר", הוסיף קפלן.
קפלן נשאל האם אסם הפסיקה לספק לרשת קמעונאית את מוצריה והשיב בשלילה. אגמון עימת את קפלן עם כתבה לפיה אסם הפסיקה לספק מוצרים לרשת הרבוע הכחול, קפלן השיב שאינו זוכר מקרה שכזה, וייתכן שהפרסום אינו נכון.
אגמון עימת את קפלן עם עדותו של משה אטיאס, האחראי על קשרי הסחר עם שופרסל באסם, לפיה המוצר הורד כתוצאה מחוסר רווחיות. קפלן אמר כי לא היה מודע לכך שקיימת בעיה עם רווחיות הרד מאג. "היו שיחות עם שופרסל על רווחיות הטסטר צ'ויס שנמכר במחיר הפסד. רק לאחר האירוע קיבלתי עדכון כי קיימת בעיית רווחיות עם הרד מאג".
קפלן הוסיף כי "הורדת מוצרים מהגיוון ללא הידברות הוא מעשה שלא יעשה. אפי פעל בצורה אמוציונלית, באופן לא רציונלי".
הרשות להגבלים עסקיים מיוצגת בדיון על ידי עו"ד תומר דגני, אפי רוזנהויז מיוצג על ידי עוה"ד צבי אגמון ומתן מרידור ממשרד צבי אגמון ואלי גידור מיוצג על ידי עוה"ד נתי שמחוני ונגה ממן ממשרד שמחוני אדרת.