משפט שדה: איך נפלו גיבורים
תיק רשות המסים התפוגג לסדרת הסדרי טיעון בלי הרשעה אחת בקבלת שוחד. הלקח המרכזי לפרקליטות: חקירות הבכירים אולי מייצרות כותרות בעיתונים, אבל הכסף הגדול נמצא דווקא אצל הנאשמים הקטנים
יגאל סער מתעקש
הנציג לשעבר של רשות המסים בארה"ב מתנגד להסדר טיעון ולוקח סיכון גדול
תיק רשות המסים, כמו בסיפור על "עשרת האינדיאנים הקטנים", התפוגג בהדרגה לתוך סדרת הסדרי טיעון. "איך נפלו גיבורים" מתאים כאן גם לסדרת המורשעים, וגם לפרקליטות שיצאה לחפש את המלוכה בדמות השוחד, והסתפקה באתונות "הפרת האמונים".
ההסדר האחרון מבין השישה, של גידי בר־זכאי, נחתם ביום ראשון. וכעת נותר רק יגאל סער, נציג הרשות בארה"ב לשעבר, היחיד בפרשה שסירב לעסקה ומתעקש לנהל את המשפט עד הסוף. הטוב או המר? תלוי בשופט זכריה כספי. סער נטל את הסיכון שכספי לא יאהב את ההתעקשות הזאת
.
ביום העדויות האחרון העידה מטעם ההגנה יעל שביט, סמנכ"ל שירות לקוחות של רשות המסים ובעבר מבקרת הפנים של מס הכנסה. "אם היו לוקחים ברצינות את הדו"ח שלי בפרשת הולילנד על היבטי המס, ייתכן שלא היינו מגיעים לפרשת הולילנד הגדולה", פתחה שביט את עדותה. שביט כתבה גם דו"ח בעניין דוד ואנונו, ראש היחידה הארצית למודיעין ברשות שמואשם בשוחד, ובעקיפין גם התניעה את פרשת ויטה־וינרוט. עליה שפך שוקי ויטה את כוס המים המיתולוגית שבלמה את התקדמותו, והובילה אותו למשרדו של עו"ד יעקב וינרוט.
שביט היא ג'ינג'ית, "דעתנית" כהגדרתה, שעוטרה כ"אבירת איכות השלטון" - תואר שמוענק בידי ג'ינג'י אחר, עו"ד אליעד שרגא והתנועה לאיכות השלטון. שביט המליצה בזמנו בחום לג'קי מצא למנות את סער לסמנכ"ל למינהל. לפי עדותה, מצא נטה להסכים, אך שינה בהמשך את דעתו מבלי לספק לשביט הסבר מניח את הדעת.
הערך המרכזי בעדותה הוא כפול. ראשית, להראות שסער נתמך גם בידי גורמים כבדי משקל ברשות עצמה, ולא רק נדחף בידי חברו הטוב יורם קארשי, אחיה של שולה זקן, דחיפה ששלחה אותו בסופו של יום לספסל הנאשמים. שנית, אם אבירת איכות שלטון כשביט מדברת טובות ביגאל סער, אולי גם כספי יחשוב עליו דברים טובים.
כספי מאבד עניין
מרגע שתיק השוחד הצטמק להפרת אמונים, השופט דחק בצדדים להגיע להסדרי טיעון
סער ביקש להביא לעדות כעשרים עובדי רשות המסים. כספי הסכים לתשעה בלבד. מהרגע שהתיק הצטמק משוחד להפרת אמונים, איבד השופט עניין ודחק בצדדים לסיים בהסדרי טיעון. אחרי שהצליח עם שישה מהנאשמים, נותר רק "הנודניק" סער שמתעקש על חפותו.
רוזן־עוזר חשפה בדיון שהמקור, עו"ד רז'ין כליף מרשות המסים, הנחתה את העדים שלא להשיב על שאלות שחל עליהן חיסיון, אלא אם כן בית המשפט מחייב זאת. את הסייג הזה נראה שחלק מהעדים לא הפנימו. כספי: "התעורר אצלי הרושם שהתוספת החשובה הזו - שיש לשופט סמכות להורות על גילוי - לא הובנה בידי העד. אני מבקש שבעתיד תוצג בפני העד התמונה החוקית במלואה".
ירו והחטיאו
דני יחזקאל הבהיר בעדותו עד כמה הפרקליטות והמשטרה פספסו את השחיתות האמיתית
העד האחרון בתיק היה דני יחזקאל, איש מודיעין של הרשות. עדותו נועדה לחזק את דימויו של סער כלוחם בשחיתות ולא כמי שנהנה ממנה. יחזקאל סיפר כיצד סער היה מדווח לו על המושחתים האמיתיים ברשות, מסמנכ"לים עד מבקרים, רכזים ופקידי שומה.
"באילו שחיתויות מדובר"? שאלה התובעת מיכל רוזן־עוזר בחקירה הנגדית. "שומות על מיליוני שקלים שנסגרו על 50 אלף שקל. על קבלת שוחד תמורת סגירת תיק", השיב העד, "על הרבה מאוד כסף שהמדינה הפסידה". "תודה רבה, אין יותר שאלות", מיהרה התובעת לסיים את החקירה.
היה משהו סימבולי, ואולי גם מתסכל בזנב התשובה הזה, שסיכם את שלב העדויות בתיק שהוכתר בלידתו כאחת מפרשות השחיתות החמורות בתולדות מדינת ישראל. חומרתו צנחה ממינויים מושחתים, שוחד, שומות שהוטו שלא כדין, להפרת אמונים שעיקרה בחישות מכוערות של אינטרסנטים.
והנה, העד האחרון דני יחזקאל בעצם מספר לנו שהתביעה והמשטרה החטיאו את הסיפור האמיתי. אולי כיוון שכיוונו גבוה מדי - אל ראש הרשות ג'קי מצא. תיק ואנונו לפיכך הוא התיקון. הוא מקצה השיפורים, כך מקווים בפרקליטות, שיוביל לשחיתות הכבדה.
ויוביל אולי לעוד מסקנה מתבקשת. אף שהתקשורת והכותרות אוהבות את הבכירים כנחקרים ונאשמים, הכסף האמיתי נמצא אצל הקטנים יותר. ובהיפוך המשל שבו פתחנו: כדאי לחפש לא רק מלוכה (ג'קי מצא) אלא גם אתונות (דוד ואנונו).