הרע במיעוטו
שוקי המטבע משקפים רמת סיכון גבוהה ולכן רצים אל הדולר
בשבוע האחרון היתה בשוקי המטבע השתקפות די ברורה של המצב בשוקי ההון בעולם. מצב זה, המאופיין בסיכון גבוה, הביא להתחזקות הדולר מול מטבעות מובילים עיקריים, בהם היורו, הליש"ט, הדולר האוסטרלי והדולר הקנדי. לא מדובר בהתאוששות יוצאת דופן אלא בתיקון של 1%-3% מול מטבעות שונים, אבל
מעל 90% מהיקף המסחר במטבעות בעולם, מתבצע בין הזוג יורו-דולר, כאשר הצמד הזה מכתיב במידה רבה את ערכם של שאר המטבעות אל מול הדולר. ברקע של המסחר בצמד יורו-דולר, יש שתי ברירות: האחת רעה והשניה גרועה עוד יותר. אמנם, הדולר נראה מפחיד באור הכלכלה האמריקאית המדשדשת, אבל נראה כי אין לשווקים בעולם ברירה גדולה; הדולר הוא הרע במיעוטו.
חסרת מומנטום
כלכלתה של ארה"ב החזיקה מעמד לא רע בשנתיים האחרונות. עם הרבה תמריצים, הזרמות ולקיחת אחריות של הממשלה על נכסים רעים, התוצר האמריקאי צמח בקצב הנראה כמו 2.5% בכיוון של 3%. נראה היה כי הקצב עומד לעלות על 3% אך בשבוע שעבר הוריד הבנק הפדרלי את התחזית לשנה הקרובה והציב אותה מתחת לרף חשוב זה. לאמירה זו יש משמעות שלילית מאוד במונחים של יכולת פרעון החוב: צמיחה בשיעור של 3% ומטה תקשה על ארה"ב להקצות מקורות לפירעון חובות.
הבנק המרכזי התבטא גם בנוגע לשוק העבודה ולהתאוששותו האיטית 'באופן מתסכל'. על שוק הנדל"ן איש לא מדבר ונראה כי יעברו עוד שנתיים ואולי אף יותר, עד להתנקות השוק מעודפי ההיצע המוצעים למכירה בנזיד עדשים.
הבעיה העיקרית של ארה"ב היא היעדר כוח פנימי בכלכלה, כח שיניע אותה גם ללא התערבות הממשל. נראה כי ברגע שהממשל יעזוב אותה, היא תאבד מומנטום ותכנס למסלול של שקיעה.
מקום מפלט
תובנה זו היא הדעה הרווחת בעולם ולמרות זאת, העולם בורח אל הדולר. הסיבה היא האלטרנטיבה הגרועה הניצבת מול הדולר. התהליך בו אירופה נמצאת אינו חדש ובטור זה אנו מציינים קרוב לשנה את האפשרות להיפרדות של מדינות מהיורו.
יוון תהיה כנראה הראשונה אבל לא הגדולה שבהן. נראה גם כי אפקט הדומינו הוא תסריט אפשרי. מסיבה זו מדינות אירופה, אשר חוששות לבנקים של עצמן מכיוון שהם גם הנושים של יוון, מעוניינות להלוות ליוון ובכך לקנות זמן כדי שתפרע את חובותיה. בעצם, מדובר כאן במעין עסקה סיבובית. מדוע לעשות זאת? כדי להשיג מיוון את המחוייבות הדרושה לנסות לבנות מחדש את הכלכלה, בתקווה שאת החובות הבאים היא תוכל לפרוע ממקורותיה.
זה לא עובד כבר קרוב לשנה וחצי וזה כמובן לא יעבוד גם הפעם. אם יקרוס המבנה הרעוע אותו המדינות החזקות מנסות לבנות, הנזק לא יפסח עליהן. נראה כי יש גבול ליכולתן לסחוב על גבן את המדינות החלשות.
כך נוצר מצב שבו אירופה עומדת על פי התהום והאלטרנטיבה היחידה העומדת אל מול המשקיעים היא הדולר, המשענת הרעועה אך המעשית ביותר. מנגנון תגובה זה ניכר בשווקים בשבועות האחרונים ונראה כי ככל שמשבר יוון יתקרב לכדי קריסתה, בין אם בסיבוב הנוכחי ובין אם בעוד חודש-חודשיים, ניתן להניח כי הדולר יהנה מההפקר, על תקן של 'הרע במיעוטו'.
ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי