בלעדי ל"כלכליסט" - מסתמן: חזי בצלאל פרש מהתמודדות על רכישת נמל אילת
ארבע חברות פרשו משלב המוקדם, חוץ מטארה הוריזן של חזי בלצאל גם גרין אקטר בשליטת חנה מוריאל סיטבון, "אחזקות נמלים לישראל", חברה שהוקמה אד-הוק ע"י גדעון פישר, אברהם גילת וגל דאי ו"מריטיים ברוקרים ומשקיעים"
נשארו עם הטייקונים: רשות החברות הממשלתיות צפויה לפרסם בימים הקרובים את רשימת החברות שעברו את שלב המיון המקדים לרכישת פעילות נמל אילת.
ממידע שהגיע ל"כלכליסט" מסתמן שארבע חברות פרשו משלב המוקדם (PQ) של המכרז אותו מנהלת המדינה. החברה הבולטת בין הפורשות היא טארה הוריזן, חברת ההשקעות בבעלות חזי בצלאל. חברות נוספות שמסתמן שפרשו הן גרין אקטר בשליטת חנה מוריאל סיטבון; "אחזקות נמלים לישראל", חברה שהוקמה אד-הוק ע"י גדעון פישר, אברהם גילת וגל דאי ו"מריטיים ברוקרים ומשקיעים".
שמות המתמודדים שנותרו במכרז להפרטת נמל אילת: קבוצת גולדבונד; אמיליה פיתוח (מ.עו.פ); לוינשטין נכסים; קבוצה המורכבת ממפעלי תובלה בע"מ ו-SSA Marine INC; שפיר מבנים 1991; בי.ג'.איי. השקעות (1961); אנגלאינווסט ישראל; פפו אנרגיה מתחדשת (פפו ספנות); ממן מסופי מטען וניטול; רני צים אחזקות; כנפיים אחזקות; פי.מי. ישראל אופירטיוניטי IV שותפות מוגבלת וגדות מיכליות ומאגרים לכימקלים.
אתמול (ב') התכנסו הגופים שמנהלים את המכירה מטעם המדינה כדי לדון בהתקדמות הנושא, שם דנו בחברות שנשארו במרוץ. המכירה מרוכזת בידי רשות החברות הממשלתיות בראשון רו"ח דורון כהן, אליו חברו נציגים מאגף החשב הכללי ומשרד התחבורה.
בימים הקרובים אמורה לפרסם המדינה את הרשימה הסופית של החברות ולעבור לשלב הבא של ההתמודדות. שלב זה הפקדת ערבות בנקאית בסך 3 מיליון שקל וכניסה לחדר מידע שם יחשפו בפני המתמודדים כל הנתונים הכספיים והתפעוליים של חברת הנמל. לאחר מכן יתבקשו המתמודדים להגיש תוכנית עסקית, ולאחריה תוגש הצעת המחיר. הזוכה יצטרך לעבור אישור של הממונה ושל שר התחבורה.
מכירת פעילות נמל אילת היא חלק ראשון במהלך שמובילה המדינה להפרטת הפעילות בשלושת נמלי ישראל (אשדוד, חיפה ואילת), כאשר השלב הראשון יהיה מכירת 100% מהפעילות של נמל אילת למשקיע בודד או לקבוצת משקיעים.
הגוף שיזכה במכרז יקבל משר התחבורה זיכיון להפעלת הנמל לתקופה של 15 שנה, עם אופציה להארכה נוספת של תקופת הזיכיון ב־10 שנים. ברשות החברות הממשלתיות מקווים להכריז על זוכה כבר בסביבות ראש השנה ולהשלים את המכירה בפועל בסוף 2011. כפי שנחשף ב"כלכליסט", המחיר המבוקש עבור הפעילות בנמל הוא כ-150 מיליון שקל.
יצוין שהמדינה לא תמכור את הקרקע בנמל כיוון שמדובר בנכס אסטרטגי. כזכור, במאי האחרון ניגשו 17 חברות למכרז המקדים לרכישת פעילות נמל אילת. בין הגופים שניגשו ניתן לציין את איש העסקים יוסי מימן, שמתמודד באמצעות חברת גדות מיכליות ומאגרים לכימיקלים שפועלת תחת אמפל שבבעלותו של מימן, שפיר, גולדבונד שנשלטת בין השאר על ידי שלמה שמלצר, חברת ממן מטענים וכי"ל.
נמל אילת משנע כ-6% מהיקף הסחר הימי בישראל. עיקר התמחותו הוא בייבוא ואכסון של כלי רכב מהמזרח הרחוק, ענף שמהווה כ65% מפעילות הנמל. ב-2010 יובאו ואכסנו בנמל כ-120 אלף מכוניות. בנוסף, נמל אילת משמש לייצוא דשנים למזרח הרחוק, ובשנה שעברה ייצא הנמל כ-2.25 מיליון טונות של אשלג ופוספטים. פעילות נוספת היא תחום התיירות, שהסתכמה אשתקד במעבר של כ-11אלף נוסעים. הנמל פועל בשטח של כ32 אלף דונם ימי וכ-1,100 דונם יבשתי. סך ההכנסות של חברת נמל אילת הסתכמו אשתקד ב-124 מיליון שקל.