תאוריית הקשר - ברית החופשיות
פרי טלקום הישראלית צריכה לזנוח את החלום הווירטואלי ולהירכש בידי פרי הצרפתית
פרי טלקום היא חברה המחזיקה ברישיון מפעיל סלולר וירטואלי שכבר חתמה על הסכם אירוח עם פלאפון, ולפי כל הסימנים אמורה להשיק את שירותיה בשבועות הקרובים. יריית הפתיחה שלה, בדמות מודעה ממזרית שבה הציגה שלושה חזירים שמסמלים את חברות הסלולר הגדולות, אולי החזירה אותה לאור הזרקורים,
לא נחזור שוב על שרשרת ההבטחות שקיבלה החברה ממשרד התקשורת בשנתיים האחרונות, ושרובן נעלמו בתהום הנשייה. אולם בשורה התחתונה, למרות הכוונות הטובות והעובדה שטרם הניפה דגל לבן, סיכוייה של פרי להפוך לגורם משמעותי בשוק הסלולר, ולהניב לבעל השליטה בה, שלמה שמלצר, נחת כלכלית הולכים וקטנים.
גולן היתה רוצה להיות פרי
גולן טלקום, שזכתה השבוע בהזדמנות נוספת להיכנס לשוק הסלולר כבעלת תשתית עצמאית, היא יישות שהוקמה לצורך התמודדות במכרז התדרים הסלולרי, ונקראת על שם מנכ"לה, מיכאל גולן. די ברור כי בחברה היו מעדיפים, בעת השקת הרשת בישראל, להשתמש במותג פרי; תחת מותג זה מתנהלת בצרפת פעילות הכבלים של גזביה ניאל, בעל המניות העיקרי בגולן טלקום, ותחת מותג זה תתנהל רשת הסלולר שהוא מקים שם כיום. גולן יכולה כמובן לנסות לשכנע את פרי טלקום הישראלית לוותר עבורה על המותג, אך לא מדובר בשני חברים המבצעים טובות זה לזה.
בגולן יהיו מוכנים לשלם עבור המותג, אך לפניהם ניצבת הזדמנות משמעותית יותר בדמות רכישת פרי הישראלית כולה. לפרי, בניגוד לרמי לוי ואלון סלולר (שחתמו על הסכם אירוח עם פלאפון ופרטנר בהתאמה), יש תשתית תקשורת חדשה, שלמעשה חסרה רק אלמנט אחד - אתרי שידור ועליהם אנטנות. גולן, לעומת זאת, נדרשת להקים לפחות 10% מאתרי שידור אלה כדי להסתמך על נדידה פנים־ארצית על גבי אחת מרשתות הסלולר הגדולות, עד שתסיים להקים את הרשת שלה. שימוש בתשתית של פרי טלקום יאיץ משמעותית את דרכה של גולן לשוק, וכבונוס היא יכולה לקבל גם את הצוות שגייסה פרי בחודשים האחרונים לקראת השקת שירותיה, ולחסוך זמן יקר גם בגיוס כוח אדם.
ההיגיון שבמיזוג
שמלצר כבר הציג לאחרונה את החשיבות המועטה יחסית שהוא מעניק לפרי טלקום מבין אחזקותיו, כאשר במסגרת עסקה סיבובית עם פרטנר מכר לאחרונה כלי רכב והסכים להפוך ללקוח שלה בתחום הסלולר. סביר להניח כי אם יקבל שמלצר הצעה קוסמת מגולן לרכישת אחזקותיו בפרי, הוא יוכל לצאת מהשקעתו ברווח.
ואי אפשר בלי קצת רגולציה: לפי תקנות המפעילים הווירטואליים לא יכולה חברת סלולר להיות בעלת שליטה במפעיל וירטואלי. לפיכך, אם תבקש להירכש, פרי תידרש להחזיר את הרישיון שקיבלה למשרד התקשורת ולבטל את ההסכם עם פלאפון, עובדה שבוודאי תביא עמה סנקציות כספיות מסוימות. אך גם כאן בוודאי מדובר בסכום שגולן, הרוכשת, תוכל לעמוד בו. ההיגיון במיזוג בין השתיים, אם כן, ברור. האם האגו והמחיר יעמדו בדרך?