בדרך להעלאת תקרת החוב
הדמוקרטים והרפוליקאים עוד רחוקים אבל בסו, הם יתרצו
השוק חגג ביום שלישי, ונראה כי הרקע למהלך היה פתרון שמסתמן להסכמה על סוגיית תקרת החוב בארה"ב. העובדה כי הוגי ההצעה היו 6 סנאטורים (המכונים Gang of six) משתי המפלגות, וכי המהלך קיבל את ברכתו של הנשיא אובמה, בהחלט נתנו סיבה לאופטימיות מצד המשקיעים. אגב, לא רק המניות קיבלו
הנשיא אובמה לא חסך בהתלהבות ואף כינה את המהלך כ"צעד משמעותי מאוד" והעריך כי הדבר יכול לתמוך בתהליך בו יגיעו שני הצדדים להסכמה ביומיים הבאים. בכדי לא לייצר אופוריה הנשיא אובמה גם הדגיש כי מנהיגי הקונגרס חייבים לזכור כי אנו ממש לפני אפשרות למשבר וכי על כולם להיות נכונים יותר לפשרות, תוך שהוא מזהיר שחוסר יכולת להגיע להסכמה יביא למשבר בקנה מידה בינלאומי. חשוב היה לבחון גם את תגובתו של הסנאטור ג'ון בוהנר שאמנם התייחס באופן פושר להצעה ואמר כי חסרים בה כמה נושאים מהותיים, אך בהחלט לא הוציא מכלל אפשרות הגעה לפתרון אחר על בסיסה.
אז מה כוללת התוכנית? לא פורסמו פרטים רבים, אך מה שכן ניתן לומר - קיצוץ מיידי של 500 מיליארד דולר ויצירת מתווה עבודה לדיון על קיצוצים נוספים. רפורמה במיסוי- כולל מיסי חברות, ייצוב רמת החוב ועוד. חלוקת התוכנית לשני חלקים: חוק מיידי ותוכנית המשך מנסה ליצור מנגנון שיאפשר לדלג על מכשול תקרת החוב בלי להגיע להסכמות על כל המחלוקות. סוג של סולם שוודאי יהיה יעיל בהנחה ששני הצדדים רוצים אכן לרדת מהעץ.
במילים אחרות המסמך הכיל הרבה מאוד סיסמאות אבל מעט מאוד פתרונות. עוד פעם נדמה שהפשרה היא שהדמוקרטים לא יצטרכו לקצץ יותר מדי בשלב זה, וגם עבור הרפובליקאים, נדמה שמה שקוצץ יורד ממקום שלא כואב להם. שוב פשרה שמוסכמת (אולי) על שני הצדדים אבל מחטיאה את המטרה.
ובינתיים באופן צפוי, אם כי ללא סיקור או הבלטה מיוחדים, אישר הקונגרס את העלאת תקרת החוב בפורמט הרפובליקאי. אני אפילו לא יודע להעריך אם מדובר בצעד אמיתי (כנראה שלא) או בהפעלת לחץ על הממשל, אולם ההצעה שעברה העלתה את תקרת החוב אבל גם מביאה לקיצוצים של 5.8 טריליון דולר על פני 10 השנים הקרובות. היא גם קובעת צעדים נוספים, כמו הגבלת ההוצאה הממשלתית לאחוז מסוים מהתוצר וכן הצעה כי התקציב של ממשלת ארה"ב יצטרך להיות תמיד מאוזן. ידוע מראש כי ההצעה צפויה להידחות בסנאט או לזכות לווטו של הנשיא, ולכן, נועדה לכישלון.
חשוב לזכור דבר אחד שבא לידי ביטוי בתגובה של סוכנות הדירוג מודיס על הצעה אחרת של סנטור מק'קונל אשזכתה לכינוי Plan B, וידועה בחוסר הרצינות שלה ובלהטוטי מספרים. האנליסט של מודיס אמר בצורה גלויה לגמרי כי גם העלאה של תקרת החוב בארה"ב ומניעת חדלות פירעון עלולה להביא להורדת דירוג של ארה"ב בטווח של שנה. הוא אמנם ציין כי קבלת התוכנית תמנע את הורדת הדירוג באופן מיידי, אבל המספרים שעומדים מאחורי התוכנית נראים לא משמעותיים ולכן עדיין ייתכן והסוכנות תבחר להוריד את הדירוג של אג"ח ארה"ב. נראה כי סוכנויות הדירוג בחרו לקחת על עצמן את תפקיד כלבי השמירה ויש מישהו שמסתכל על המספרים ולא רק על הכותרות. וטוב שכך.
הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל