משהב"ט מאשר לראשונה: נתניהו הבטיח לנו מראש העברת כספים מעבר לתקציב
ועדת חוץ וביטחון דחתה בקשת משהב"ט לתוספת תקציב של 620 מיליון שקל. מופז: "בכוונתי להזמין שר הביטחון לוועדה כדי לשמוע פרטים נוספים בעניין"
יו"ר ועדת חוץ וביטחון, שאול מופז, טען היום כי בהתנהלות משרד הביטחון יש "בעיית שקיפות ואמינות".
הבוקר דחתה הוועדה בקשה של משרד הביטחון לתוספת תקציב של 620 מיליון שקל. לדברי הוועדה, משרד הביטחון חייב 620 מיליון שקל לתעשיות הביטחוניות ובראשן רפאל, אך אין לו את המקורות
דוברו של יו"ר הוועדה מופז הוסיף כי "הגדיל משרד הביטחון לעשות, ופירט כי הסכום הנ"ל מיועד בכלל לתשלומים אחרים לאגפים שונים במשרד ולא להחזר החוב. אט"ל הובלות, פיקודיים בינוי, מז"י כ"א ועוד".
לדבריו, "הסכום הוא חלק מכ-3 מיליארד שקל אותם קיצצה הממשלה בספר התקציב לשנת 2011. הממשלה רוצה להחזיר למשרד הביטחון את הסכום המקוצץ, שלא במסגרת ספר התקציב וללא שהובא להצבעה ואישור הכנסת".
לדברי מופז, "ועדת חוץ וביטחון אינה חותמת גומי לתרגילים וחוסר שקיפות של משרד הביטחון ומשרד ראש הממשלה. ההתנהלות הזו מנוגדת לחוק. זה לא עבר ככה ולא יעבור ככה יותר בעתיד. רוצים ראש הממשלה ושר הביטחון לאשר תוספת תקציב של כ-3 מיליארד שקל, שיעבירו את ההחלטה בממשלה ויביאו אותה לאישור הכנסת".
מופז הוסיף "בכוונתי להזמין שר הביטחון לוועדה כדי לשמוע פרטים נוספים בעניין".
"רה"מ הבטיח העברת כספים מעבר לתקציב"
הממשלה והכנסת מאשרים תקציב, אך מיליארדי שקלים של כספי הציבור נסגרים בעסקאות ללא שקיפות. לראשונה משרד הביטחון מאשר בתגובה רשמית כי ראש הממשלה אישר העברת כספים לתקציב הביטחון במהלך השנה - מעבר לכספים בספר התקציב שאושר בממשלה ובמליאת הכנסת. לאחר שמופז סירב לאשר הבוקר את עיבוי תקציב המשרד, והתלונן על חוסר שקיפות, פנה "כלכליסט" למשרד הביטחון לתגובה.
משרד הביטחון דחה את טענותיו של מופז והביע "תמיהה על אי אישור התקציב, דבר הפוגע באופן ישיר בביטחון". מהמשרד נמסר כי "משרד הביטחון פועל על פי הנחיות הממשלה ולפי הוראות החוק. בעת אישור תקציב המדינה לשנים 2012-2011 סוכם עם משרד ראש הממשלה והאוצר כי מעבר לתקציב המקורי יועברו סכומים נוספים למשרד הביטחון. בטרם אישור תקציב המדינה בכנסת הוצגו לוועדה המשותפת לוועדת הכספים ולוועדת חוץ וביטחון ברשות ח"כ מופז, כל סעיפי התקציב ובכלל זה התוספות והדבר הובא ופורסם בשקיפות מלאה בספר התקציב ע"י ראש אגף התקציבים במשרד הביטחון. הוועדה המשותפת אישרה את התקציב כולל התוספת. אי העברת התקציב חרף האישורים המוקדמים פוגעים בתפקוד תקין וכפועל יוצא בביטחון".
מדובר במקרה חמור ביותר, שכן לציבור ולנבחריו פיקוח מוגבל ביותר על העברות תקציביות במהלך השנה, ואלו אמורות להיעשות במקרים אד-הוק, ולא כחלק מסיכומים מבעוד מועד להם הציבור לא שותף.
שר הביטחון אהוד ברק הכריז הבוקר בישיבת הממשלה כי הורה לפני 10 ימים למנכ"ל משרד הביטחון אודי שני לעמוד בראש צוות משימה מערכתי בשילוב עם הרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, המטכ"ל ורשויות אזרחיות אחרות לגיבוש תוכנית "תוך לקיחת סיכונים מחושבים כדי לסייע במישור הלאומי". לדברי ברק, הצוות יפעל במתכונת חירום ועם סיומו יוצגו המסקנות וההמלצות לצוות המקצועי בראשות פרופ' מנואל טרכטנברג.
שר הביטחון אמר כי "התוכנית תתמקד במספר מימדים, ראשית: שטחים ונדל"ן - בנושא זה תגובש תוכנית עבודה ושינוי סדרי עדיפויות לפינוי שטחים במרכז הארץ ובריכוזי ערים. התהליך יתבצע על ידי פינוי מחנות צבא נטושים בטווח של חודשים בודדים והן בגיבוש תוכנית להאצת פינוי מחנות גדולים בטווח זמן של משנה ועד מספר שנים. כמו כן יוסרו מגבלות בנייה לגובה בצפון ובדרום הארץ באמצעות שדרוג תשתיות תקשורת כך שתתאפשר הוספת אלפי יחידות דיור בערים".
שר הביטחון הוסיף ואמר: "מטרת התוכנית היא לפנות שטחים במרכז הארץ ובפריפריה לטובת הקמת שטחי מגורים, שטחי מסחר ותשתיות בהיקף גדול של אלפים רבים של יחידות דיור ובערכים של מיליארדי שקלים".
ברק הוסיף כי מימד נוסף יעסוק בעידוד יזמים קטנים ובינוניים. לדברי לשכתו, "במסגרת זו תינתן עדיפות במכרזי משרד הביטחון לעסקים בפריפריה ותוקל הגישה לספקים קטנים ובינוניים בכל הארץ אל מכרזי משרד הביטחון, ומימד שלישי בתוכנית יהיה תמיכה בחיילים המשוחררים". לדברי ברק, "נפעל להעמיד לרשותם משאבים כספיים במסגרת הקלות בתנאי משיכת הפיקדון".
לבסוף, הוקיר ברק את מערך המילואים והבהיר כי "אלו שמפגינים היום הם עמוד השדרה של החברה ואילו היה מתרחש מחר מצב חירום, הם הראשונים שהיו נקראים ונענים לקפל את האוהלים ולהתגייס. אנחנו חייבים להם הרבה. כיו"ר וועדת השרים אפעל כי כל ההחלטות אשר התקבלו בוועדת השרים ייושמו במלואן".