ארה"ב בדרך של יפן?
מבט על הגרפים ועל האג"ח מגלה תמונה מפחידה
האם ארה"ב בדרכה של יפן? השאלה הזו תמיד זוכה לתגובות אמוציונאליות. המשקיעים חוששים מהתרחיש בו ארה"ב אכן נכנסת לנעליה של יפן, ומוצאים מגוון סיבות לכך שהדבר לא צפוי להיות דומה. אני מודה כי השאלה היא מאוד סבוכה ולא קלה לתשובה, מהסיבה שלא מדובר במערכות עם מעט פרמטרים ולשני הצדדים יש טיעונים טובים בעד ונגד הדמיון של שני התרחישים.
לצערי, באופן אישי אני חושב כי המקרים יותר דומים משונים, אך אני גם מקבל את ההבדלים הקיימים שייתכן ויצרו תרחיש שונה במידת מה. הפעם לא אתן למחשבות שלי לנהל את הדיון, אלא לשני נתונים אותם בדקתי בימים האחרונים, שתומכים בצורה מובהקת בתרחיש של הדמיון.
1. הסתכלו בגרף למטה. הגרף הוא של MSCI US מול MSCI JAPAN במטבע דולרי. הגרף של ארה"ב נע בהתאם לציר הזמן ואילו הגרף היפני הוזז עשור קדימה ובמקום 1990 הוא מתחיל בשנת 2000. האמת, זה קצת מפחיד.
2. תשואות האג"ח הממשלתי ל-10 שנים של כל אחת מהמדינות מרגע המשבר. בחינה של הנתונים מצביעה כי בעת המשבר התשואות עמדו על רמה גבוהה יחסית של 5%-6%, ומרגע התפוצצות המשבר החלו התשואות לצנוח באופן
דומה להפליא. כארבע שנים לאחר המשבר עמדה התשואה בשתי המדינות על 2% עד 3%. ניסיון יפן מלמד אותנו כי הדרך עוד ארוכה ואנו צפויים להמשיך ולראות ירידה נוספת של תשואות גם בארה"ב, דעה שאינה זוכה לפופולריות רבה בין המשקיעים. מפחיד. בייחוד לכל מצדדי השורט על התשואות.
חשוב לציין כי אכן קיימים הבדלים בין אופן ההתמודדות של היפנים עם המשבר לעומת התמודדות האמריקאים, וכן קיימים הבדלים תרבותיים ודמוגרפיים בין שתי המדינות, כמו גם שוני במבנה שוק העבודה והחברות. השאלה הגדולה היא האם ההבדלים הללו באמת יכולים לשנות את התמונה עבור ארה"ב?
הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל