"כל צדק חברתי חייב לכלול צעדים שיבטיחו שהחרדים ישתלבו בכלכלה"
כך אמר שחר אילן מעמותת חִדו"ש בדיון בוועדת טרכטנברג על שיפור השירותים החברתיים. ורד סוויד ממשרד רה"מ אמרה בדיון: "אנו עובדים על פרויקט להגדלת אחוז הנשים הערביות במעגל ההשכלה"
ועדת טרכטנברג לשינוי חברתי-כלכלי דנה היום (ד') על שיפור השירותים החברתיים. זאת, לאחר שאתמול שמעו חברי הוועדה את נציגי הציבור ואת דרישותיהם.
ניתן להשתתף בדיון באתר הוועדה
הבוקר ייטלו חלק במעגל הדוברים פרופ' צבי ארד, נשיא המכללה האקדמית נתניה;
בהמשך היום ינאמו בפני הוועדה בין השאר עו"ד טלי ניר מהאגודה לזכויות האזרח, ושני נציגים של קרן קמ"ח שמסייעת בשילוב חרדים במעגל העבודה.
סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן, אמר בוועדה כי "שיעור עבודת הגברים החרדים כמעט שלא גדל בעשור האחרון". אילן טען כי הוא מסתמך על נתוני בנק ישראל המראים ששיעור תעסוקת החרדים עומד על 39% בלבד, והסביר כי "הזרמת תקציבי רווחה ודיור, בלי להתנות אותם בעבודה, תשאיר את האברכים בישיבות ותגרום נזק גדול למעמד הביניים".
אילן הגיש לוועדה מסמך של חדו"ש שכותרתו "בלי עבודת חרדים זה לא יעבוד", והציע "התניית כל מימון לבתי ספר בתוכנית ליבה. מוסד חינוך שלא ילמד את מה שהמדינה רואה כבסיס הידע המשותף החיוני לכל ילדי מדינת ישראל לא יקבל אגורה. לא יהיה תקצוב חלקי לליבה חלקית".
אילן טען כי "אחד הגורמים שמטילים עול כבד על מעמד הביניים ופוגעים בצדק החברתי הוא ההיעדרות של החרדים משוק העבודה. זהו גם הגורם שגדל בקצב המהיר ביותר". לדבריו, ההערכות לנזק שגורמת היעדרות הגברים החרדים משוק העבודה מגיעות עד 15 מיליארד שקלים ויותר. לכן, "כל צדק חברתי שמבקש מעמד הביניים חייב לכלול צעדים שיבטיחו שהחברה החרדית תשתלב בחברה ובכלכלה הישראלית".
במקביל לדיוני הוועדה מתפתח דיון דיגיטלי ער ברשתות החברתיות. אנשי טרכטנברג אגב בירכו את אחד הגולשים שטבע מטבע לשון חדש "המון ושלטון".
קודם לכן דיבר ורד סוויד ממשרד רה"מ על אפליה נגד ובתוך החברה הערבית. לדבריה "אנו עובדים על פרויקט להגדלת אחוז הנשים הערביות במעגל ההשכלה. צריכים להעביר בכל יישוב קורסים, ולהקים קבוצות תמיכה שיעסקו בהסרת חסמים בפני הנשים".
יו"ר הוועדה פרופ' מנואל טרכטנברג, אמר אתמול עם סיומו של היום הראשון לדיונים, כי "ההמלצות של הוועדה לשינוי חברתי־כלכלי לא יינתנו בשיטה של זבנג וגמרנו. נמליץ על צעדים ממוקדים לביצוע לשנתיים הקרובות, אבל יתר ההמלצות יבוצעו במסגרת תוכנית חומש לשנים הקרובות".
בתוך כך, ל"כלכליסט" נודע כי הוועדה נמצאת בשלב מתקדם "בגיבוש רשימת הב'יתים". שלשום פרסם טרכטנברג סרטון בו הוא מסביר כי אין בכוונתו לפרוץ את מסגרת התקציב. במקום, הבהיר, ימליצו לשנות את סדר העדיפויות, ככה ש"א' יבוא במקום ב'". הצוות בראשות קרנית פלוג בוחן את העלויות הכלכליות וההשלכות הרוחביות של המסקנות שמייצרים צוותי המשנה. פלוג – בשיתוף אנשי האוצר – מגבשים רשימה של כל ההצעות שעולות בדיונים ומצמידה להם תגי מחיר. רשימה נוספת תנגיש מקורות מימון אפשריים. בכוונת הוועדה להגיש לנתניהו את רשימות תגי המחיר יחד עם מסקנותיה.