$
דעות

דעה: מנהיגי המחאה לא מבינים בכלכלה

חינוך חינם מגיל אפס? יביא להסטת תקציבים לחרדים; קביעת תקרה לשכר הדירה? פיקציה. ההצעות של מנהיגי המחאה - פוגעות במאבק

מיה בן הרא"ש 18:0329.08.11

אציג את חברי אנשי הרוב הדומם: רכשנו השכלה גבוהה באוניברסיטאות הטובות בארץ, רובנו רכשנו השכלה כלכלית וכיום אנו עובדים קשה כדי לפרנס בכבוד את בני ביתנו. חלקנו אף נמנים עם הגדרות הלמ"ס לעשירון עליון (החלק בעשירון אשר ידו עדיין אינה משגת לדירה).

 

חבֵרַי הדוממים ימניים
בדעות הכלכליות. אנו מאמינים בחוסר התערבות, כל עוד אין כשלי שוק (כמו מונופולים) וכל עוד קיים קפיטליזם בעל נגיעות סוציאליסטיות (ביטוח בריאות לאומי, ביטוח לאומי ורווחה). בנוסף, אנו מאמינים בהפרטה, כי אין אנו מאמינים ביכולתה של הממשלה להוות גוף יצרני ויעיל כמו השוק הפרטי.

 

עם זאת, אנו תומכים במחאה החברתית כי כבר מאסנו ביוקר המחייה בישראל, אשר נובע מריכוזיות במשק. מאסנו ברמת מחירים בלתי נסבלת בשוק הנדל"ן, אשר נובעת בעיקרה מביורוקרטיה נוראית ומאי-שחרור קרקעות בשנים האחרונות (מדיניות מוצהרת של הממשלות להעדפת הפריפריה על חשבון המרכז באמצעות אי-הפשרת קרקעות במרכז - דבר שגרם להעלאת מחירים במרכז הארץ ובסופו של דבר גם בפריפריה).

 

הרוב הדומם שלנו לא יכול להשחית זמנו במאהל ומול התקשורת, וכל שנותר לנו הוא להביט בחוסר אונים על דרישות יושבי המאהל, שכן אין אלו דרישותֵינו כלל וכלל; יתרה מזאת, הדרישות הללו לא יובילו לפתרון לבעיה, אלא לחריגה ממסגרות התקציביות ולאסון כלכלי (כזה שיגרום לנו רק להתגעגע לתקופה כמו היום).

 

עושה רושם כי "ראשוני יושבי המאהל", אשר זכו גם לכינוי "מנהיגי המחאה"' התבלבלו והכתירו על עצמם כתר של "נבחרי ציבור" המייצגים את העם, כאשר הבנה כלכלית או ראייה מרחבית וכוללת רחוקים מהם כרחוק האופציה לשאת ולתת מול ראש הממשלה לעיני המצלמות.

 

הצעותיהם של ראשוני יושבי המאהל אינן יכולות להביא לשינוי אמיתי וכל הצעה לא רלוונטית נוספת שהם מעלים רק משרתת את אילו אשר רוצים בגוויעתה של המחאה.

 

להלן כמה דוגמאות:

 

חינוך חינם מגיל אפס: יביא להסטת תקציבים נוספים למגזר החרדי, מרובה הילדים, על חשבון המגזר החילוני היצרני. נכון יותר יהיה לדרוש נקודות זיכוי במס לאמהות עובדות.

 

קביעת שכר דירה מקסימלי: במדינה של שוק חופשי לא ייתכן מצב בו רגולטור כזה או אחר יקבע שכר דירה. מצב כזה יביא בסופו של דבר לשכר דירה בפועל אשר יהיה גבוה משכר הדירה על פי חוק. הרי ברמת מחירים נמוכה ממחיר השוק, רמת הביקוש גבוהה מההיצע, דבר שיוביל לביקושי יתר ובסופו של דבר להעלאת מחירים למחירים הקיימים כיום. זהו השיעור הראשון בכלכלה שכדאי שיושבי המאהל ילמדו לפני שהם מעלים דרישה לפיקוח על מחירים.

 

סבסוד בנייה/חיוב הקצאת דירות זולות על ידי קבלן: סבסוד ניתן בהתאם לעמידה בקריטריונים. אנו בספק רב אם אלפי המוחים מידי שבת, בני המעמד הבינוני, יעמדו בקריטריונים שיוגדרו.  בנוסף, חיוב של קבלנים להקצאת דירות זולות למי שיעמוד בקריטריונים יביא בסופו של דבר להעלאת מחירי הדירות הנותרות. העלאת מחירי דירות אלו תהיה כמובן על חשבון אלו אשר לא עמדו בקריטריונים. הזהו צדק חברתי?

 

ועוד תהייה: אם חַפֵצים יושבי המאהל בירידת מחירי דיור - מדוע מתנגדים הם לחוק הוד"לים אשר אמור לתת מענה בתחום הביורוקרטיה?

 

בניית אלפי יחידות דיור לסטודנטים: נכון, קיימת מצוקת דיור לסטודנטים, בעיקר במרכז הארץ. להערכתנו, יותר נכון לבקש, אם בכלל, סבסוד שכ"ד לסטודנטים אשר עונים על קריטריונים כלכליים שנקבעו מראש אשר יתגוררו בשכונות אשר העירייה חפצה בחיזוקן. לדוגמה: סבסוד חודשי לשכר דירה של סטודנטים אשר מתגוררים בשכונת שפירא/שכונת התקווה. הסטודנטים אשר יתגוררו בשכונות אילו יביאו לחיזוקה של השכונה, וזהו מצב בו חַפֵצה גם העירייה ולכן זה מהווה תמריץ חיובי לעירייה לאשר תוכנית שכזו.

 

דרישה להעלאת מס חברות למימון דרישות יושבי המאהל: הורדת מס החברות שהונהגה בישראל בשנים האחרונות היוותה מנוע לצמיחה אשר כולנו נהננו ממנה, לרבות יושבי המאהל. העלאה של מס החברות תקשה על חברות לקבוע את מקומן בישראל או אף עלולה להביא לעזיבתן של חברות לחו"ל.

 

ככל שרשימת הדרישות עולה ואיננה ממוקדת - כוחו של המאבק יורד. נדרש לתת מענה אמיתי לבעיות הקיימות. על כן, אנו מאמינים כי יש להתרכז במספר דרישות: צמצום הריכוזיות במשק; הגדלת היצע קרקעות וצמצום הבירוקרטיה ת בהפשרת קרקעות ובנייה; הגדלת תקציב התשתיות.

 

ראשוני מקימי המאהל אינם נבחרי ציבור, אין להם כל מנדט לייצג את האוכלוסייה המוחה נגד יוקר המחייה וכל זמן שהם ממשיכים לייצג את עצמם בשמנו, הם רק פוגעים במחאה ומרחיקים אותנו מהפתרונות הנכונים. אנו מודים לכם על שהצתתם את אש המאבק, אבל הגיעה שעתכם לפנות את הבמה לאילו שמבינים. ויפה שעה אחת קודם.

 

הכותבת היא כלכלנית בוגרת האוניברסיטה העברית בירושלים

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x