בלעדי ל"כלכליסט": דוראד מנהלת מגעים לקבלת גז מקידוח תמר במקום הגז המצרי
משבר הגז המצרי מסכן חוזה של דוראד ו־EMG לאספקת גז לתחנת הכוח באשקלון. דוראד בוחנת אפשרות להפוך לספק משנה של גז למשק הישראלי
האם המשק הישראלי החל להפנים שהגז המצרי לא יחזור? ל"כלכליסט" נודע כי חברת דוראד, שמקימה מאז אפריל השנה תחנת כוח פרטית באשקלון, מנהלת בתקופה האחרונה מגעים לרכישת גז טבעי משותפות תמר. זאת לאחר שבדצמבר 2009 חתמה דוראד על עסקת ענק עם ספקית הגז המצרית EMG, לאספקת גז טבעי לתחנה בהיקף של כ־12.5 BCM (מיליארד מ"ק). החוזה, בהיקף כ־2 מיליארד דולר, אמור היה לאפשר לתחנה לפעול במשך 17 שנה.
אלא שהצינור המעביר גז טבעי ממצרים לישראל חובל מאז פברואר השנה בארבעה פיצוצים, והזרמת הגז נעצרה. החשש בדוראד הוא שיהיה צורך להפעיל את תחנת הכוח בסולר, שמחירו יקר משמעותית ממחיר הגז. תחנת הכוח של דוראד נחשבת לאחת הגדולות מסוגה במשק, והיא אמורה להפיק החל ממועד הפעלתה ב־2013 כ־800 מגה־ואט חשמל, שהם כ־6.5% מכושר הייצור של חברת החשמל.
אף שעדיין קיים סיכוי שהגז המצרי יחזור בתפוקה מלאה, החברה החלה בהקמה בפועל של תחנת הכוח, ובעוד כשלושה חודשים אמורות להגיע לישראל הטורבינות מתוצרת ג'נרל אלקטריק. מאותו רגע יספרו הבעלים 18–24 חודשים עד להפעלת התחנה.
בנובמבר 2010 הושלם המימון להקמת התחנה. העלות הכוללת של הפרויקט אמורה להסתכם בכ־5 מיליארד שקל, מתוכם כ־4 מיליארד ממומנים על ידי חוב בכיר, שאורגן במשותף על ידי בנק הפועלים וכלל מימון. 50% מהחוב גויסו ממערכת הבנקאות (דיסקונט, לאומי ומזרחי טפחות) בהובלת בנק הפועלים, ו־50% גויסו מגופים מוסדיים (כלל, עמיתים) בהובלת כלל מימון.
מבדיקת "כלכליסט" עולה שבסוף השנה אמורה דוראד למשוך כ־100 מיליון דולר מהשקעתה למימון עבודות ההקמה. עם זאת, חסרונו של הגז המצרי הביא את הגופים המממנים לארגן כנס משקיעים סגור בנובמבר הקרוב, שבו הם ידרשו לקבל תשובות לבעיית חסרונו של הגז המצרי. בכוונת דוראד לחתום על חוזה מקביל בהיקפו עם שותפות תמר, כך שאם הגז המצרי לא יגיע, לחברה יהיה גיבוי להפעלת התחנה.
הרעיון לחתום על חוזה מקביל לאספקת גז אינו חדש: כפי שנחשף ב"כלכליסט", במאי האחרון חתמה בזן על חוזה מול שותפות ים תטיס לאספקת גז בהיקף של 1.2 מיליארד שקל, אף שברשותה חוזה לאספקת גז מול EMG. גורמים שמקורבים לדוראד אמרו ל"כלכליסט" כי אחד התנאים שעליו הם דנים עם קבוצת דלק הוא אפשרות למכור את הגז לצד ג' במקרה שבו הגז המצרי יחזור בתפוקה מלאה, כלומר להפוך את דוראד לספק משנה למשק הישראלי.
בדוראד ובדלק אנרגיה סירבו להגיב.