$
סופי שולמן

מחכים לטרכטנברג

המהפכה של ועדת הריכוזיות ויישום מסקנותיה לא ממש ישפיעו על האזרח הקטן, למרות ההצהרות של נתניהו ושטייניץ. לנו עדיף לחכות לטרכטנברג

סופי שולמן 14:4719.09.11
הדרמה גדולה, ההתרגשות באוויר ושר האוצר עם נטייתו להצהרות פומפוזיות כבר מספק את הסחורה: "ההיסטוריה הכלכלית של ישראל תתחלק ל"לפני המלצות הריכוזיות" ו"אחרי". גם ראש הממשלה מבטיח שביקור בסופר אחרי המלצות ועדת הריכוזיות יעלה לנו הרבה פחות מקודם. הכצעקתה?

 

תנשמו
עמוק, אבל אל תעצרו את הנשימה. קרוב לוודאי שאתם אישית לא תרגישו מאומה. לא מחר, לא בעוד שנה וגם לא בעוד ארבע שנים. הדבר לא אומר כמובן שלא מדובר במהלך חשוב למשק הישראלי ולו ברמה ההצהרתית, אך לאזרח מן השורה עדיף לחכות ולתלות את תקוותיו בוועדת טרכטנברג ומסקנותיה ובעיקר היישום שלהן.

 

המהפכה של ועדת הריכוזיות ויישום מסקנותיה היא בעיקר בצורת החשיבה ואופן התנהלות של אנשי העסקים בישראל ושל הגופים המוסדיים. היא צפויה, ובכך נעוצה חשיבותה, להוביל להתנהלות נכונה ומבוקרת יותר של בעלי השליטה בחברות ולגרום להם להבין כי גם אם יש להם אחזקה גדולה בחברה ציבורית מסויימת, אין הדבר אומר שמדובר במכולת הפרטית שלהם. זה בהחלט לא מעט. ואולם, לאחר שלוקחים בחשבון את העובדה שמדובר עדיין במסקנות ביניים שיעברו שינויים רבים לאחר שקבוצות הלחץ הרלוונטיות יחלו בפעילותן, במה שיתקבל בסופו של דבר וכמובן גם בפרצות שימצאו אנשי העסקים בכללים החדשים, זה גם לא הרבה.

 

בעצם, יש מקום אחד שהציבור הרחב עשוי בכל זאת להרגיש בארנקו את מסקנות ועדת הריכוזיות, אך השינוי הזה אינו בהכרח לטובה. על אף שניתנו לקונצרנים הגדולים ארבע שנים למכירת הנכסים, העסקות עשויות להתבצע מהר מאוד ברגע שיימצאו הגופים המתאימים (מצבם של בנקים אירופיים ואמריקאיים שהיו יכולים להתעניין בנכסים באופן טבעי, רחוק מלהיות מזהיר היום). ראינו תופעה דומה מיד אחרי וועדת בכר, כאשר מרבית חברות הגמל נמכרו בתוך חודשים ספורים על אף שניתנה תקופה ארוכה למימוש ההמלצות.

 

למעשה, במקרה של נוחי דנקנר וחברת הביטוח כלל כמו גם במקרה של יצחק תשובה והפניקס, הרצון במימוש האחזקה משתלב עם ההמלצות, ולכן השניים יחפשו קונים ומהר. המועמדים המיידים לביצוע עסקות מן הסוג הזה הם קרנות השקעה, כדוגמת קרן אייפקס שכבר קנתה את בית ההשקעות פסגות. בתרחיש כזה, הצרכנים עלולים דווקא להיפגע, שכן הדבר הראשון שיעשה משקיע פיננסי חדש ורעב לרווח שנכנס לחברה שמנהלת קרנות פנסיה, גמל והשתלמות הוא להעלות דמי ניהול.

  

וחידה לסיום – מהו מחזור המכירות של תנובה? למה זה מעניין יותר מהרגיל? כאשר וועדת הריכוזיות ניסחה את ההמלצה על הפרדת האחזקות הריאליות מפיננסיות היא ראתה כמובן לנגד עינייה על מי הן ישפיעו, אך בשלב זה היא לא מעוניינת לספר זאת לציבור. אנו יודעים רק שהגוף הפיננסי צריך לנהל נכסים של יותר מ-50 מיליארד שקל ולתאגיד הריאלי צריכות להיות הכנסות של 8 מיליארד שקל לפחות כדי שכללי ההפרדה יחולו עליהם. בית ההשקעות פסגות שמוחזק על ידי קרן אייפקס נופל תחת ההגדרה של הגוף הפיננסי, אך השאלה הגדולה היא האם לתנובה, חברה פרטית שלא חושפת דוחות כספיים לציבור, יש הכנסות שנתיות של 8 מיליארד שקל. זהבית כהן עוד עשויה להודות לחרם הצרכנים במידה והפגיעה בהכנסות תחסוך ממנה את הצורך במכירת אחד משני הבייביז שלה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x