$
המחאה החברתית

תגובות על ההמלצות בתחום הנדל"ן: אטיאס: "הוועדה נכנעה לדרישות האוצר, אין בה פתרונות פשוטים לדיור הציבורי"

מנכ"לית רשת אנגלו סכסון: חלק גדול מההחלטות ומההמלצות כרוכות בחקיקה ואם לא תיעשה לא ישתנה דבר; השמאי אהוד המאירי: "מדובר על פעולות שתעשנה בצורה הדרגתית"

כתב כלכליסט 17:4926.09.11

"השאירו את החלשים שלא יודעים איך להתחיל את החודש בצידי הדרך. במושב החורף של הכנסת נגיש הצעת חוק לתיקון העוול החברתי שתזכה לתמיכת רוב מוחץ של הח"כים", כך אמר שר השיכון אריאל אטיאסבתגובה להמלצות ועדת טרכטנברג.

 

אטיאס  תקף את העובדה כי לא ניתנו פתרונות מיידיים

ואמיתיים לבעיית מחוסרי הדירות זכאי הדיור הציבורי. משרד הבינוי והשיכון הציג לוועדה שורת פתרונות לזכאי הדיור הציבורי ביניהם הגדלת שכר הדירה למשפחות הזכאיות לדיור ציבורי וממתינות שנים ארוכות לקבלת הדירה, עדכון הסיוע בשכר הדירה למשפחות עובדות אשר הסיוע הקיים קוצץ ב-2002 ונשחק משמעותית בעיקר לאור העלייה בשכר הדירה.

 

בנוסף, הציע משרד השיכון פתרון לטווח ארוך לחידוש מלאי הדיור הציבורי באמצעות הקצאת 5% מהדירות במכרזים חדשים לטובת הדיור הציבורי, הצעה שתוטל על היזמים, שמטבע הדברים יפחיתו את מחיר הקרקע המשולם למינהל מקרקעי ישראל. זאת, ללא הוצאה תקציבית נדרשת ותוך בניית תמהיל נכון של שילוב האוכלוסיות החלשות בדירות חדשות ולא בשיכונים כבעבר. אם המלצה זו הייתה מתקבלת, בתוך שנתיים לא יהיה מחסור בדיור ציבורי.

 

"אנשים שממתינים עשר שנים לקבל דיור ציבורי נדרשים במשך חמש שנים לאבד את זכאותם לדיור הציבורי ולאחר מכן להתחיל את כל הסאגה מחדש. תקציב בגובה של 30 מיליון שקל יכול לתת פתרון מיידי לאוכלוסייה החלשה שממתינה לדירה, בלי לצאת מהתור במקביל ולהתחיל אותו מחדש. זהו צדק חברתי", אמר אטיאס.

 

"הוועדה נכנעה לדרישות האוצר ולא כללה פתרונות פשוטים לדיור הציבורי. המלצות הוועדה בנוגע לזכאי הדיור הציבורי הממתינים לו שנים רבות הן כפלסטר בלבד על חתך עמוק. ההמלצות אינן מציעות פתרון אמיתי וארוך טווח לאותם זכאי דיור ציבורי שלא מתחילים את החודש ועל כן, במידה ולא ישונו, בכוונתי להביא באמצעות חקיקה פרטית את הפתרון לבעיה", מציין אטיאס. "אני משוכנע שרוב חברי הכנסת יתמכו בהצעת חוק צודקת זו לפיה 5% מהדירות במכרזי משרד השיכון יוקצו לדיור הציבורי".

 

"הבעיה העיקרית היא אופן יישום ההמלצות"

 

"המלצות ועדת טרכטנברג טובות בעיקרן ואני מאוד מקווה שהיישום שלהן יהיה גם הוא טוב ומהיר. כל הפעולות הללו של הגדלת היצע המגרשים הזמינים לבנייה באזורי הביקוש, לצד מתן פתרונות לדיור בר השגה, צועדים בכיוון הנכון, הבעיה העיקרית היא אופן יישומן", אומר יעקב אטרקצ'י בעלים משותף ומנכ"ל חברת אאורה ישראל.

 

לדבריו, "יש לדאוג לכך שרשויות התכנון והמנהל יפעלו ביעילות תוך הדיפת החסמים הבירוקראטיים, בכדי לזרז את מימוש המלצות הוועדה. מי שמכיר היטב את ענף הנדל"ן, מבין שאין פתרונות פלא ואין קוסמות בתחום. מי שציפה ל"הוקוס פוקוס" ולירידה דרסטית במחירי הדיור, יתבדה במהירות.

 

עדינה חכם מנכ"לית רשת אנגלו סכסון: "המלצות הוועדה אינן מחדשות יותר מדי מאחר ועל מרביתן כבר דובר בצורה זו או אחרת. חלק גדול מההחלטות ומההמלצות כרוכות בחקיקה ובאישורן של ועדות שונות בכנסת, ובמידה ואלו לא יעשו כן, ממילא לא ישתנה דבר".

 

אהוד המאירי, יו"ר קבוצת א שמאות המקרקעין אהוד המאירי ושות': "ההמלצות מנסות לתקוף את בעיית המחסור בדירות בצורה טובה, אך שלא תהיינה אשליות, מדובר על פעולות שתעשנה בצורה הדרגתית ולאורך זמן והשפעתן תראה בטווח הארוך בלבד. בכל הנוגע לקידום תכניות בניה, המציאות מראה שמדובר על הליכי תכנון שאף אם יטופלו ע"י ועדות החסמים, התכנון הסופי ופיתוח השטח דורש זמן, כך שהזמינות לבנייה דחויה למספר שנים לפחות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x