הניסיון מול התקווה
הניסיון מטיפולה של אירופה במשבר אינו חיובי, אך התקווה שבה לפעום בשווקים
משבר אירופה מתגלגל קרוב ל-20 חודשים. החל מחודש פברואר בשנה שעברה, עת פרצה יוון אל התודעה, כבעלת סיכוי לפשיטת רגל. מאז ועד היום, אירופה כושלת בטיפול במשבר החובות, אשר מימדיו הולכים ומתבררים ואף גדלים.
לאורך כל הדרך, אירופה נמנעה מטיפול שורש בבעיה והיא הסתפקה בסיוע חירום ליוון בדמות של 10 עד 20 מיליארד יורו, אחת לכמה חודשים, עת עלה הצורך. דירוג האשראי של יוון ירד ל-C, כאשר בפועל היא חדלה מלפרוע את חובותיה, דבר האמור לזכותה בדירוג D. מדינות נוספות באיחוד נמצאות במצב דומה לזה של יוון, אם כי בחומרה פחותה, לפי שעה. החשש הגדול הוא שהחובות המדינתיים באירופה, יהיו חייבים להימחק ומשמעות הדבר היא נפילה של בנקים ופשיטת רגל של מדינות.
20 חודשים של משבר מתגלגל באירופה, כאשר - כפי שקורה באירופה - עוסקים בדיבורים אבל לא מצליחים לגשר על פערי האינטרסים בין המדינות. לאחרונה, הכותרות על ניסיונות הגישור מתמקדות בגרמניה ובצרפת, כאשר האחרונה מוזכרת כאחת המדיניות הבעייתיות, המועמדת להינות מהכבוד המפוקפק של הפחתת הדירוג.
בשבועות האחרונים, למרות שהשיחות בין השתיים נמשכות זמן רב מבלי שייראה עשן לבן, השווקים מתחילים לגלות אופטימיות. תקווה. במקום שבו ניסיון מר מביא לכשלון מהלכים, התקווה מאפשרת לנוע קדימה, לנסות שוב. למצער, ניסיון העבר מלמד על סיכויי הצלחה קלושים.
תקווה לפתרון
אירופה מעוניינת להציג מתווה לפתרון הכולל תספורת ומחיקת חובות ריבוניים ובנקאיים והזרמה של מדינות. מתווה זה נמצא על השולחן מזה חצי שנה, אולם הוא לא הביא לשינוי המבוקש והדבר עירער קשות את אמון המשקיעים בעולם.
מה בכל זאת השתנה כך שהשווקים נותנים אמון בניסיון הנוכחי? מדוע השווקים רצים קדימה עם עליה במחירי המניות והתאוששות של המטבע האירופי? הסיבה לכך היא ההתגייסות הרחבה שנוצרה לאחרונה: ארה"ב מנסה לסייע בפתרון, קרן המטבע העולמית השיבה את נוכחותה, ממשלת בריטניה פעילה יותר. גם באירופה מבינים כי המים מתקרבים אל שפת הדלי, כך שהשטפון יהיה בלתי נמנע.
התגייסות כה רחבה כדי לפתור את המשבר היא השינוי המעורר את תקוות השווקים.
הניסיון מחייב זהירות
למען האמת, קשה להאמין כי השיחות יובילו לפיתרון. גם אם יגיעו באירופה השבוע למתווה המבוקש, הוא לא יהיה מספיק כדי לפתור את בעייותיה של אירופה.
ניתן לשרטט שני כיוונים: האחד, הוא החלטות חיוביות באירופה והשני, הוא כשלון ואי הסכמה השבוע באירופה. שני הכיוונים עשויים להוביל לנפילה של אירופה, המטבע האירופי, הפחתת ריבית ומיתון, אולם כל ההבדל בינהם הוא העיתוי - מתי הנפילה תבוא.
במקרה של אי אישור המתווה השבוע, האכזבה תהיה מיידית והנפילה בהתאם. לאחר מספר ימים של עליות חדות בשווקים והתאוששות באמון המשקיעים בציפיה להחלטת פתרון באירופה, כשלון השבוע יביא לנסיגה מיידית וכואבת. אירופה תמשיך במהלך המשברי שילך ויסלים במהירות גוברת והולכת.
לחילופין, אם תהיה באירופה הסכמה על מתווה לפתרון בסגנון הנ"ל, יש להניח כי האופטימיות תימשך מספר חדשים, עד שיתברר כי הפתרון אינו מספיק. הבעיות של אירופה רחבות מכדי להיות מוכלות במתווה של כמה מאות מיליארדי דולרים. מדובר בחובות עמוקים, אשר הכלכלה הריאלית אינה יכולה לפרוע. החוב ימשיך ויתגלגל והבעיות של אירופה רק תידחנה, עד לסיבוב המשבר הבא, והניסיון מלמד כי למשבר אירופה יש נקודות הסלמה המופיעות בתדירות של כ-3 חדשים, בכל פעם ביתר שאת.
משני כיוונים אלו ניתן לגזור פעילות של ניהול סיכונים והחלטות השקעה. כשלון מיידי באירופה יחייב צמצום סיכונים מיידי, שהרי הסיכון ילך ויגבר בקצב מהיר, עם התפתחותו של המשבר באירופה. לעומת זאת, החלטה חיובית השבוע תוביל לתקופה חיובית בשווקים, עד להתפרצות הבאה, שהרי כמעט דבר לא יכול להציל את אירופה מהסלמה.
מדיניות ההשקעות וניהול הסיכונים חייבת להתבסס לא רק על התקווה המפעמת בשווקים, אלא גם על הניסיון. במקרה של משבר אירופה, הניסיון מוכיח את עצמו מזה כ-20 חדשים.
הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי