איך שומרים על הניקיון?
אם אתה הולך לחדר האשפה ורואה שקיות זבל זרוקות על הרצפה, אתה מושפע קצת מערכיך והרבה מהתנהגות הסובבים. לכן, צריך לשנות את הנורמה כדי לשמור על הניקיון
פרופסור יקר,
הוועד בבניין שלנו מנסה באחרונה לגרום לשכנים לזרוק את האשפה לפחים במקום על רצפת חדר האשפה, ובלא הצלחה. גם הודעות בקשה ואיום לא עוזרות. מה לעשות?
אריה
אריה היקר,
הבעיה בבניין שלכם אינה בעיה של אכיפת נורמה חברתית של שמירה על הניקיון. זו בעיה סבוכה
קשה, אבל לא בלתי אפשרי. בקרוב יגיע חודש ינואר ואיתו שנה אזרחית חדשה, ושנה חדשה היא תאריך שאפשר לנצל את הסמליות שבו. אתם יכולים לכנס אסיפת דיירים שתעסוק בתוכניות ל־2012, ובאסיפה הזאת להחתים את כולם על החלטה שלפיה החל בשנה החדשה כולנו מבטיחים לזרוק את שקיות הזבל לפחים ולא על הרצפה. כן, כולכם אנשים מבוגרים שמבינים את חשיבות הניקיון ולא זקוקים, לכאורה, להפעלות וצעדים סמליים, אבל הצעד הזה חשוב, וחשוב גם שכולם יהיו שם וישתפו פעולה.
נורמה חברתית היא דבר רב־עוצמה, ואנחנו מגבשים נורמות לא רק לפי החינוך שקיבלנו, אלא לפי הסביבה שלנו, ועושים זאת כל הזמן. אם אתה הולך לחדר האשפה ורואה שקיות זבל זרוקות על הרצפה, אתה מושפע קצת מערכיך והרבה מהתנהגות הסובבים. אתה אומר לעצמך: "זו הנורמה, אז גם אני יכול לעשות את זה ולהרגיש בסדר עם עצמי". אבל אם תראה רצפה נקייה ולכל היותר שקית אחת שלא הוכנסה לפח, כנראה תאמר לעצמך: "זה לא יפה, לא צריך לעשות את זה". כשיש הפרה קטנה של הנורמה החברתית, אנשים מבקרים את המפר ובעצמם מנסים לתת דוגמה. כשההפרות חוזרות ונשנות, הנורמה עצמה תשתנה ותסחף את כולם.
לכן, מעמד חגיגי עם הבטחה קולקטיבית הוא מה שייתן את הסיכוי לכך שהרוב יהפכו ממלכלכים לנקיים, והם כבר ישפיעו על המפרים המעטים. אם תצליח להטות את הכף, חדר האשפה כאילו יתנקה מעצמו.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il