$
משפט

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את שינוי הרכב ועדת השופטים

ברוב של 45 מול 35 אישרה מליאת הכנסת את החוק, העשוי לסייע לימין בבחירת שופטי העליון; ח"כ הרצוג הזהיר מפני ניסיון "לקשור את ידיה של מערכת המשפט"

מורן אזולאי, ynet 21:4121.11.11

הכנסת אישרה הערב (יום ב') בקריאה ראשונה את אחת מהצעות החוק השנויות במחלוקת של המושב הנוכחי - ההצעה לשינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים. 45 חברי כנסת הצביעו בעד ההצעה, בעוד ש-35 הצביעו נגד. כעת דנה הכנסת בהצעה לתיקון חוק לשון הרע, שתכפיל פי שישה את הפיצויים בלי הוכחת נזק.

 

"הצעת

חוק בחירת נציגי לשכת עורכי הדין לוועדות למינוי נושאי משרה שיפוטית" מבקשת לשריין ליו"ר לשכת עורכי הדין מקום בוועדה למינוי שופטים, הוועדה למינוי דיינים והוועדה למינוי קאדים. מתנגדי ההצעה טוענים כי היא נועדה לחזק את ההשפעה של שר המשפטים יעקב נאמן וחברי הכנסת הימנים בוועדה, שכן יו"ר הלשכה הנוכחי, דורון ברזילי, נחשב למקורב לנאמן. 

 

בזה אחר זה עלו הערב לבימת הכנסת מחוקקים מהאופוזיציה ויצאו נגד הצעת החוק. "אלה ימים אפלים", אמר חבר הכנסת דב חנין (חד"ש), "החוק הזה הוא חלק מהשתלטות עוינת על בית המשפט העליון". הוא עקץ את חברי הכנסת מהליכוד כאשר ציטט את ראש הממשלה לשעבר מנחם בגין, שצידד בעצמאות בית המשפט.

  

אחרי ח"כ חנין עלו גם חברי הכנסת זהבה גלאון, ניצן הורוביץ, איתן כבל, יצחק הרצוג, ראלב מג'אדלה וזאב בילסקי, שהביעו את התנגדותם להצעה. ח"כ הרצוג (העבודה) כינה את ההצעה "מהלך נואל" ואמר כי מדובר ב"ניסיון לקשור את ידיה של מערכת המשפט שהיא מפלטו האחרון של האזרח".

 

"לא צריך להשיג את הכל בדורסנות"

 

ח"כ כבל (העבודה) עקץ גם הוא את אנשי הליכוד והציע לעשות תחרות בשם "חוק נולד": "יכול להיות שהתחרות בין חברי הכנסת, בעיקר בספסלי הליכוד, תהיה קשה. המתח יהיה גדול. מי יעלה? האם אקוניס יגבר על דנון או דנון יגבר על אקוניס או, ודאי, יריב לוין". חברו למפלגה, מג'אדלה, ביקש להזכיר כי "אפשר למשול על בסיס ערכים דמוקרטיים ועל בסיס התחשבות באופוזיציה. לא צריך להשיג את הכל בדורסנות".

  

מאחורי הצעת החוק עומדים חברי הכנסת רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), זאב אלקין (ליכוד), יריב לוין (ליכוד), אברהם מיכאלי (ש"ס), אורי אריאל (איחוד לאומי), משה גפני (יהדות התורה), אורי מקלב (יהדות התורה) וכרמל שאמה-הכהן (ליכוד).  

 

ההצעה אושרה בקריאה טרומית ביום שני שעבר, בעוד הצבעות טרומיות מתקיימות בדרך כלל בימי רביעי. באופוזיציה זעמו וטענו כי הקואליציה מקדמת את ההצעה במהירות, כדי לסיים את הליך החקיקה לפני בחירת נציגי הלשכה לוועדה.

 

בוועדה לבחירת שופטים תשעה חברים - שני שרים (יעקב נאמן וגלעד ארדן), שני חברי כנסת (דוד רותם מישראל ביתנו ואורי אריאל מהאיחוד הלאומי), שלושה שופטים ושני נציגי לשכת עורכי הדין. כיום, המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין חופשית לבחור שני נציגים לוועדה כאוות נפשה.

  

כדי לבחור שופטים לעליון נדרש רוב של שבעה חברים בוועדה. אף שהיא יכולה לחסום מינוי שופטים, נשיאת העליון אינה יכולה למנות את מי שהיא רוצה, ולכן כל מועמד חשוב, וקול אחד לכאן או לכאן יכול להכריע את בחירת השופטים הבאים. המצב העדין הקיים כיום מביא לשיטת "הדילים" המושמצת - שר המשפטים אינו פוסל מועמדים מוסכמים שבהם תומך נשיא העליון, וזה גומל לו במהלך הפוך.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x