$
אקדמיה

איפה לומדים לפתח פצצת אטום?

בחרנו בשבילכם כמה אופציות: אוניברסיטת בן גוריון, המרכז למחקר גרעיני שורק, מוסקבה, דימונה או אם ממש מתחשק לכם - באוניברסיטה בטהרן

היכולת לייצר נשק בלתי קונבנציונלי, ונשק גרעיני בפרט, מעסיקה ראשי מדינות ומפקדי צבאות קרוב לשבעה עשורים. למרות עמידה של פצצת האטום במרכזה של המלחמה הקרה ארוכת השנים, נדמה כי התמחות בייצור שלה היא אחד מתחומי הלימוד החמים. הדרך אל הפצצה לא עוברת רק מבעד למעטה הסנקציות העולמי,

אלא בלימודי פיזיקה גרעינית. אלה מכשירים בהבנת ההבדל בין ביקוע גרעין להיתוך גרעין, בתפיסת השוני בין פצצת אטום ופצצת מימן, וכן בניתוח יתרונות האנרגיה האטומית ותחנות הכוח הגרעיניות. כמו כן, פיזיקאי הגרעין נוגע גם בהנדסה ביו־רפואית.

 

1. קרינה במדבר

המחלקה להנדסה גרעינית באוניברסיטת בן־גוריון

 

המחלקה להנדסה גרעינית בבן־גוריון היא היחידה בישראל שמכשירה מהנדסים בתחומים של אנרגיה גרעינית, רפואה גרעינית ויישומי קרינה בתעשייה. המחלקה מכשירה מהנדסי גרעין באחד משלושה מסלולים: אנרגיה גרעינית ויישומיה, הנדסת חשמל ומחשבים והנדסה ביו־רפואית. תוכנית הלימודים המחלקתית אמורה לספק לבוגרים השכלה רחבה בתחום הכללי של הנדסה פיזיקלית, ולהכין אותם למשרות בתעשיית טכנולוגיה עילית.

 

למי זה מתאים: לרוצים להגיע לרמת החייל ולא רק לדימונה

 

2. בטיחות בגרעין

בית הספר לבטיחות קרינה במרכז למחקר גרעיני בשורק

 

בית הספר לבטיחות קרינה על שם פייגה במרכז למחקר גרעיני בשורק הוקם על ידי הוועדה לאנרגיה אטומית, בסיוע תוכנית הפיתוח של האו"ם. המקום משמש כמרכז לאומי להדרכה בעבודה בטוחה עם איזוטופים רדיואקטיביים. המטרה המרכזית של בית הספר היא להטמיע בבטיחות טכנולוגיות מתקדמות המיישמות קרינה ברפואה, בתעשייה או בחקלאות. אולי לא תצא משם פצצה, אבל אפשר ללמוד כיצד להתגונן מן הקרינה שלאחריה.

 

למי זה מתאים: לרוצים להימנע ממגע עם קרינה רדיואקטיבית

 

3. ללמוד מהמומחים

המחלקה להנדסה גרעינית במכון להנדסת פיזיקה במוסקבה - MEPhI

המכון, המכונה גם האוניברסיטה הלאומית למחקר בגרעין, מתגאה בשילוב הייחודי שבין לימודי פיזיקה ומתמטיקה בסיסיים לבין הכשרה הנדסית. המוסד הזה נחשב לאחד ממרכזי המדע הגדולים ברוסיה, ובין בוגריו אפשר למצוא את זוכי פרס נובל בפיזיקה ניקולאי באסוב ופאבל צ'רנקוב, וכן את הקוסמונאוט והמהנדס סרגיי אבדייב, שבתקופה מסוימת החזיק בשיא משך הזמן שבילה אדם בחלל החיצון - 747.59 ימים.

 

למי זה מתאים: לדוברי רוסית הרוצים קריירה בינ"ל בעולם השלישי

 

4. והקריה הישראלית

הקריה למחקר גרעיני נגב בדימונה - הקמ"ג

הקריה למחקר גרעיני נגב (קמ"ג) הוקמה ב־1959, במסגרת המגמה הלאומית לפיתוח הנגב, ובה כור למחקר גרעיני. אם איננו מסתמכים על מקורות זרים, הרי שבקמ"ג מתקיימת רק פעילות מחקרית, לימודית ויישומית ענפה שנועדה להרחיב ולהעמיק את הידע הבסיסי במדעי הגרעין. הקמ"ג קולטת הנדסאים ומהנדסי אלקטרוניקה, וכן בוגרי תואר ראשון ושני במדעים לעבודה במעבדות המחקר והפיתוח. כל זה קורה בדימונה, אגב.

 

למי זה מתאים: לישראלים רציניים בלבד שיודעים דבר או שניים בהנדסה

 

5. ובינתיים בטהרן

המחלקה להנדסה גרעינית ופיזיקה באוניברסיטת אמירקביר בטהרן

המחלקה להנדסה גרעינית המובילה באיראן הוקמה כבר ב־1988, כשהדיבורים על החימוש האיראני עוד לא נראו באופק. במחלקה לומדים כ־280 סטודנטים, מתואר ראשון ועד דוקטורט. האוניברסיטה, המכונה "אם האוניברסיטאות הטכנולוגיות באיראן", היא בין האוניברסיטאות המובילות במדינה, ובניגוד למה שאולי חשבתם היא מקיימת קשרים עם מדענים ברחבי העולם ומארחת כנסים בינלאומיים.

 

למי זה מתאים: לרוצים להדליק את המזרח התיכון או העולם כולו

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x