חגיגת המשכורות של ראש לשכת עורכי הדין
אחת מסיסמאות הבחירות ששחרר עו"ד דורון ברזילי בדרך לראשות הלשכה היתה ביצוע קיצוץ חד במשכורות בכירי הלשכה. כעת חושפות דרישות התקציב שהעלה בפני ועדת הכספים כי ההבטחה רחוקה ממימוש והשכר רק הולך וגדל. לשכת עוה"ד בתגובה: "ברזילי מינה ועדה חיצונית כדי שתבחן את המשכורות"
ההבטחות שניתנו על ידי ראש לשכת עורכי הדין עו"ד דורון ברזילי להפחית את המשכורות שמקבלים בכירי הלשכה היו טובות לקמפיין שניהל לפני היבחרו, אבל פחות לשלב שאחרי הבחירות. ממסמכים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי במסגרת הדרישות שהגיש לוועדת הכספים של הלשכה ל־2012, לא רק שברזילי לא ביקש להפחית את שכרם של העובדים הבכירים בלשכה, אלא אף דרש להקצות תקנים נוספים למשרות בכירות בעלות מיליוני שקלים.
מנכ"לית הלשכה, עו"ד לינדה שפיר, היא שגיבשה בשמו של ברזילי את הדרישות התקציביות והגישה אותן לוועדה. ברזילי בחר שלא לפרט את עלות השכר המדויקת שביקש להקצות לכל עובד, ובמקום זאת דרש מהוועדה סכום גלובלי. רק לאחר שהתבקש למסור פירוט של דרישותיו, הועבר מטעמו לועדת הכספים מסמך שבו פורטו חלק ממשכורות בכירי הלשכה.
בין השאר, עולה מהמסמך כי ברזילי ביקש לקבל תקציב בסך 1.3 מיליון שקל עבור שתי משרות: מנכ"ל ועוזר מנכ"ל. מאחר שמסגרת התקציב של עוזר המנכ"ל עומדת על כ־300 אלף שקל, הרי שברזילי ביקש למעשה לאשר מיליון שקל בשנה כעלות שכר למנכ"לית הלשכה.
הדבר נעשה על אף שבעבר הצהיר ברזילי באופן ברור כי עם היבחרו יפעל לקיצוץ שכרה של שפיר הנחשבת לשיאנית השכר בלשכה. לשם המחשה, 2% מדמי החבר של כלל החברים משמשים רק למימון משכורתה.
בנוסף וכפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", ברזילי דרש להקצות משרה חדשה שמעולם לא היתה קיימת קודם לכן של "משנה למנכ"ל הלשכה", בתקציב של 500 אלף שקל בשנה, המיועדת לעוזרת האישית שלו, עו"ד נעמי עיני.
למה צריך ברזילי משנה למנכ"ל?
לאור התבטאויותיו של ברזילי לפני הבחירות נגד השכר המופקע של עו"ד שפיר, לא ברור מדוע הוא פועל להוסיף ללשכה משרה של משנה למנכ"לית שרק תגדיל את ההוצאה.
בעבר הצהיר ברזילי כי יפעל לסיום תפקידה של שפיר במהירות האפשרית ויגייס מנכ"ל חדש בשכר צנוע בהרבה. ל"כלכליסט" נודע כי עם היבחרו לראשות הלשכה, הגישה לו שפיר מכתב התפטרות שבו הודיעה לו על סיום עבודתה, אולם ברזילי ביקש ממנה להישאר בתפקיד לעת עתה.
גורמים בכירים בלשכה טענו אתמול כי ברזילי ביקש משפיר להישאר בתפקידה, לאור רצונו לקדם באופן מדורג את העוזרת שלו, נעמי עיני, לתפקיד מנכ"ל הלשכה. לטענת אותם גורמים, ברזילי מודע לכך שהזנקת העוזרת שלו שהוסמכה כעורכת דין רק בדצמבר 2004 לתפקיד הבכיר ביותר בלשכה לא תתקבל בעין יפה אצל בכירי הלשכה וספק אם יאשרו אותה. לכן הפתרון שנמצא הוא יצירת תקן של משנה למנכ"ל עבורה. "בהמשך, כאשר שפיר תפרוש מתפקיד המנכ"ל תוכתר עיני תחתיה כמנכ"לית החדשה", טענו הגורמים.
ל"כלכליסט" נודע כי עו"ד עיני, שהנה בתחילת שנות ה־30 לחייה, השתכרה בתפקידה כעוזרת של ברזילי במחוז תל אביב 15 אלף שקל ברוטו לחודש בלבד. כעת מבקש ברזילי להכפיל בבת אחת את שכרה, כך שתקבל כ־30 אלף שקל ברוטו לחודש ועלות שכרה הכוללת תעמוד על 42 אלף שקל לחודש.
"דמי החבר יופחתו החל ב־2013"
על רקע כל אלו מעניין להיזכר באמירות ששחרר ברזילי רק לפני שנה, כשהשתתף בישיבת המועצה הארצית בלשכה שדנה בתקציב שהגיש בשעתו ראש הלשכה הקודם, עו"ד יורי גיא־רון.
במהלך הישיבה תקף ברזילי בחריפות את השכר שקיבלה אז העוזרת האישית של גיא־רון, עו"ד אביטל אוזן: "מספר בעלי תפקידים פה בלשכה מקבלים שכר מוגזם והזוי בגלל קרבתם לראש הלשכה. הוא אמנם חייב לקבל עוזרת, אבל מדובר על סכום של 304 אלף שקל בשנה, סכום שאפשר היה לקצץ ממנו בקלות. עד שהדברים האלה לא יתוקנו אני אמשיך ואעיר ואספר ואפנה לכל גורם שאני יכול. זה תפקידי כראש מחוז להתריע בפני ההתנהלות הקלוקלת שקיימת בלשכה הזאת".
באותה ישיבה תקף ברזילי את תקציב הלשכה שעמד על 58 מיליון שקל: "יש כאן תקציבים בשיעורים של מאות אחוזים מעבר למה שהם אמורים להיות בפועל. יש כאן ניפוח של עשרות סעיפים, הרבה מאד הוצאות שהיה ראוי ולא היו מוצעות, אם זה מבחינת משכורות, אם זה מבחינת מנגנונים, אם זה מבחינת גופים, אם זה מבחינת הרבה מאוד מערכים שקיימים פה בגוף הזה... עם כל הכבוד, אם הסכומים האלה היו מופחתים, היינו מקבלים הנחה וקיצוצים בשיעור של עשרות אחוזים מדמי החבר וזה היה מקל על כולנו. ללא קשר לשנת בחירות, אנחנו טענו את זה גם בשנה קודם לכן".
לאחר היבחרו של ברזילי לתפקיד ראש הלשכה - הנימה השתנתה. ברזילי אומנם לא פעל להעלות את דמי החבר שמשלמים עורכי הדין, אך הוא רחוק מאוד מלפעול כדי להפחית אותם, למרות הגידול העצום בתקציב הלשכה בשנים האחרונות כתוצאה מהצטרפותם לשורות הלשכה של אלפי עורכי דין חדשים, המחויבים בתשלום דמי חבר.
הצעת התקציב שהגיש ברזילי לוועדת הכספים מסתכמת ב־60 מיליון שקל, כלומר כ־2 מיליון שקל נוספים לעומת 2011. רוב ההצעה מבוססת על תוספות התקציב שדורש ברזילי בכדי לממן את משכורות עובדי הלשכה.
מקורבים לברזילי אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי ברזילי מתכוון לממש את הבטחותיו בעניין שינוי מערך המשכורות בלשכה אך הוא לא הספיק לעשות זאת עד כה. לגבי ההבטחות להפחית את דמי החבר אמרו המקורבים כי ברזילי ינסה להפחית את דמי החבר אך רק בעוד שנה, ב־2013, מפני שהשנה יש הוצאות גבוהות שלא מאפשרות זאת.
מקורבים לגיא רון אמרו בתגובה לדברים כי ברזילי אוחז בחבל משני קצותיו, ואינו יכול לטעון מחד שיפעל לקיצוץ משכורות הלשכה ומצד שני להגיש רשימת דרישות שכוללת רק תוספות תקציביות ותקנים נוספים על אלו שקיימים ממילא וכן לדחות את מכתב ההתפטרות של המנכ"לית ולייצר משרת משנה למנכ"ל.
"אסור לטפל בנושא באופן נחפז"
מלשכת עורכי הדין נמסר בתגובה: "נושא המשכורות וכוח האדם בלשכה הוא נושא חשוב ואסור לטפל בו באופן נחפז. בכוונתו של ראש הלשכה לטפל בנושא בתקופה הקרובה באופן יסודי ולצורך כך הוא מינה ועדה חיצונית שתבחן את תקציב ומנגנון הלשכה יחד עם חברה לייעוץ ארגוני. עד אז מוצעת מסגרת תקציבית, שיש להניח שלא תנוצל במלואה לאחר הארגון מחדש. בניגוד לנטען, מנכ"לית הלשכה הפחיתה את שכרה בשיעור של כעשרה אחוזים, והפחתה בשיעור דומה תופעל בעלות המנגנון בלשכה. עו"ד נעמי עיני היא עובדת מוערכת ויעילה העתידה לסיים את תפקידה בסוף החודש בוועד מחוז ת"א ולהשתלב בתפקיד אחר שיהלום את כישוריה בועד המרכזי. אין כל כוונה למנותה לתפקיד מנכ"לית הלשכה".