דירוג המנהלים: מקום 6 - רפי לבל, פריגו
"בארץ זה פחות מקובל, אבל אנחנו צריכים בכל עת לחפש מנהלים שיוכלו להחליף אותנו"
השוק אוהב את ענקית התרופות פריגו - רק כך אפשר להסביר למה המשקיעים ממשיכים לקנות את המניה, הנחשבת ליקרה מאוד. הסיבה לאהבת המשקיעים היא התזזיתיות של החברה: המשקיעים ממשיכים לקנות כי הם אוהבים את התחושה שמנהלי פריגו עסוקים כל הזמן ברכישות ובכניסה לשווקים חדשים. ברוח זו השלימה פריגו בתוך פחות מארבע שנים 12 רכישות בהיקף כולל של 1.7 מיליארד דולר. את מרבית הסכום השקיעה בשנה שעברה ברכישת יצרנית תחליפי חלב האם המובילה בארצות הברית PBM - עסקה שסללה את דרכה של פריגו לשוק המזון לתינוקות האמריקאי.
לצפייה בדירוג המנהלים המלא - לחץ כאן
גם בשנה האחרונה המשיכה מערכת היחסים של פריגו עם משקיעיה באותו המסלול - היא קונה ביוקר, והם רוצים עוד. בינואר היא רכשה את מעבדות פאדוק, יצרנית ומשווקת תרופות מרשם גנריות, תמורת כחצי מיליארד דולר. הרכישה הקפיצה את המינוף של פריגו, אבל זה לא הפריע למניית החברה לזנק בתגובה בכ־7.4% במסחר בנאסד"ק. השווי הכלכלי של העסקה לא משנה לפעמים, העיקר שהיתה עסקה. "בשנה האחרונה המשיכה פריגו לצמוח בקצב גבוה וזה נובע בעיקר מהשקה של מוצרים חדשים. הצמיחה באה לידי ביטוי גם במחיר המניה שזינקה ביותר מ־60%", מתגאה רפי לבל, סגן נשיא בפריגו ומנכ"ל פריגו ישראל.
עם אילו אתגרים התמודדת השנה?
"נושא האיכות במפעל העיקרי שלנו בארצות הברית".
התשובה הקצרה מתייחסת למה שהתחיל באפריל 2010, כשפריגו קיבלה מכתב אזהרה ממינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), מכתב שמנע ממנה לקבל אישורי שיווק למוצרים שייצרה במפעל שלה במישיגן. תיקון הליקויים שעליהם הצביע המכתב השיט על החברה עלות ישירה של 12 מיליון דולר, והיא גם הפסידה סכום לא מבוטל מאובדן מכירות פוטנציאליות. השנה המפעל עבר ביקורת מוצלחת ומגבלות ה־FDA הוסרו. "האתגר הגדול שלנו היה להמשיך ולעמוד בדרישות האיכות שהולכות ומחמירות בכל תחומי הפעילות שלנו", אומר לבל. "נאלצנו להתמודד גם עם העלייה בתשומות חומרי הגלם, אבל הצלחנו לשפר את היעילות התפעולית שלנו על ידי הקטנת עלויות".
באמצעות פיטורים?
"מבחינתנו, יעילות תפעולית היא להפחית את הפחת בייצור - לייצר באותו זמן נתון יותר מוצרים, ולפסול פחות. בשונה מחברות אחרות, בשנה האחרונה קלטנו כמות גדולה של עובדים, גם באופן אורגני וגם כתוצאה מרכישות. רק בישראל הוספנו השנה למצבת כוח האדם כמאה עובדים, רובם בדרום".
לבל (55) ממלא את תפקיד מנכ"ל פריגו ישראל כבר יותר מחמש שנים. לפני כן היה מנכ"ל חברת התרופות אגיס, שנבלעה במסע הרכישות של פריגו.
איפה תהיה בעוד חמש שנים?
"אם זה יהיה בעולם העסקים, אני מקווה להמשיך בפריגו. אם אחליט לעזוב, אחפש משרה של מנהל בית ספר, תפקיד שיאפשר לי לשלב את הניסיון בניהול ואת החשיבות שאני מייחס לחינוך".
סימנת מנהלים שיכולים להחליף אותך?
"יש תהליך של מציאת מחליפים בצורה סדירה כל השנה. בארץ זה פחות מקובל, אבל בחברות אמריקאיות זה אחד הדברים העיקריים שבהם עוסקים הדירקטוריון וההנהלה. אנחנו צריכים לפתח מנהלים שיוכלו להחליף אותנו בכל עת. למעשה, לכל תפקיד אנחנו מחפשים בן אדם שיוכל להחליף את זה שממלא את התפקיד".
המחליף שלך יהיה ישראלי?
"לתפקיד הזה פריגו צריכה מנהל ישראלי".
איזה טיפ אתה יכול לתת למנהל צעיר?
"שיהיה שותף לקביעת האסטרטגיה, ושיכין תוכנית עבודה. גם אם הוא רואה הזדמנות עסקית מפתה, שלא יקפוץ עליה אם היא לא חלק מהאסטרטגיה".
מי היה זה שהאמין בך?
"מורי ארקין (מייסד אגיס, בעל מניות ודירקטור בפריגו - ש"ה) חשב שאני הבן אדם המתאים למנכ"ל אגיס ולאחר מכן להמשיך בפריגו. אני חושב שלא אכזבתי אותו ואת בעלי המניות של החברה".
מאיזה מנהל אתה שואב השראה?
"אלי הורביץ ז"ל. לדעתי הוא הצליח להביא את טבע ואת התעשייה הפרמצבטית בישראל למקום יותר גבוה מאשר הוא חלם. צריך לכוון לכוכבים, וגם אם אתה לא מגיע לכוכב, אתה תצליח להגיע לירח".