התחזית ל-2012: קיפאון ביצוא
על פי תחזית מכון היצוא, היצוא לאיחוד האירופי צפוי לרדת בשיעור דולרי של כ-10%. יו"ר מכון היצוא: "על היצואנים להפנות מאמצים לכניסה לשווקים חדשים באסיה, אמריקה הלטינית ואפריקה"
יצוא הסחורות והשירותים צפוי לרשום קיפאון במונחים דולריים בשנת 2012, על רקע ההאטה בכלכלה העולמית והתיסוף המצטבר בשנים האחרונות בשער החליפין. כך עולה מתחזית שפרסמו היום (ד') כלכלני מכון היצוא. בנתונים כמותיים, צפוי גידול של כ-1.5% בלבד בייצוא.
על פי ניתוח
רמזי גבאי, יו"ר מכון היצוא, ציין כי למעט משבר ה"סאב-פריים" בשנת 2009 ומשבר ההייטק בשנים 2001-2002, לא נרשם קיפאון בשעורי הייצוא הדולריים בישראל בעשרים השנים האחרונות. לדבריו, "היצואנים הישראליים צפויים להתמודד בשנה הקרובה עם ירידה בביקוש בשווקי היעד העיקריים של ישראל באיחוד האירופי ועם עלייה מתונה בלבד בהיקפי היבוא בארה"ב".
רמזי מציין כי "שווקים אלו מהווים עדיין למעלה מ-60% מסך היצוא הישראלי. במקביל, עליהם להתמודד עם שער חליפין נמוך של השקל מול סל המטבעות, לאחר תהליך של התחזקות ריאלית של השקל בחמש השנים האחרונות. אילולא הגידול המשמעותי הצפוי בייצוא ענף הרכיבים האלקטרוניים בשנה הבאה, היינו רואים ירידה בייצוא הדולרי".
על רקע הנתונים ציין יו"ר מכון היצוא כי "על היצואנים להפנות מאמץ מיוחד בכניסה לשווקים נוספים הצומחים באסיה ובאמריקה הלטינית כמו דרום קוריאה, מקסיקו, וייטנאם וכן למדינות באפריקה. האזורים הצומחים הם אזורים בהם נדרש מאמץ חדירה מיוחד ארוך טווח המלווה לעיתים בסיכונים עסקיים גבוהים. מכון היצוא יפעל להאיץ את הרחבת היצוא בשווקים הצומחים ולסייע ליצואנים בפיתוח העסקים בשווקים אלו".
על פי ניתוח מכון היצוא, היקף יצוא הסחורות והשירותים (למעט חברות הזנק) בשנת 2011 הסתכם בכ-89 מיליארד דולר, המהווים אונם עלייה דולרית של כ-11% לעומת שנת 2010, אך גידול כמותי של כ-4.5% בלבד. העלייה הדולרית הגבוהה הושפעה משמעותית מעליית מחירי חומרי הגלם שהתרחשה במחצית הראשונה של השנה. יצוין כי בשנת 2010 עלה יצוא הסחורות והשירותים בכ-19%.
ייצוא הסחורות ללא יהלומים הסתכם בכ-4 מיליארד דולר - עלייה דולרית של כ-10% לעומת שנת 2010, המהווה גידול כמותי של כ-1.7% בלבד. העלייה הדולרית הגבוהה נובעת מהעלייה במחירי חומרי הגלם בעולם ומחירי היצוא של מוצרי הכימיה, כרייה, חציבה, פלסטיק, כותנה ומתכות. יצוא הסחורות הושפע מההאטה ביצוא ההייטק, שירד מגידול דולרי של 12% בשנת 2010 לכ-6% בלבד בשנת 2011.
יצוא היהלומים הסתכם השנה בכ-10.7 מיליארד דולר, עלייה דולרית של כ-20% בהשוואה לשנה שעברה, אז הסתכם יצוא זה בכ-9 מיליארד דולר. בתוך כך, יצוא יהלומים מלוטשים גדל בכ-23% ויצוא יהלומים גולמיים בכ-15%.
יצוא השירותים (ללא חברות הזנק) הסתכם בכ-26 מיליארד דולר, עלייה בשיעור דולרי של כ-10% ועלייה כמותית של כ-6%. גידול זה הושפע בעיקר מעלייה חדה של כ-35% ביצוא שירותי המחשוב והתוכנה.
ביתר סעיפי היצוא נאמד היקף היצוא בכ-6 מיליארד דולר, גידול דולרי של כ-14% בהשוואה לשנה שעברה.