$
אקדמיה

אקדמאי אקטיביסט, קח שנה לחשוב. בחינם

מלגה מיוחדת של קרן סובה הקנדית מציעה לצעירים מוכשרים מרחבי העולם חוויה בת שנה במונטריאול. כל שיידרשו הוא לחשוב, להתבטא, ללמוד ולהיפגש עם שועי עולם בתקווה שיום אחד יובילו שינויים חברתיים אמיתיים

תומר אביטל 13:0824.01.12

"ירד השנה שלג בירושלים?", שאל אותי ביל קלינטון. בחלומות הכי פרועים שבהם ניהלתי שיחות עם נשיא ארה"ב לשעבר, אף פעם לא דיברנו על מזג האוויר. לא הייתי לבד בפגישה. היו איתי תריסר צעירים שאותם קיבצה קרן סובה (Sauve) הקנדית לתוכנית ייחודית בת תשעה חודשים במונטריאול, ולכל אחד מהם טרח הנשיא להקדיש זמן אישי. קלינטון היה אחד משורת אח"מים שפגשנו על בסיס יומי במסגרת התוכנית שבה השתתפתי ב־2008.

 

הקרן, שמעניקה מלגה יוקרתית מדי שנה במטרה לתמרץ צעירים לאקטיביות חברתית, הצליחה בשמונה שנות קיומה לבנות מוניטין כזה, שמנהיגים כמו קלינטון מגיעים מדי שנה כדי להעביר לחניכים (Scholars) סדנאות ללא תמורה. בכל שנה בוחרת הקרן עד 14 צעירים מרחבי העולם, כולם מתחת לגיל 30, בעלי השכלה אקדמית, ניסיון תעסוקתי, חלום וכמה הישגים מוכחים, ומעניקה להם שנת עשייה ולמידה נטולת דאגות במונטריאול.

 

חניכי קרן סובה וביל קלינטון חניכי קרן סובה וביל קלינטון

 

בקנדה רואים בתוכנית גאווה לאומית, חניכיה הופכים למרואיינים מבוקשים ולאורחים נחשקים בכל כנס יוקרתי שנערך במונטריאול. "אנו מביאים מנהיגים צעירים לכמעט שנה, ומספקים להם משאבים והזדמנות נדירה לחשיבה רצינית על החלומות שלהם. התקופה מאפשרת להם עצירה בין אתגר אחד לאחר", מציג יו"ר התוכנית איאן ולסקאקיס את המלגה. ולסקאקיס מסביר ש"החשיפה לאוניברסיטת מקגיל - האוניברסיטה המובילה בקנדה שפרסה את חסותה על התוכנית - לצד העובדה שחתני פרס נובל וראשי ממשלה בדימוס מעניקים לחניכים את מיטב עצותיהם, מאפשרת להם להפוך לסוכני השינוי היעילים ביותר במאה ה־21".

 

איזה סוג של סוכנים?

"הם יובילו יוזמות חברתיות, ארגונים לא ממשלתיים ואולי יום אחד אף ממשלות".

 

כל אדם חייב שיהיה לו "נאום מעלית"

 

לירן גל, חניכה שהשתתפה בתוכנית ב־2007, שכנעה אותי להגיש מועמדות. "זה מאפשר התנתקות חדה מהרעש שעוטף אותך ביומיום", דחקה בי. "תוכל להרהר, ללא שום לחץ, בשאלת השאלות: מה לעשות בחיים". להחלטה לא הזיקה העובדה שהתוכנית, הטיסות והדיור ממומנים ומתובלים בקצבה חודשית מפנקת. כך מצאתי עצמי בתוכנית עם בנקאי מארמניה, רופאת שיניים מברזיל ושחקנית קנדית.

 

חלק מהחניכים חלק מהחניכים

 

במהלך השנה החניכים מתאכסנים באחוזה ברובע הזהב של מונטריאול. לכל חניך מוקצה מרחב אישי מרווח. האינטראקציה החברתית מתרחשת באזורים המשותפים כמו המטבח, טרקליני האירוח, חדר המשחקים או מרפסת השמש. אין מטלות או חובות. עובד ניקיון מנקה את החלל העצום ואת החדרים, ואב הבית מניח מדי בוקר בסלון עיתונים קנדיים ושפע מגזינים בינלאומיים. כל סקולר מוזמן לטוות את סדר היום שלו. היצע התוכן של התוכנית בצד כנסים, סיורים בקנדה ובארה"ב, כולל קורסים ופעילויות שמציעות אוניברסיטאות במונטריאול. הקורסים נועדים להעשרה ולכן החניכים פטורים מהמבחנים שבסופם.

 

מומחים בעלי שם עולמי מגיעים לאחוזה ומלמדים מיומנויות מקצועיות שונות. חלק מההשתלמויות מוקדשות לליטוש כישורי יצירת הקשרים (נטוורקינג) הנחוצים בסביבה המערבית. סדנה אחת, למשל, הוקדשה לבניית "נאום מעלית" - אותו נאום קצרצר שבו תפצחו במקרה שתמצאו עצמכם עולים במעלית עם אח"ם נחשק שאותו תרצו להרשים או להתקבל אצלו לעבודה.

 

ג'פרי סאקס עוזר לך בהגשמת החזון

 

כל חניך בתוכנית מרכיב את לוח הזמנים שלו. חלקם מנצלים את שפע הזמן הפנוי לכתוב ספרים ואחרים מתנדבים. מדי שבוע מגיעים לאחוזה אישים שונים. הכלכלן הנודע ג'פרי סאקס, למשל, ערך שיחה בקרב החניכים בנושא המלחמה בעוני, ובסיומה ישב עם כל אחד מהם בנפרד, שאל אותו על החזון שלו והציע עזרה. גם הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש, גורו הניהול הנרי מינטצברג והפעיל הסביבתי דיוויד סוזוקי, לקחו חלק בפגישות קפה ועוגה עם החניכים.

 

איך שלא מנסים, היומיום בתוכנית לא יכול להיראות בנאלי. "בוקר אחד הלכתי בתחתונים למטבח", נזכר יניב ריבלין, חניך התוכנית. "ישבה שם ראש מפלגת הירוקים בקנדה, בירכה אותי לשלום ופצחה בשיחה על משט המרמרה. בהמשך היום ישבנו לשיחה עם פול מרטין, ראש ממשלת קנדה בדימוס". במהלך התוכנית ריבלין סייע לייסד חברה שעוזרת למלכ"רים לגייס כסף ברשת. לדבריו, הוא רתם את המשקיעים בזכות הקשרים שרקם בתוכנית.

 

יום טיפוסי אחר יכול להתחיל בקביעת פגישות ובהשלמת מאמר שיתפרסם למחרת באחד היומונים הקנדיים, להמשיך לארוחת בוקר מעשה ידי חניכה מבורמה ואחרי כן לסדנת דיבור מול קהל.

 

מאוחר יותר רוכבים על אופניים לאוניברסיטה הקרובה. המרצה בשיעור העיתונות מדגיש כי "התפקיד שלכם זה לדאוג שאלו שמחזיקים במושכות השלטון ייתנו דין וחשבון". אחרי הקורס נערכת ארוחת צהריים עם עיתונאי צמרת קנדי - וחזרה לאחוזה. בערב, אחרי הפסקת קניות, מתקיים שיעור צרפתית ולאחריו ארוחת ערב.

 

המלגה קיימת שמונה שנים, ורק בעוד עשור יתברר אם 100 האנשים שהוכשרו בתוכנית יעניקו תרומה משמעותית לעולם. אם לא, לפחות הם הרוויחו שנה מוצלחת באדיבות קנדה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x