דילמת היהודי הנודד
מפעילי הסלולר החדשים יוזילו את השיחות מחו"ל, אך ייאלצו לקוחות "כבדים" לשלם יותר בארץ
לפני כשנתיים פנה שר התקשורת משה כחלון בבקשה למקבילו, שר התעשיה הצרפתי (האחראי על תחום הטלקום), שביקר בישראל: "לאור תעריפי הנדידה הסלולרית הגבוהים שמשלמים אזרחי ישראל המבקרים באירופה, נשמח כי תפעל אצל מפעילי הסלולר בצרפת במטרה לשפר את התמחור מול החברות הסלולריות בישראל".
לפי
תעריפים של פחות משקל במקום 2 שקלים ויותר
אולם, למרות כישלון היוזמה שלו הצליח כחלון לקדם הורדה בתעריפי הנדידה הסלולרית באופן עקיף, וזאת בזכות הכנסתם לשוק של המפעילים הווירטואליים.
המפעיל Five, הצפוי להשיק את שירותיו בשבועות הקרובים, אמור להציע תעריפי נדידה זולים משמעותית - לקוחותיו ישלמו כחצי שקל לדקת שיחה יוצאת מאירופה לישראל וכ־30 אגורות מארה"ב, לעומת 2 שקלים ויותר בחברות הגדולות, שדורשות גם התחייבות מראש למספר דקות שיחה מחו"ל.
גם רמי לוי, שגייס כבר כ־16 אלף לקוחות מאז שהשיק את שירותיו הסלולריים, צפוי להציע בקרוב מחירי נדידה זולים יותר מאלו של רשת פלאפון, שעל התשתית שלה הוא "מתארח". לוי אמור לתמחר דקת שיחה מארה"ב בכחצי שקל ודקת שיחה מאירופה בכשקל. אלון סלולר תשיק את שירותיה בעוד כמה חודשים, וגם היא אמורה להציע מחירי נדידה זולים יותר משל החברות הוותיקות. אם המפעילים אכן יעמדו בהצהרותיהם, מדובר במהפכה עבור משתמש הסלולר הנוסע לחו"ל.
החברות הגדולות כבולות להסכמים היסטוריים
בחברות הסלולר הגדולות הודיעו כי לא יוכלו להוריד את מחירי הנדידה באופן מהותי, כיוון שהן נדרשות לשלם מחיר גבוה למפעילים הזרים. לעומתם, המפעילים החדשים, שאינם כבולים להסדרים היסטוריים מול מפעילים זרים, יכולים להתקשר עם מפעילי סלולר קטנים וזולים בחו"ל.
השינוי בתעריפי הנדידה יציב לצרכנים רבים דילמה לא פשוטה. תעריפי Five ורמי לוי לשיחות בארץ מיועדים למשוך בעיקר לקוחות סלולר שמדברים עד שליש מכמות הדקות הממוצעת. עבור לקוחות שמדברים מספר דקות רב יותר, החברות הגדולות עדיין אטרקטיביות יותר. אך בדרך כלל הלקוחות הגדולים הם אלו שנוסעים הרבה לחו"ל. בקרוב הם יצטרכו להחליט אם לשלם מחיר גבוה עבור שיחות מקומיות ולקבל הוזלה במחירי הנדידה, או לשלם מחיר נמוך יותר בארץ וגבוה יותר בחו"ל.