$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

עולם ללא צמיחה

ההשפעה של המשבר האירופי הולכת וגדלה. אין מנוס מפגיעה גם בכלכלות ארה"ב ואסיה

אמיר ארגמן 08:3927.01.12

מישהו לא עדכן את קרן המטבע הבינלאומי (IMF) שנגמר המשבר וההתאוששות בפתח. החבר'ה שם פשוט לא עומדים בקצב. השבוע בחרה ה-IMF לחתוך את תחזיות הצמיחה הגלובאלית והזהירה כי המשבר האירופי עלול להוות סיכון ממשי להמשך הצמיחה העולמית. כנראה שבתור אלו שמתדפקות על דלתם מדינות אירופיות, הם יודעים על מה הם מדברים.

 

ה-IMF ערכה מסיבת עיתונאים והכלכלן הראשי לא נזהר במילותיו כשטען כי ההסתברות להשפעה שלילית של המשבר האירופי על הצמיחה הגלובאלית הולכת וגדלה. הוא העריך כי קיים גם סיכון ממשי כי המשבר האירופאי יוחרף וזה עלול להביא את הכלכלה הגלובאלית למיתון. מזלו שהוא ציין גם כי ניתן יהיה להימנע מהרע ביותר אם יינקטו הצעדים הנכונים. חייבים לשמור על מידה של אופטימיות.

 

החלק היותר מעניין הוא לא מה החבר'ה האלה חושבים על התרחיש של התכווצות הכלכלה האירופית אלא מה עלול להיות התרחיש השלילי במידה והמשבר באירופה לא ינוהל כנדרש ויתגלגל למיתון גלובאלי. הגרף הבא אותו הם פרסמו מציג בכמה עלולה הצמיחה (באחוזים) לרדת בעולם ובאירופה בתרחיש השלילי. כדי לחדד את הנקודה, נבהיר כי המשמעות היא שאירופה נכנסת לשנים של מיתון! לפי תחזיתם העולם ימשיך לצמוח, אבל ככל הנראה בקצב מתון הרבה יותר. כדאי להתרגל למצב שיש בו הסתברות מסוימת לעולם ללא צמיחה, ולחשוב איך עושים כסף (או שומרים עליו).

 

 

הבעיה הגדולה היא שלעיתים עולם ההשקעות מתמכר לטענות לא מבוססות מתוך חוסר ידע (במקרה הטוב) או רשלנות (במקרה הרע). קראתי עשרות פעמים בחודשים האחרונים כי לא משנה מה יקרה באירופה, אזורים אחרים בעולם כדוגמת ארה"ב או העולם המתפתח ממשיכים לצמוח. בואו נשתה ביחד מיץ מרוכז של מציאות ונסתכל על הגרף הבא שמציג את שיעורי הצמיחה בתוצר (שנה לעומת שנה) בארה"ב לעומת איזור היורו.

 

 

כל מי שממשיך לטעון או לקוות להתרחשות מושג ה-Decoupling (ירידה בקורולציה בין השווקים), שוגה להערכתי בצורה קשה. אם אירופה תיכנס למיתון קשה - דגש על "קשה" ולא על "אם" -, ארה"ב לא תחמוק מההשלכות, וכמוה גם מדינות אחרות ברחבי הגלובוס. לא ייתכן מצב בו יבשת, כולל בריטניה, המהווה כ-23% מהתוצר הגלובאלי תהיה במיתון או תצמח ברמה אפסית, והדבר לא ישפיע על העולם. בייחוד נכון שגם ארה"ב לא נמצאת בתקופה זוהרת במיוחד, וסימני שאלה עולים גם לגבי עוצמת הצמיחה בסין, הודו, ברזיל ומדינות אחרות שנחשבו למנועי צמיחה בשנים האחרונות.

 

הגרף מציג בצורה ברורה כי בעולם הגלובאלי של היום מגמות הצמיחה של ארה"ב תלויות זו בזו בצורה ברורה וגם אם יש שונות, הרי שמיתון באזור אחד משפיע על שיעורי הצמיחה של האזור האחר. זכרו זאת למקרה בו התרחיש השלילי באירופה עלול לקרום עור וגידים אחרי תום האופוריה הנוכחית.

 

הכותב הוא אנליסט המקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x