$
בארץ

השביתה הכללית נמשכת; הרכבת פועלת, שיבושים צפויים בתנועת האוטובוסים

שטייניץ ועיני נועדו כל הלילה בניסיון למנוע השביתה אך לא הגיעו להסכמות; המחלוקת העיקרית - דרישת האוצר שלפיה ההסתדרות לא תוכל לבקש בארבע השנים הקרובות לקלוט להעסקה ישירה עובדי שמירה וניקיון בגופי המגזר הציבורי

מיקי פלד 05:5912.02.12

השביתה נכנסת עתה ליומה החמישי, בעוד נציגי ההסתדרות והאוצר, יחד עם שר האוצר, יובל שטייניץ, ויו"ר ההסתדרות, עופר עיני, ממשיכים את הדיונים בהם החלו אמש בנוגע לשני הסעיפים שבמחלוקת. למרות שעות השיחות הרבות, נרשמה התקדמות מועטה בסגירת הפערים.

 

ביום שישי חזרו לעבודה

נמלי הים, ומחר יחזרו לעבודה עובדי הרכבת - בעקבות דרישה של המעסיקים הפרטיים שכבר הגיעו עם ההסתדרות להסכם עקרונות. מצד שני, אם השביתה תימשך מחר, יצטרפו אליה הנהגים השכירים באגד ודן - ולכן צפויים שיבושים קשים בתנועת האוטובוסים.

 

מאוחר יותר היום ידווחו הצדדים לבית הדין הארצי לעבודה על ההתקדמות במגעים. בית הדין אמנם לא צריך לאשר רשמית את המשך השביתה, אך הוא יכול להחליט על צמצומה ואף על הפסקתה אם יבחר בכך.

 

המחלוקת העיקרית בין עיני לאנשי האוצר בראשות השר שטייניץ והממונה על אגף התקציבים, גל הרשקוביץ, נוגעת לשני סעיפים. הראשון הוא ההגדרה של עובדי הקבלן המועסקים "כתף אל כתף" במגזר הציבורי - האמורים להיקלט להעסקה ישירה. מדובר בעובדים המועסקים לצד עובדים מן המניין באותו מקום עבודה ואשר מבצעים עבודה דומה. באוצר דווקא לא מתנגדים עקרונית לקליטה שכזו, אך מעוניינים לראות הגדרה מצומצמת יותר של עובדי "כתף אל כתף".

 

המחלקות השנייה, שנראית על פניו כקשה יותר, נוגעת לדרישת האוצר שלפיה ההסתדרות לא תוכל לבקש בארבע השנים הקרובות לקלוט להעסקה ישירה עובדי שמירה וניקיון בגופי המגזר הציבורי. עיני אמר בסוף השבוע כי מדובר בדרישה שהיא בבחינת "ייהרג ובל יעבור" מבחינתו. מלבד היותה מנוגדת לעיקרון זכות הדרישה של העובדים, היא גם יוצרת תמריץ לעובדי הקבלן הללו להתאגד בארגון כוח לעובדים ולא בהסתדרות, שכן הראשון אינו מחויב להסכם עליו חתום עיני.

 

בהסתדרות מביעים סיפוק מההסכמות שהושגו עד כה עם המעסיקים הפרטיים והמדינה. עם זאת, מאחר שרק חלק קטן של עובדי הקבלן ייקלט להעסקה ישירה במגזר הציבורי, אומרים בכירים בארגון כי המאבק הבא יהיה על העסקה ישירה של כ-30 אלף המורים והעובדים הסוציאלים המועסקים מטעם משרדי הממשלה והרשויות המקומיות באמצעות עמותות וחברות קבלניות.

 

מה כן הוסכם

 

לגבי המגזר הפרטי, הגיעו ההסתדרות ולשכת התיאום של הארגונים הכלכליים להסכם בעל שלושה עקרונות, שחלים על כמעט כל עובד קבלן המועסק בו, אך באופן שונה לפי המקצועות והוותק. עובדי ניקיון בעלי ותק של 9 חודשים ומעלה ש-90% ומעלה ממשרתם היא במקום עבודה אחד, ייקלטו כעובדים מן המניין. עובדי קבלן שיוגדרו ככאלו העובדים במקצועות הליבה של העסק ייקלטו גם הם להעסקה ישירה. תנאי השכר וההטבות הסוציאליות האחרות של שאר עובדי הקבלן יושוו לאלו של עובד מן המניין שמקצועו דומה. מקרים של חילוקי דעות בין העובדים והמעסיק ייפתרו באמצעות ועדה מיוחדת שתקום.

 

ההסכם ייכנס לתוקף לאחר ששר התמ"ת יחתום על צו הרחבה שירחיב אותו לכל מעסיק פרטי, גם אם אינו חבר באחד הארגונים הכלכליים או אפילו מתנגד להסכם. לכן, צפויה בשבועות הקרובים עלייה לרגל של אנשי איגוד לשכות המסחר ואולי אף של אנשי תעשיית ההייטק אל משרד התמ"ת, בניסיון לשכנע את הממונה על יחסי העבודה, שלמה יצחקי, שלא להמליץ לשר התמ"ת, שלום שמחון, על הרחבת ההסכם. לחץ דומה צפוי כמובן גם על שמחון עצמו.

 

המנקים והשומרים יוצמדו לעובדי המגזר הציבורי

 

במגזר הציבורי התמונה בהירה פחות. האוצר וההסתדרות הצליחו להסכים על שני עקרונות. הראשון הוא מעבר להעסקה ישירה של אותם עובדי קבלן שיוגדרו "עובדי כתף אל כתף". כאמור, המחלקות היא על אופן ההגדרה וסמכות ההגדרה של אותם עובדים העונים על ההגדרה. באוצר מעוניינים בהגדרה צרה, בעוד בהסתדרות מעוניינים בהגדרה רחבה ככל הניתן. מכאן גם שמספרם של העובדים שייקלטו ינוע בין כמה מאות לכמה אלפים, תלוי בהגדרה.

 

בנוסף, סוכם עקרונית, אך לא סופית, גם על קליטתם של עובדי ניקיון במוסדות מסוימים של משרד הרווחה וכמה עובדים בתאגידי הבריאות השייכים לבתי החולים הממשלתיים והוספת כ-100 תקני פקחים האחראים על אכיפת חוקי העבודה במשרד התמ"ת.

 

אחד הסעיפים המשמעותיים ביותר הוא זה הקובע את הצמדת שכר עובדי השמירה והניקיון במגזר הציבורי לתוספות השכר שיינתנו בהסכמים עתידיים לכלל עובדי המגזר ומתן אותן הטבות סוציאליות - למשל הפרשות לפנסיה ושי לחג - כמו של העובדים מן המניין.

 

למעשה, בכך מוותרים עובדי המגזר הציבורי על חלק מתוספת השכר שלהם לטובת עובדי המנקים והשומרים. זאת, משום שמסגרת התקציב עליה יוסכם למתן תוספת שכר תתחלק מעתה לא רק בין עובדי המגזר הציבורי, אלא גם בין 80 אלף עובדי השמירה והנקיון המועסקים במשרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, החברות הממשלתיות ועוד. על-פי הערכות ראשוניות, העלות השנתית של שני העקרונות הללו היא כ-800 מיליון שקל. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x