$
בארץ

בדיקת "כלכליסט": עשרות אלפי בני 4-3 לא יזכו לחינוך חינם גם ב־2012

חודש אחרי ההכרזה החגיגית של הממשלה על החלת חוק חינוך חינם לבני 3–4, ההרשמה לשנת הלימודים הבאה החלה - והבלגן חוגג: הרשויות המקומיות משוועות לסיוע וההורים דורשים תשובות מיידיות. אז למה במשרד החינוך בכל זאת רגועים?

חודש בדיוק חלף מאז שאישרה הממשלה את הרפורמה בחינוך הילדים בישראל, והבטיחה כי חוק חינוך חינם יוחל כבר בשנת הלימודים הבאה על בני ובנות 3–4. אלא שפתיחת ההרשמה לגני הילדים באחרונה הולידה כאוס קטן אשר מותיר רבים מן ההורים בישראל די מבולבלים. למרות הבטחותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפחות בשנת 2012 כ־55 אלף בני 3–4 לא יוכלו ללמוד בגנים הציבוריים בחינם. נכון לעכשיו, נדמה כי עוד ארוכה הדרך אל לימודי החינם.

 

כיום ישנם כ־300 אלף ילדים בשכבת הגיל 3–4, כאשר 105 אלף מהם כבר לומדים בחינם מתוקף צו החינוך, המסדיר את חוק חינוך חינם מגיל 3 באזורים שבהם מתגוררת אוכלוסייה מעוטת יכולת. 115 אלף ילדים נוספים לומדים בגנים המפוקחים על ידי משרד החינוך, ו־80 אלף לומדים בבית או במסגרות פרטיות.

 

בשנה הבאה, כתוצאה מהחלטת הממשלה מינואר האחרון לאמץ את המלצות ועדת טרכטנברג בנושא חינוך, יוחל חוק חינוך חינם מגיל 3 בכל רחבי הארץ. כתוצאה מכך, כל הגנים הציבוריים והגנים המפוקחים שיתאגדו ויתוקצבו על ידי משרד החינוך לא יגבו שכר לימוד. כמו כן, בשנה הקרובה צפויים לקום כ־700 גנים ציבוריים חדשים במטרה להרחיב את היצע הגנים המעניקים חינוך חינם. לפי תקני משרד החינוך, כל גן ציבורי יכול להכיל עד 35 ילדים, ולכן הקמת הגנים תרחיב את היצע הגנים הציבוריים בישראל בכ־25 אלף מקומות.

 

עם זאת, מוקדם להגיד מי מבין 80 אלף הילדים שלא נמצאים במסגרת מפוקחת יזכו ליהנות מהחוק, כיוון שטרם סוכם על מתווה הקמת הגנים. בפועל ייתכן שכ־55 אלף ילדים לא יזכו לפתרון במסגרת חוק חינוך חינם. בכל מקרה, עד לשנת הלימודים תשע"ה מחויב משרד החינוך להשלים את הגדלת מערך הגנים הציבוריים כך שייתן מענה לכל שכבת הגיל, ואז חינוך החינם ייפתח בפני כולם.

 

 צילום: ענר גרין

 

על רקע אי־הבהירות היחסית בנוגע להרשמת הילדים לגנים לשנת הלימודים הבאה, "כלכליסט" ניסה להשיב על כמה מהשאלות המרכזיות העולות מהחלטת הממשלה בעזרת מיכל כהן, סמנכ"לית בכירה ומנהלת המינהל הפדגוגי במשרד החינוך.

 

האם חוק חינוך חינם ייכנס לתוקפו בשנה הבאה בכל הגנים הציבוריים, בכל האזורים - או שזה ייעשה בהדרגה?

"החלטת הממשלה מדברת על יישום הדרגתי במשך שלוש שנים. בשנה הבאה כ־220 אלף ילדים ייהנו מחינוך חינם — שזה 100 אלף יותר מהשנה. בשנה הבאה נפתח כ־700 גני ילדים ציבוריים חדשים ונאפשר לגנים פרטיים הרוצים ויכולים לעמוד בתנאים להיכנס למסגרת. ההדרגתיות תהיה בהתאם ליכולת הבינוי של הרשות המקומית. כ־150 רשויות פנו וביקשו לבנות גנים, ואנחנו הכרנו בצורך של 700 גנים בינתיים, אך התהליך נמשך. לא די בביקוש, צריך גם קרקע זמינה ומקום לבינוי. נקבל תמונה יותר ברורה כשהנושא יעבור בוועדת הכספים ונקבל הרשאות לתקצוב הגנים".

 

האם יש מספיק גננות לאיוש הגנים החדשים?

"אנחנו נערכים להצבת כוח אדם שתיתן מענה לגנים שייפתחו. יש לנו גננות שמסיימות השנה את הכשרתן במכללות, ואנחנו פונים גם לכאלו שסיימו את לימודיהן אך טרם נכנסו לשוק העבודה. בנוסף, יש גננות שחשבו לפרוש בשנה הבאה, אך ימשיכו בתפקידן. מבחינת כוח אדם, יש לנו מענה".

 

מה אמור לעשות הורה שרוצה ליהנות מחינוך חינם?

"כמו בכל שנה ההורים צריכים להירשם ברשות המקומית לגן ציבורי, ובהתאם ליכולתה לתת מענה היא תשיב להורים. בסוף פברואר תדע כל רשות את רמת הביקוש וכמה גנים עתידים להיפתח בתחומה. רק בסביבות יוני יקבלו ההורים תשובות. אם יהיה יותר ביקוש מהיצע, תינתן עדיפות לגיל, כך שהבוגרים יותר ייכנסו לגנים ציבוריים מוקדם יותר".

 

האם יש היענות מצד הגנים הפרטיים להיכנס לפיקוח?

"לפעמים שינוי יוצר בהלה מוגזמת. אנחנו בדיאלוג עם הגנים הפרטיים. הקלנו את הנטל הבירוקרטי, יצרנו מסלולים מהירים להתאגדות ולרישיון, ונתנו להם אפשרות להגיש בקשה להשתלב עד 30 במרץ. נכון לעכשיו, יש התעניינות גדולה מאוד מצדם, אך רק בעוד חודש וחצי נדע לומר מהי רמת ההיענות. גם כיום, גן פרטי שמחזיק ביותר מעשרה ילדים מחויב ברישיון לפי חוק הפיקוח, ולתנאים מינימליים של תברואה ובטיחות. יש כיום כ־180 גנים בעלי רישיון, והם רק צריכים להפוך לתאגיד כדי שנוכל לשלם להם. כדאי להם לנצל עכשיו את ההזדמנות, כי בעתיד יהיו רק גנים ציבוריים. הם יקבלו כסף בטוח על שעות הפעילות בבקרים, ויוכלו להמשיך לגבות כסף על פעילות בשעות אחר הצהריים".

 

על מה גנים פרטיים שיהפכו לציבוריים יוכלו להמשיך לגבות כסף?

"מרגע שגן פרטי הופך לציבורי, הוא מפוקח על ידי משרד החינוך, שמגביל את הגבייה מההורים. נקודת המוצא שלנו היא להקל את הנטל על ההורים. הגננת לא רשאית לגבות על שכר הלימוד עוד כסף, למעט תשלומי רשות שעומדים על 250 שקל לשנה, ונועדו לממן חוגים והעשרות. משרד החינוך מתקצב את הפעילות רק עד לשעת הצהריים, כך שעל פעילות בשעות אחר הצהריים ניתן לגבות תשלום ללא הגבלה".

 

ומה הדבר אומר לגבי צהרונים?

סבסוד מלא של הצהרונים יתחיל בשנה הבאה רק ביישובים שבהם חל כבר השנה חוק חינוך חינם. ביישובים החזקים ייקבע מתווה סבסוד צהרונים באופן דיפרנציאלי, בהתאם לרמה החברתית־כלכלית של הרשות. במשרד החינוך מסבירים כי לפי נהליו, "המדינה מממנת את חינוך הילדים משעה 7:55 ועד 13:20. אין לגבות כספים מההורים על שעות הפעילות האלה, גם אם ההורים מסכימים לשלם עבורן. עם זאת, ברשויות רבות יש מערכת צהרונים שהרשות או גוף אחר מפעילים תמורת תשלום נוסף. בכל מקרה, בעקבות החלטת הממשלה, בימים אלא מקיים המשרד בשיתוף הרשויות המקומיות דיונים לגיבוש מודלים של הפעלת צהרוניות".

 

היחס בין מפקחי המשרד למספר הגנים עומד על מפקח אחד לכל 100–120 גנים. האם מתבצעות פעולות כלשהן להגדלת מערך הפיקוח?

"אנחנו נגביר את מספר המפקחים בכל המחוזות בהתאם לאיוש בשלוש השנים הבאות". לפי נתוני המשרד, כיום מועסקים בחינוך הקדם־יסודי 105 מפקחים, ולקראת השנה הבאה צפויים לאייש 23 תקנים מלאים נוספים.

 

כיצד תסייעו לרשויות המקומיות החלשות, הדורשות סיוע מיוחד כיוון שאינן מסוגלות לעמוד בעלויות?

"אם רשות נדרשת לבנות במסה, קשה לה לעשות את זה בטווח המיידי. אולם אסור לשכוח שעד כה הרשויות החלשות ביותר, הנמצאות בשני האשכולות הנמוכים לפי הגדרות הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, פעלו מתוקף צו החינוך — ובכל מקרה התקיימו בהן חוק חינוך חינם מגיל 3, יום לימודים ארוך ומערך הזנה בבתי הספר.

"עד כה רשויות נלחמו כדי להיכנס לצו ועכשיו כולם ירוויחו מכך. על כל פנים, אנחנו גם נמצאים במגעים להגדלת התקציב הבנייה".

 

מה הבעיות העיקריות שעומדות בפני המשרד ביישום הרפורמה שטרם נמצא להן פתרון?

"נושאי הבינוי, כוח אדם, ההכלה, ההדרגתיות. אלו הדברים המרכזיים שאנחנו מתמודדים איתם. אנחנו קוראים לזה מגה־פרויקט, אבל אנחנו בטוחים שאנחנו יכולים לעמוד ביעדים. הקמנו מטות ביצוע, אנחנו עובדים שכם אל שכם עם הרשויות, והן משתפות פעולה ורוצות לתת מענה.

 

"צריך להבין שבמגה־פרויקט כזה יש גם שלב של התארגנות. ההורים מודאגים מכך שאין להם תשובות מהגנים, אבל גם בשנים קודמות לא היו תשובות בחודש פברואר. בשלב הזה הם נרשמים ובתום הרישום תתקבל תשובה. בסוף מרץ נדע איפה אנחנו עומדים מבחינת היצע מול ביקוש והתמונה תתבהר". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x