$
אקדמיה

לידיעת הנרשמים לאוניברסיטאות: מי אמר שחייבים לשלם דמי רווחה

לצד שכר הלימוד השנתי, האוניברסיטאות גובות גם תשלומים נלווים של מאות שקלים, המיועדים לשירותי רווחה ואבטחה. באופן מפתיע, אף שלא קיימת כל חובה לשלם, רוב הסטודנטים עושים זאת. מדוע זה קורה? במוסדות מסבירים שהתלמידים חוששים לאבד פריבילגיות שונות שמקנה התשלום או שפשוט אינם יודעים שאפשר להימנע ממנו

חן פונדק 09:1727.03.12

הנרשמים ללימודים באוניברסיטאות עסוקים לרוב בשלוש מחשבות עיקריות הנוגעות לפרק החדש בחייהם: תחום הלימוד שבו ישקיעו את מרצם, המעבר לעיר החדשה שבה ממוקם המוסד האקדמי, ושכר הלימוד. אלא שבכל הנוגע לגזרת שכר הלימוד - הר השקלים אינו מורכב רק מתשלומים ישירים עבור הלימודים עצמם.

 

אל שכר הלימוד נלווים גם תשלומים על גבי תשלומים נוספים שמשלימים את מעגל החוויה הסטודנטיאלית, לפחות זו הפיננסית. אחד מן התשלומים הקטנים - אך המשמעותיים - נקרא "דמי רווחה". בניגוד לשם הסטנדרטי המרמז על מתן שירותים סוציאליים כלשהם, מאחורי דמי הרווחה מסתתרת לעתים תמורה משונה הכוללת הופעה של דנה אינטרנשיונל על הדשא, ייעוץ זוגי והפקת חתונות.

 

לטבלת דמי הרווחה והאבטחה באוניברסיטאות לחץ כאן

 

הסטודנטים שיצטרפו למערכת ההשכלה הגבוהה בשנת הלימודים הבאה ילמדו על בשרם את מה שכל סטודנט ותיק כבר מכיר היטב. לכל סטודנט בישראל נשלח לפני שנת הלימודים מארז שוברי תשלום לשכר הלימוד ובו שורה של תשלומים נלווים, הכוללים דמי אבטחה - שהנם תשלום חובה, וכן דמי רווחה - שהם תשלום רשות.

 

כל האוניברסיטאות, ללא יוצא מן הכלל, גובות דמי רווחה במטרה להרחיב את מכלול השירותים הניתנים ללומדים בהן. מה שמשתנה בין אוניברסיטה לאוניברסיטה הוא גובה דמי הרווחה ודמי האבטחה, ובהתאם לזאת גם היקף השירותים הניתן בתמורה לתשלום זה. התשלומים הנלווים מתעדכנים לפי צורכי האוניברסיטה עצמה מדי שנה, ובצמוד למדד בחודש יולי.

 

הכי נמוך בבר־אילן

 

דמי הרווחה נגבים על ידי מדור שכר הלימוד, אך חלקם מועברים לאגודת הסטודנטים, בהיותה ספקית של חלק משירותי הרווחה בקמפוס. באוניברסיטאות בר־אילן, העברית ותל־אביב כלל לא נגבים דמי חבר באגודת הסטודנטים בנפרד, בעוד שבחיפה ובבן־גוריון מגדירים מראש את החלק היחסי מתוך דמי הרווחה המועבר לאגודה. רק בטכניון גובים את דמי החבר באגודת הסטודנטים בנפרד מדמי הרווחה.

 

הטכניון הוא המוסד האוניברסיטאי היחיד שבו ניתן לשלם את דמי האבטחה והרווחה לכל סמסטר בנפרד. כל זה לא מונע מהמוסד החיפאי לגבות את התשלום הנלווה הגבוה ביותר בהשוואה ליתר האוניברסיטאות - 894 שקל לשנה לתלמיד. בבר־אילן גובים את התשלום הנמוך ביותר, העומד על 692 שקל.

 

באוניברסיטת תל־אביב, ש־28 אלף הסטודנטים בה הופכים אותה לגדולה בישראל, גבו מכל תלמיד רשום בשנת הלימודים הנוכחית 492 שקל עבור דמי אבטחה - הסכום הגבוה ביותר מקרב האוניברסיטאות. מנגד, דמי הרווחה עמדו על 291 שקל - הסכום הנמוך ביותר בין המוסדות. הסכום הכולל עומד על 783 שקל.

 

אף שדמי הרווחה הם תשלום רשות, הרוב המכריע של הסטודנטים משלם אותו. מדוע זה קורה? לפי האוניברסיטאות, הסיבה היא שאי־תשלום גורר אחריו מניעת שירותים רבים. סיבה אחרת היא שסטודנטים מחויבים בתשלומי הרווחה כחלק בלתי נפרד מתשלום שכר הלימוד, וביטול התשלום נעשה בהודעה רטרואקטיבית למדור שכר הלימוד.

 

סיבה אפשרית נוספת היא פשוטה ורגילה יותר: חלק מהסטודנטים כלל אינם קוראים את האותיות הקטנות המיידעות אותם על כך שדמי הרווחה אינם תשלום חובה, ואינם יודעים על התאריך שבו ניתן לבטלו. תאריך הביטול משתנה מאוניברסיטה אחת לאחרת. השנה למשל, באוניברסיטת חיפה היה ניתן להודיע בכתב על הבקשה לביטול עד ל־15 בדצמבר, בעוד שבאוניברסיטה העברית היה ניתן לבטל את דמי הרווחה עד שבועיים לאחר פתיחת הלימודים. בשאר האוניברסיטאות היה ניתן לבטל את דמי הרווחה עד מועד פירעון התשלום הראשון לשכר הלימוד, חודש וחצי לפני תחילת הלימודים.

 

הטבה למילואימניקים

 

אך מהם בעצם דמי הרווחה המדוברים? מאות השקלים הללו מסייעים במימון הפעלת חוות מחשבים וחדרי הנקה, וכן במתן שירותי ייעוץ לתעסוקה, שירותי ייעוץ פסיכולוגיים, הנחות בחנות האוניברסיטה והטבות למילואימניקים. דמי הרווחה גם מאפשרים לאוניברסיטאות להפעיל לסטודנטים מרכזי ספורט מוזלים, הפתוחים לאורחים במחירי מינוי גבוהים יותר.

 

לבד מן השירותים הסטנדרטיים הניתנים בכל מוסד, ישנם כאלה ייחודיים המשתנים ביניהם. כך למשל, בבר־אילן סטודנטים המשלמים דמי רווחה זכאים לסריקת מחברות בחינה חינם, בעוד שבשאר האוניברסיטאות הסטודנטים נאלצים לשלם עבור שירות זה 4–5 שקלים.

 

האוניברסיטאות גם נבדלות זו מזו בשירותים הנמנעים מסטודנטים הבוחרים שלא לשלם את דמי הרווחה. באוניברסיטת חיפה תלמיד שנמנע מהתשלום מנוע מהשאלת ספרים ומשירותי ייעוץ בספריות, בניגוד לשאר האוניברסיטאות; ובאוניברסיטאות תל־אביב ובר־אילן סטודנט כזה יהיה מנוע מלקבל הנחה בחניוני הקמפוס.

 

ליווי לבית הדין

 

אך כשתשלומי הרווחה מועברים בחלקם לאגודות הסטודנטים, אי־תשלום אינו מונע מהסטודנט להיות חבר אגודה וליהנות מחלק מהשירותים הניתנים על ידיה.

 

שירותי הרווחה הניתנים על ידי אגודות הסטודנטים השונות חופפים ברובם בין האוניברסיטאות, והם כוללים שירותים אקדמיים כמו השכרת ספרי לימוד לסמסטר מספריית השאלה מיוחדת, בנק בחינות שבו מתפרסמות בחינות משנים קודמות ולצדן פתרונות, ושיעורי תגבור מוזלים לקראת בחינות.

 

כמו כן, בכל האוניברסיטאות ניתן לסטודנטים ייעוץ משפטי חינם הכולל ייצוג בבית הדין המשמעתי של האוניברסיטה וחתימות נוטריון. בחלק מן האוניברסיטאות ניתן גם ייעוץ מס והסדרת טפסים לביטוח לאומי. באוניברסיטת תל־אביב, בטכניון ובאוניברסיטת חיפה רוכשים לחברי האגודה ביטוח תאונות אישיות ללא צורך בהוכחת אשמה.

 

אלא שגולת הכותרת של פעולות אגודות הסטודנטים היא הפקת ימי הסטודנט השונים, המסובסדים אף הם מדמי הרווחה. גודל וסגנון ההפקה משתנים מאוניברסיטה אחת לאחרת, וכך גם המחיר, שנע בין כניסה חינם לכרטיס ב־50 שקל.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x