$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": המדינה תעמיד מימון למיזם הסיבים האופטיים

המתמודדים במכרז הסיבים של חברת החשמל מתלוננים על קשיים בקבלת מימון, ולכן המדינה בוחנת מתן הלוואה של 150 מיליון שקל לקבוצה הזוכה

גילעד נס 07:0527.03.12

המדינה בוחנת בימים האחרונים אפשרות לסייע בהלוואה של 150 מיליון שקל למשקיע שיזכה ברכישת השליטה במיזם הסיבים האופטיים של חברת החשמל - כך נודע ל"כלכליסט".

 

זאת בעקבות טענות המשקיעים הפוטנציאליים במיזם כי הם מתקשים לשכנע את הבנקים הישראליים לספק להם חבילת מימון,
בשל רמת הסיכון הגבוהה הנגזרת מאי־הוודאות השוררת בשוק התקשורת.

 

המדינה בוחנת את אפשרות הסיוע במימון במסגרת בדיקה מחודשת של תנאי המכרז ולאור הטענות שהשמיעו המשקיעים בפני ועדת המכרזים כי יתקשו להשתתף במכרז בתנאים הנוכחיים. מתן ההלוואה אמור לאותת לבנקים כי המדינה מוכנה לשאת בחלק מהסיכון הכרוך במיזם, ומצפה שהבנקים ירככו את עמדתם בנושא ויאפשרו למכרז להתקדם.

 

מיזם הסיבים האופטיים, שאותו מנסה לקדם שר התקשורת משה כחלון מאז סוף 2009, אמור לייצר תשתית פס רחב שלישית בישראל לאינטרנט וטלוויזיה, בנוסף לאלו שהקימו במהלך השנים בזק ו־HOT. התשתית מתוכננת לקום על בסיס סיבים אופטיים שהניחה חברת החשמל עד כה ושתונח על ידה במיוחד לצורך המיזם.

 

על פי תנאי המכרז, משקיע חיצוני ירכוש מהמדינה לפחות 51% מהבעלות על המיזם, תוך התחייבות להשקיע בו סכומים נוספים בעתיד. בתמורה יקבל המשקיע זכויות שימוש בתשתית הסיבים האופטיים הקיימת והעתידית של חברת החשמל. תנאי המכרז המקוריים דרשו כי רוב עבודות הפריסה והתחזוקה יבוצעו על ידי חברת החשמל עצמה.

 

המיזם יחויב בפריסה על פני כמעט כל שטחי המדינה, בדומה לתשתיות בזק ו־HOT. לפי התנאים המקוריים, ייאסר על חברות תקשורת ישראליות לרכוש נתח מהמיזם.

 

עוד טרם פרסום המיזם, ובאופן אינטנסיבי יותר לאחר שפורסם באוקטובר האחרון, טענו המשקיעים הפוטנציאליים כי תנאי המכרז אינם אטרקטיביים. זאת במיוחד לאור אי־הוודאות בעמדת הרגולטור באשר למועד ותנאי יישום השוק הסיטונאי, שאמור לפתוח את תשתיות בזק ו־HOT לשימוש המתחרים. המכרז, שהיה אמור להתקיים החודש, נדחה בכמה שבועות על מנת לשפר את תנאיו, ובמשרדי התקשורת והאוצר, כמו גם במשרד ראש הממשלה, מנסים בימים האחרונים לקדם את הנושא באמצעות מתן תמריץ כספי למשקיע.

 

ארבע קבוצות הביעו עד כה עניין ממשי במכרז: קבוצה אחת מורכבת מחברת רפק תקשורת ותשתיות, חברת טריפל M של אברהם נניקשווילי, ספקית התקשורת בריטיש טלקום, ורם בלינקוב, לשעבר הממונה על אגף התקציבים באוצר; קבוצה שנייה מובלת בידי אלביט מערכות יבשה ותקשוב; קבוצה שלישית מובלת בידי חברת BATM הישראלית, המפתחת ומייצרת ציוד תקשורת; הקבוצה הרביעית שייכת לחברת Viaeuropa השבדית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x