קרן המטבע: "על הבנקים בישראל להתייעל בתחום השכר"
בקרן טוענים כי רמת הפיקוח של המפקח על הביטוח במשרד האוצר גבוהה, אך קיימת בעיה בטיפול בקבוצות לווים גדולות
טוב, אבל לא מצוין. דו"ח קרן המטבע החמיא היום (ב') אתמול לרגולציה ולפיקוח של המערכת הפיננסית בישראל וציין לטובה את הסטנדרטים הגבוהים בתחום זה. עם זאת, כלכלני קרן המטבע בכל זאת סימנו מספר נקודות שאותם יש לשפר כדי לייצב את המשק.
כלכלני הקרן קראו להקמת מנגנון
הבנקים עומדים בלחצים
אנשי קרן המטבע סבורים כי הכלכלה הישראלית מושפעת מהמשברים באירופה ובארצות הברית כיוון שהיא מוטת ייצור. עם זאת, הם הדגישו את הסכנות הקיימות בתוך הכלכלה הישראלית עצמה: הסיכון הגיאו־פוליטי והעלייה במחירי הדיור.
לדבריהם, קיימת ירידה קלה בהתייקרות בענף זה, אך קיימת אפשרות לעלייה משמעותית באי־תשלום משכנתאות שתוביל לפגיעה בבנקים.
קרן המטבע ערכה מבחני לחץ לבנקים, לחברות הביטוח ולגופי ניהול השקעות, שבהם הציגו הגופים הפיננסיים עמידות ברמה "המניחה את הדעת", על פי הקרן. המבחן הקיצוני ביותר שנערך לבנקים כלל מצב של מיתון בעקבות מימון באירופה, אז תגרע המערכת הבנקאית 1.2% מהתוצר בישראל. מיתון שכזה עלול לגרום להפסד של 7.7% בחסכונות הציבור.
לטפל בקבוצות לווים
לטענת הבנק העולמי, ישנן בעיות בפעילות בשוק ההון. כלכלני הבנק העולמי ציינו, כי מצבם של הבנקים טוב הן מבחינת דרישות ההון והן מבחינת הרווחיות - אך עליהם לשפר את יעילותם. הכוונה היא במיוחד לרמת ההוצאות הגבוהה, בעיקר על שכר. לטענתם, רמת היעילות בבנקים הישראליים נמוכה בהשוואה לבנקים בחו"ל, אף שרמת הרווחיות ממוצעת. כמו כן, ממליצים בקרן כי רואי חשבון שונים יפקחו על דו"חות הבנקים בשל חשש לטעויות ובדיקות לא נכונות. כיום משרד KMPG מבקר את מרבית הבנקים בישראל.
בקרן טוענים כי רמת הפיקוח של המפקח על הביטוח במשרד האוצר גבוהה, אך קיימת בעיה בטיפול בקבוצות לווים גדולות, כך שלא ניתן דגש לתלות בין חובות. בקרן ציינו כי נושא זה כבר החל להיות מטופל אצל המפקח. במקביל, הם קוראים להגברת הפיקוח על מדיניות מתן ההלוואות של קרנות הפנסיה וחברות הביטוח, שמאז ועדת בכר הפכו למלווים משמעותיים יותר במשק.