$
בארץ

הורים עובדים לא יקבלו עדיפות בסבסוד צהרונים לילדיהם

ועדת השרים לחברה וכלכלה החליטה להוציא את מבחן ההכנסה מהתנאים לקבלת סבסוד לצהרונים לבני 9-3. הסבסוד ייקבע רק לפי שיוך סוציו־אקונומי. שרי התיירות והתמ"ת ערערו על החלטה. משרד החינוך: "הקריטריון פוגע בשוויון ההזדמנויות"

ליאור בן דוד ותומר אביטל 12:1610.04.12

 

בדיון שנערך בשבוע שעבר בוועדת השרים לחברה וכלכלה הוחלט לשנות את החלטת הממשלה מינואר האחרון, לגבי אימוץ המלצות ועדת טרכטנברג. הסעיף

ששונה מתייחס לקריטריונים לסבסוד צהרונים, ומבטל את הצורך במבחני הכנסה לשם קבלת הסבסוד.

 

אתמול הגיש שר התיירות סטס מיסז׳ניקוב ערר, בשם סיעת ישראל ביתנו, על ההחלטה לבטל את קריטריון ההכנסה. גם שר התמ"ת שלום שמחון הגיש ערר על ההחלטה מיד לאחר הדיון וההצבעה בקבינט.

 

לפי הנוסח החדש שהתקבל, ייהנו בשנת הלימודים הקרובה התלמידים המשתייכים לאשכולות סוציו־אקונומיים 1–3, האשכולות הנמוכים, מסבסוד הצהרונים כבר בשנת הלימודים הקרובה. אופן הרחבת הסבסוד לשאר האוכלוסייה ייבחן על ידי שר החינוך ושר האוצר בהמשך.

 

בפרוטוקול הדיון בוועדה נכתב כי: "ביטול מבחן התעסוקה יגדיל את מספר הילדים שיהיו זכאים להשתתף במסגרות החינוכיות האמורות, דבר שיתרום לצמצום הפער". לשם יישום ההחלטה הוקצו כ־7 מיליארד שקל לחמש שנים.

מלבד הערעור, פנה מיסז'ניקוב במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, בבקשה להביא את הערר לדיון בממשלה כדי לשנות את ההחלטה של ועדת השרים.

 

לדבריו, "ההחלטה סותרת את מדיניות הממשלה, ואף סותרת את הסכם ההבנות בינך לבין סיעת ישראל ביתנו". שמחון, מצדו, הסביר כי עמדת הגורמים המקצועיים בתמ"ת היא כי אם מסירים את מבחן התעסוקה, הדבר יפגע במדיניות משרד התמ"ת לעודד יציאת נשים לעבודה. בעד ההחלטה הצביעו שר החינוך גדעון סער, שר האוצר יובל שטייניץ, שר השיכון אריאל אטיאס, שר התחבורה ישראל כץ, שר התקשורת משה כחלון ושר הדתות יעקב מרגי.

 

סער הוא שיזם את הוצאת סעיף מיצוי כושר ההשתכרות מחוץ לתנאים הנדרשים לסבסוד. בדברים שנשא במליאת הכנסת בתחילת מרץ הביע סער את התנגדותו למבחני התעסוקה והודיע על כוונתו לפעול לתיקון החלטת הממשלה בעניין. לדבריו, אין מקום למבחן תעסוקה שיפצל את התלמידים בכיתה לכאלה שימשיכו במסגרת אחר הצהריים ולכאלה שלא יוכלו להמשיך, לפי תעסוקת הוריהם. התחשבות במבחני התעסוקה מביאה, לדבריו, לפגיעה בשוויון ההזדמנויות של התלמידים.

 

לפי ההחלטה המקורית של הממשלה, תנאי מקדמי לקבלת סבסוד הוא עמידת הורי הילד בדרישות התעסוקה כפי שמופיעות במסמך ב"מבחנים למתן תמיכות של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה בצהרונים, באמצעות אגף בכיר למעונות יום ומשפחתונים עבור שנת הלימוד התשע"ב, לעידוד שילובן של אמהות בשוק העבודה".

 

אולם המטרה המוצהרת של דרישה זו, תמיכה באוכלוסייה העובדת, מוחמצת, מכיוון שההטבה ניתנת במפורש גם לאוכלוסיות שאינן עובדות, בין השאר לתלמידי כולל, וכלל אינה מהווה תמריץ ליציאה לעבודה.

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "בקרב כל גורמי המקצוע יש תמימות דעים כי הפעלת מבחן התעסוקה כקריטריון להענקת סבסוד למסגרות לימוד בשעות אחה"צ לגילאי 9–3 פוגעת קשות בתלמידים ובשוויון ההזדמנויות במערכת החינוך. הילדים ייפגעו פעמיים - פעם אחת שלהוריהם אין עבודה ופעם שנייה שלא יזכו למסגרת שנועדה להעשרה לימודית ורגשית. כמו כן, המלצות ועדת טרכנברג אינן קובעות כי מבחן התעסוקה יהווה קריטריון בקבלת הסבסוד".

 

בשנה שעברה הצהיר שר השיכון, אריאל אטיאס (ש"ס), בראיון ל"כלכליסט" כי מספר הילדים במשפחה צריך להוות שיקול מכריע יותר בקביעת גובה ההנחות בתשלומים שונים, כמו מעונות היום. אטיאס אמר אז כי "אם הגבר לא עובד, הוא מקבל הנחות בבתי הספר. אם הוא יוצא לעבוד, כל ההנחות שלו מתבטלות במכה. זה למעשה תמריץ לא לעבוד".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x