אובמה מנפח את הבועה
באחריות ממשלתית מלאה, מתבשל לו משבר סאב-פריים 2, בדמות בועת הלוואות הסטודנטים המתנפחת. אובמה רוצה לזכות בקול של הסטודנטים ונלחם כדי לשמור את ריבית ההלוואות לסטודנטים ברמתה הנוכחית. האם נכון לקיים "כלכלת בחירות" בטווח הקצר במחיר של משבר כלכלי עתידי?
בזמן בשבועות האחרונים עסקה התקשורת האמריקאית בקמפיין הבחירות של מיט רומני, נדחק לשוליים אחד הנושאים החשובים של הבחירות לנשיאות ארה"ב: הסטודנטים, שמהווים את כור ההיתוך של מעמד הביניים במשק האמריקאי. בשבועות האחרונים, הנשיא אובמה מפעיל לחץ כבד על המחוקקים בארה"ב להקל את הריבית על הלוואות שניתנות לסטודנטים אמריקאים בערבות ממשלתית, או בשורה התחתונה: הלוואות מסובסדות.
ביום שישי האחרון הצליחה המפלגה הרפובליקנית ברוב דחוק למדי, להעביר גרסת הפחתת ריבית של הצעה שתמנע את הכפלת הריבית להלוואות סטודנטים, אבל יש שם תנאים שלא מקובלים על אובמה ולכן יש עוד זמן עד שזה יאושר סופית, אם יאושר. כלומר נכון לרגע זה אין מתווה מאושר סופית בגדר הצעת חוק חתומה על ידי הנשיא אובמה להותרת הריבית על ההלוואות סטודנטים ברמתה הנוכחית.
לאחר משבר הנדל"ן הפך ערוץ אשראי הסטודנטים לגדול לחשוב חשוב ומשפיע ביותר 2009-2008. מהלך זה מהווה צעד של התחנפות מצידו של אובמה - ונסיון לגייס בוחרים צעירים לקראת הבחירות הקרבות בארה"ב בסוף שנת 2012.
בכדי להבין את המשמעות של המהלך שהגה אובמה נסביר כי אם לא יאושר התקציב לסבסוד הלוואות סטודנטים. שיעור הריבית הלוואות סטודנטים מגובות ממשלת ארה"ב יקפוץ ב-1 ביולי מ-3.4% ל-6.8%. הנושא כל כך רגיש פוליטית שחשוב לציין שאפילו מיט רומני, מועמד הרפובליקאים לנשיאות, אישר את הצורך של העניין וזאת למרות שמפלגתו מאוד סקפטית לגבי נכונות המהלך. בד בבד, ממשיך מיט רומני ביד אחרת להזהיר מפני החוב האמריקאי המאמיר, כפי שהגדיר את המצב רק ביום שבת האחרון.
התפלגות הלווים לפי גילאים
חוב של 25 אלף דולר לכל סטודנט
ממש באחרונה, היקף שוק הלוואות הסטודנטים עלה על 1 טריליון דולר ועקף את היקף הלוואות הרכב וכרטיסי האשראי, בלי שאיש כמעט שם לב, שוק הלוואות זה הפך להיות המקור השני בהיקפו, אחרי ההלוואות למשכנתאות. המספרים הפורמאליים מלמדים כי בממוצע לכל סטודנט שמסיים את הלימודים יש חוב של כ-25 אלף דולר כתוצאה נטילה של הלוואות אלו. ההערכות הן שאם אובמה ייכשל המשמעות היא עלייה ממוצעת של בתשלום בהיקף של 1,000 דולר בשנה על פני משך חיים ממוצע של 12 שנה להלוואות אלו.
קהל הבוחרים הנאמן ביותר לאובמה הוא קהל הצעירים (גילאי 18-29) ולכן נדמה כי הנשיא יטיל את כל כובד משקלו בעניין זה.
מחקר עדכני של הבנק המרכזי בארה"ב בנוגע להתפלגות מספר ההלוואות לפי הגילאים של בעלי החוב חושף שפחות מ-40% מהלווים הם בני 30 ומטה וסה"כ יש 37 מיליון הלוואות.
גודל ההלוואה גדל עם הגיל
כבר היום נתקלים רבים מהלווים בקשיים להחזר החוב. על פי המחקר של הפד מתוך 37 מיליון לווים שלהם יתרת הלוואה נכון לרבעון שלישי 2011, כ-14.4%, או כ-5.4 מיליון לווים נמצאים במצב שפספסו לפחות תשלום אחד מההלוואה. מבחינת סכום מדובר על 85 מיליארד דולר - 10% מהחוב. כך או כך, מאז נערך המחקר חצה הסכום את הטריליון דולר.
אגב, ריבית של 3.4% תקפה למצב של ריבית נמוכה במשק האמריקאי - כל עוד תישמר התחייבות הבנק המרכזי האמריקאי שלא להעלות את הריבית במשק. כלומר, עוד לפני ההכפלה הצפויה של הריבית (מצד תפוגת הסבסוד הממשלתי), אין כלל ודאות שהיא תישמר ברמתה הנוכחית לאורך זמן. עובדה נוספת שצריך לקחת בחשבון, היא שסטודנטים שלומדים כעת לא נדרשים לשלם בגין ריבית או קרן על ההלוואות שנטלו, מאחר והתשלום מתחיל רק אחרי תום הלימודים.
בשורה התחתונה המשמעות היא ששיעור חדלות הפירעון של ההלוואות הללו הוא גבוה יותר. למעשה חוקרי הבנק המרכזי עצמם בחנו ומצאו כי אם לוקחים בחשבון רק את הסטודנטים שאמורים לשלם, קרי 20 מיליון הלוואות - הרי ששיעור ה"מאחרים" עומד על נתח שערורייתי של 27%.
סאב-פריים 2 באחריות ממשלתית מלאה
עניין הלוואות הסטודנטים אינו בטל בשישים. כלכלת ארה"ב נשענת בשנים האחרונות בעיקר על תמיכה ממשלתית ואחד מהערוצים בהן היא פועלת הוא ערוץ הלוואות הסטודנטים. זו הסיבה שכאשר אנו בוחנים את התפתחות האשראי הצרכני בארה"ב ניתן לראות כי השימוש בכרטיסי אשראי דווקא אינו עולה ואילו היקף הלוואות הסטודנטים שניתנים על ידי ממשלת ארה"ב עולה בצורה מעריכית. חשוב להפנים כי הלוואות אלו אינן מממנות רק את הלימודים - אלא משמשות גם לצריכה ובכך יש תמיכה ישירה לכלכלת ארה"ב כולה.
נקודת המבחן תגיע בחודשים הקרובים כשארה"ב תצטרך ארה"ב להתמודד שוב בסוגיית תקרת החוב שלה לקראת סוף שנה, וחשוב מכך הממשל החדש שייבחר יצטרך לבחון את תוואי הגרעון המתוכנן לשנים הבאות.
ערב בחירות קשה לקבל החלטות קשות, אך ייתכן כי אחרי הבחירות לא תהיה ברירה אלא לקבלן. מצב זה עלול להביא בין היתר גם פגיעה באפיק הלוואות הסטודנטים ולדבר תהיה השפעה ישירה על ההכנסה הפנויה של חלק ניכר מאזרחי ארה"ב. מצב בו הריבית עולה על הלוואות אלו תחמיר את הבעיה ואת הפגיעה בכלכלה כולה. עתה, כמו בעניין המשכנתאות והנדל"ן באמצע שנות ה-2000, צריך רק לחכות ולראות מה תהיה נקודת הזמן בה בעיית הלוואות הסטודנטים תעלה ותעשה נזק מבחינת הכלכלה והשווקים.